Кельменецька селищна рада
Чернівецька область, Дністровський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про те, як підвищувати правову освіту молоді говорили під час робочої зустрічі у Кельменецькому бюро правничої допомоги

Дата: 09.07.2024 11:41
Кількість переглядів: 95

 Днями на базі Кельменецького відділу правничої допомоги відбулася робоча зустріч із представниками молодіжної ради, служби у справах дітей, відділу освіти культури та спорту, Кельменецького селищного центру соціальних служб. Захід організовано з метою налагодження співпраці у напрямі проведення спільної правопросвітницької діяльності, яка спрямована на інформування учнівської та студентської молоді, про їх права та відповідальність, роз’яснено алгоритм захисту своїх прав, попередження та запобігання домашнього насильства.

«Особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, а також діти мають право на безоплатну правничу допомогу. Тобто для даної категорії осіб доступні всі правові послуги у повній мірі, не лише отримання безоплатних консультацій, а й отримання захисту, представництво їх інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру», - зазначила Юлія Олійник - начальник Кельменецького відділу правничої допомоги.

За словами посадовиці отримати консультацію юриста можуть діти будь-якого віку самостійно.

Вторинна правнича допомога усім дітям до 14 років надається через законних представників: батьків, усиновлювачів, опікунів тощо.

З 14 років діти мають право самостійно звернутися по вторинну правничу допомогу з деяких питань, зокрема:

- захисту прав та інтересів у зв’язку з неналежним батьківським вихованням;

- позбавлення батьківських прав;

- визнання батьківства;

- скасування усиновлення чи визнання усиновлення недійсним;

- неповнолітні батьки щодо захисту прав та інтересів своєї дитини.

З 16 років також можна отримати консультацію щодо:

- надання права на шлюб;

- розірвання шлюбу;

- визнання шлюбу недійсним;

- надання повної цивільної дієздатності.

У ході заходу сторони обговорили питання щодо форм проведення спільних правопросвітницьких заходів для молоді, вирішивши проводити інформаційну кампанію щодо протидії вчиненню домашнього насильства спільними зусиллями та дійшли домовленостей щодо проведення спільних циклів семінарів та зустрічей з молоддю з питань, реалізації їх прав, тощо.

«Підвищення рівня правової освіти молоді, проведення відповідних заходів правого інформування зумовлює необхідність об’єднання зусиль структур задля того, щоб громадяни, зокрема молодь, змогли ще більше відчути правовий захист держави та скористатися ним», – зазначила Людмила Попович - директор Кельменецького селищного центру соціальних служб.

Начальник служби у справах дітей Кельменецької селищної ради Руслана Грифлюк зазначила що, швидке й ефективне реагування на факт домашнього насильства залежить від налагодженої тісної співпраці між усіма суб’єктами, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі. Завдяки цій взаємодії постраждалі обізнані про можливість отримання соціальної та правової допомоги, вони не залишаються без підтримки та знають, що їх можуть захистити.

Катерина Дворська – головний спеціаліст відділу освіти, культури та спорту Кельменецької селищної ради, також зауважила на необхідності тісної співпраці з усіма суб’єктами, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, а саме щодо: взаємного інформування про виявлені факти домашнього насильства у випадках, передбачених Законом, реагування на випадки домашнього насильства, відповідно до компетенції, та організація здійснення спільних заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, відповідно до компетенції, обмін досвідом.

Кожен, хто маєте запитання до юристів, отримає безоплатну правову допомогу:

- телефоном контактного центру системи БПД за номером: 0 800 213 103 в будні з 8:00 до 18:00, дзвінки безкоштовні;

- зателефонувавши через застосунок Telegram: https://t.me/+380677213103 ;

- написавши у телеграм-бот «Безоплатна правова допомога»: (https://t.me/LegalAidUkraineBot (кнопка «Отримати консультацію»);

- у найближчому бюро правової допомоги. Адреси можна переглянути за посиланням – https://bit.ly/42fQ3lW

Готові правові консультації можна переглянути на довідково-інформаційній платформі правових консультацій WikiLegalAid: https://wiki.legalaid.gov.ua

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь