Кельменецька селищна рада
Чернівецька область, Дністровський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Краще попередити ніж  лікувати!

Дата: 03.07.2024 10:01
Кількість переглядів: 66

   Вакцинація (щеплення, імунізація) – це створення штучного імунітету в людини до певних інфекційних хвороб, шляхом введення вакцини, анатоксину чи імуноглобуліну.

    ВООЗ рекомендує охоплення щепленнями не  менше 95% дітей. На жаль, рівень вакцинації дітей в Україні за даними 2022 року далекий від цього показника. Україна  має найнижчі показники охоплення щепленнями серед усіх європейських країн. Про це свідчить офіційна статистика МОЗ України, ВООЗ та Дитячого фонду ООН(ЮНІСЕФ). Українське  суспільство потребує більшої обізнаності щодо вакцинації.

Для чого роблять щеплення?

  • Щеплення створює у людини штучний імунітет та оберігає її від  небезпечних інфекційних захворювань.

  • Будь-яке щеплення у сотні разів безпечніше, ніж захворювання, від якого воно захищає.

  • Завдяки вакцинації людство перемогло багато інфекційних хвороб,які викликали  пандемії.

  • Імунізація захищає майбутні покоління.

                                       Ризики пов’язані зі щепленням

  • Жодна вакцина не є абсолютно безпечною і не гарантує стовідсоткового захисту від інфекцій усім вакцинованим людям.

  • У деяких випадках після  проведення щеплення можуть виникнути післявакцинальні реакції та ускладнення, що зумовлені індивідуальною реакцією організму на вакцину, яка може  виявлятися ущільненням  тканини, гіперемією, іноді болючістю в місті уколу. Вона є нетривалою і абсолютно прийнятною, адже в організм вводиться хоч і послаблений , але збудник хвороби.

  • Після щеплення протягом 2-3 діб може підвищитися температура, з’явитися млявість, дратівливість. Однак ці реакції настільки короткочасні та нешкідливі,що їх просто не можна порівнювати з ризиком самої хвороби, проти якої була щеплена дитина. В деяких випадках  побічні  реакції можуть бути у вигляді алергії на певні компоненти вакцини.

    Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень в Україні діти отримують захист від 10 інфекційних захворювань: кашлюка, дифтерії, правця, кору, паротиту, краснухи, туберкульозу, гемофільної інфекції типу b (ХІБ-інфекції), гепатиту В та поліомієліту.

    Навіть коли ми  маємо високий рівень охоплення щепленнями від вакцинокерованих хвороб, ці захворювання нікуди не зникають, тому ми хочемо донести  своїм маленьким пацієнтам і їхнім батькам про важливість і необхідність вакцинації і просимо батьків подбати про власне  здоров’я та здоров’я їхніх дітей, щоб вони могли безпечно зростати, грати й навчатися в колі однолітків.

    Параліч, ураження серця й мозку, пневмонія — такими є можливі ускладнення поліомієліту, дифтерії, кору, якщо не вакцинуватися вчасно. Держава закуповує всі вакцини, які входять до Національного календаря профілактичних щеплень. Тож усе, що треба зробити батькам — звернутися до сімейного лікаря або педіатра.

    Імунізація запобігає 2–3 млн. смертей у світі щороку. Ще 1,5 млн. людей можна врятувати, якщо охоплення щепленнями збільшиться.

    Єдиний ефективний спосіб захиститися  від небезпечних і часто невиліковних хвороб —   вакцинація.

Адміністрація КНП  "Кельменецький центр первинної медико-санітарної допомоги" Кельменецької селищної ради

МОЗ: Рекомендовані щеплення – додатковий захист від інфекційних хвороб -  Київська обласна військова адміністрація


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь