Кельменецька селищна рада
Чернівецька область, Дністровський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

3 інформаційні повідомлення

Дата: 19.06.2024 15:56
Кількість переглядів: 67

Платники податку на нерухоме майно поповнили місцеві бюджети Буковини на  95,5 млн грн

У січні - травні 2024 року власники нерухомості сплатили до місцевих бюджетів Буковини 95,5 млн грн податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Це на 31,3 млн грн більше, ніж у минулому році.  Про це інформують у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області. 

Відтак, внесок юридичних осіб до місцевих бюджетів склав 52,4 млн грн. Громадяни перерахували до місцевої казни понад 43,1 млн грн. 

У податковій службі акцентують, надходження від податку на нерухоме майно у повній сумі спрямовуються до місцевих бюджетів, тож є одним з важливих бюджетоформуючих платежів громад.

До відома! Громадяни-власники об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, можуть дізнатись суму нарахованих платежів безпосередньо в ЦОПі податкової служби за місцем своєї реєстрації, за допомогою «Електронного кабінету платника» в меню «Стан розрахунків з бюджетом» розділ «Допомога» https://cabinet.tax.gov.ua/ або електронним сервісом ДПС «Калькулятор обчислення суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з фізичних осіб»: https://tax.gov.ua/calculator/realty 

Приватні підприємці – платники ЄП першої та другої груп сплачують єдиний податок не пізніше 20 числа  поточного місяця

 

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють,  пунктом 295.1 ст. 295 ПКУ визначено, що фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця.

Такі платники єдиного податку можуть здійснити сплату єдиного податку авансовим внеском за весь податковий (звітний) період (квартал, рік), але не більш як до кінця поточного звітного року.

У разі якщо сільська, селищна або міська рада приймає рішення щодо зміни раніше встановлених ставок єдиного податку, єдиний податок сплачується за такими ставками у порядку та строки, визначені п.п. 12.3.4 п. 12.3 ст. 12 ПКУ (п. 295.1 ст. 295 ПКУ).

Сплата єдиного податку платниками, зокрема, першої та другої груп здійснюється за місцем податкової адреси (п. 295.4 ст. 295 ПКУ).

Відтак, єдинники першої групи сплачують податок у відсотках (фіксована ставка) від розміру прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на 1 січня звітного року. Враховуючи, що станом на 1 січня 2024 року такий ПМ становить 3028 грн. Отже, у 2024 році єдинники першої групи зобов'язані щомісяця сплачувати ЄП – 302,80 грн (3028 x10%); 

платники другої групи  єдиний податок сплачують у відсотках (фіксована ставка) від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року. На 1 січня 2024 року розмір МЗП становить 7100 грн. Отже, у 2024 році єдинники другої групи зобов'язані  щомісяця сплачувати ЄП не більше, як - 1420 грн. (7100 x20%).

Порядок сплати ПДФО з доходів, одержаних ФО від надання нерухомості в оренду ФО, яка не є самозайнятою особою

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз'яснюють, що згідно з п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається, зокрема, дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування), визначений у порядку встановленому п. 170.1 ст. 170 ПКУ.

Відповідно до п.п. 170.1.5 п. 170.1 ст. 170 ПКУ якщо орендар є фізичною особою, яка не є самозайнятою особою, особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є платник податку – орендодавець.

 При цьому:

а) такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету в строки, встановлені ПКУ для квартального звітного (податкового) періоду, а саме: протягом 40 календарних днів, після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу, сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов’язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації про майновий стан і доходи;

б) у разі вчинення нотаріальної дії щодо посвідчення договору оренди об’єктів нерухомості нотаріус зобов’язаний надіслати інформацію про такий договір контролюючому органу за податковою адресою платника податку – орендодавця за формою та у спосіб, встановлені Кабінетом Міністрів України. За порушення порядку та/або строків подання зазначеної інформації нотаріус несе відповідальність, передбачену ст. 119 прим. 1 ПКУ.

Так, згідно з 119 прим.1.1 п. 119 прим.1 ст. 119 прим. 1ПКУ порушення нотаріусом порядку та/або строків подання інформації щодо посвідчення договорів оренди об’єктів нерухомості в разі вчинення такої нотаріальної дії, – тягне за собою накладення штрафу в розмірі 680 грн. за кожне таке порушення.

Дії, передбачені п.п. 119 прим.1.1 п. 119 прим.1 ст. 119 ПКУ, вчинені суб’єктом, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, – тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1360 грн. за кожне таке порушення.

Головне управління ДПС у Чернівецькій області

Відповідальна за контакти зі ЗМІ та громадськістю:

завідувач сектору комунікацій Коцим’юк Марія Михайлівна (т./ф.): (0372) 54-55-76

e-mail: cv.official@tax.gov.ua (для публічних запитів)

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь