Кельменецька селищна рада
Чернівецька область, Дністровський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Іван Миколайчук – талант від бога

Дата: 14.06.2024 12:05
Кількість переглядів: 77

15 червня 1941 року народився Іван Миколайчук — видатний український кіноактор, сценарист та режисер.

За своє життя Іван Миколайчук зіграв 34 ролі, більшість із них відображали патріотизм до України та незламну волю українського народу. Колеги по знімальному майданчику називали його «народним» актором.

Режисер Михайло Іллєнко в дитинстві разом зіграв із Миколайчуком у фільмі «Білий птах з чорною ознакою». Він поділився спогадами про тодішні кінематографічні пригоди: «Була повінь сильна, позривало мости. І зйомки зупинилися через те, що проїхати нікуди не можна було. Іван мені запропонував маленьку екскурсію Карпатами. Мене вразило, що Івана знали всі, здається, і він знав усіх».

Дитинство в гуцульському селі, раннє кохання, рання кар’єра, рання смерть. Якби Іван Миколайчук жив не в закритому суспільстві, він став би героєм не лише національного, а й світового кінематографу. Натомість за правду в УРСР він носив тавро «неблагонадійного».

У 70-ті, коли розпочалася гонитва за діячами культури, страшним ударом для Миколайчука став арешт Сергія Параджанова. Пізніше і його кваліфікували як людину ворожої ідеології, заборонили знімати та грати. У 1979 році йому вдалося відзняти фільм «Вавилон XX», який завойовує приз «За кращу режисуру» на Всесоюзному кінофестивалі в Душанбе.

Подальша режисерська доля не склалась через «націоналістичний ухил» у культурі. У 1983-му були написані «Небилиці про Івана», а в 1984-му режисер готувався до роботи над фільмом за цим сценарієм, та його постановку було дозволено лише восени 1986 року. На жаль, через важку хворобу, розпочати зйомки фільму він так і не зміг.

Помер Іван Миколайчук 3 серпня 1987 року в 46 років, оскільки останній рік життя сильно хворів. Уже посмертно він став лауреатом Шевченківської премії 1988 року та отримав почесне звання «Героя України» в 2016 році.

В Кельменецькій центральній бібліотеці до 83-річчя від дня народження талановитого митця було проведено мистецький альманах  «Іван Миколайчук – талант від бога», та оформлено виставку-портрет «Народжений Україною».Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь