Кельменецька селищна рада
Чернівецька область, Дністровський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Програма економічного і соціального розвитку Кельменецької селищної територіальної громади на 2024 рік

Дата: 01.03.2024 09:29
Кількість переглядів: 105

ЗАТВЕРДЖЕНО 

Рішенням XXXVIIІ сесії Кельменецької селищної ради VIII скликання
22 лютого 2024 року № 995.38-8/24

 

 

 

Програма

економічного і соціального розвитку Кельменецької селищної територіальної громади

на 2024 рік

 

смт Кельменці - 2023
 

Зміст

Вступ 3

1.Аналіз економічного і соціального розвитку територіальної громади у 2023 році 5

1.1. Показники економічного і соціального розвитку Кельменецької селищної територіальної програми у 2023 році 5

1.2. Основні виклики та реалізовані заходи 36

2. Мета, завдання та заходи економічного і соціального розвитку територіальної громади на 2024 рік 40

2.1.Промислове виробництво та підприємництво. Сільськогосподарське виробництво. Залучення інвестицій та міжнародні відносини 40

2.2.Житлово-комунальне господарство. Містобудування та розвиток інфраструктури. Енергозбереження 41

2.3.Фінансова самодостатність та податкові надходження 42

2.4.Територіальна оборона та цивільний захист населення 42

2.5.Надання адміністративних послуг 43

2.6.Розвиток земельних відносин. Екологічна безпека 43

2.7.Управління об’єктами комунальної власності 44

2.8.Діяльність підприємств комунальної форми власності 45

2.9.Підтримка сімей, дітей та молоді, гендерна політика 45

2.10.Зайнятість населення та ринок праці 46

2.11.Соціальний захист та соціальне забезпечення населення 47

2.12.Охорона здоров’я та демографічна ситуація 47

2.13.Освіта. Культура і туризм. Фізична культура і спорт 48

3. Джерела фінансування Програми економічного і соціального розвитку Кельменецької селищної територіальної громади 51

4.Контроль за ходом реалізації Програми 57

Основні показники економічного і соціального розвитку Кельменецької селищної територіальної громади на 2024 рік 58

Перелік цільових програм, які будуть реалізовуватися у Кельменецькій селищній територіальній громаді у 2024 році 63

Пріоритетні об’єкти, які доцільно фінансувати із залученням коштів державного, місцевого бюджетів, коштів інвесторів та благодійної допомоги 67

 

Вступ

 

Кельменецька селищна територіальна громада  – об’єднання активних, небайдужих людей, які хочуть зробити свої села (селище) більш привабливими, комфортними для проживання, цікавими для гостей та ведення бізнесу.

Успішними стають ті об’єднані територіальні громади, які вдало розвивають власну внутрішню спроможність та покращують умови життя для кожного її мешканця.

Попередній досвід складання та реалізації програм економічного і соціального розвитку Кельменецької громади дозволив проаналізувати передумови, які були в ОТГ на момент початку роботи над проєктом. Крім того, аналіз планувальних документів допоміг краще зрозуміти соціально-економічну ситуацію в об’єднаній територіальній громаді, виокремити основні показники її економічного розвитку за попередні періоди, а також виділити основні чинники, які стримують її розвиток.

Програма економічного і соціального розвитку Кельменецької селищної територіальної громади на 2024 рік (далі - Програма) та основні показники економічного і соціального розвитку розроблені виконавчим комітетом Кельменецької селищної ради відповідно до Конституції України, Закону України «Про державне прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку України», постанови Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2003 року  621 «Про розроблення прогнозних і програмних документів економічного і соціального розвитку та складання проєкту державного бюджету» (зі змінами та доповненнями), «Методичних рекомендацій щодо формування і реалізації прогнозних та програмних документів соціально-економічного розвитку об’єднаної територіальної громади», затверджених наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 30.03.2016 №75.

Програма розроблена з урахуванням завдань і положень Стратегії розвитку Чернівецької області на період до 2027 року, затвердженої рішенням сесії Чернівецької обласної ради VII скликання від 04.02.2020 року №1-36/20.

Програма розроблена на основі пропозицій управлінь та відділів виконавчого комітету Кельменецької селищної ради, з використанням аналітичних матеріалів та статистичних даних щодо розвитку громади в 2021-2022 роках та прогнозних тенденцій на 2023-2024 роки, враховуючи воєнний стан в країні з урахуванням фінансових можливостей громади.

Програма враховує основні пріоритети розвитку громади, конкретні завдання щодо підвищення ефективності використання наявного природного, виробничого і трудового потенціалів, ґрунтується на комплексі галузевих програм, законодавчих та нормативних актів з питань економічної політики, пропозицій селищного голови, депутатського корпусу, структурних підрозділів селищної ради, виходячи з загальної оцінки соціально-економічної ситуації, наявних матеріально-технічних ресурсів та фінансових можливостей.

Основною метою Кельменецької селищної територіальної громади на 2024 рік є створення умов для повноцінного функціонування територіальної громади, зокрема, через зростання добробуту і підвищення якості життя населення, забезпечення позитивних структурних зрушень в економіці, підвищення її конкурентоспроможності як основи для збалансованого зростання стандартів та показників економічного розвитку.

Програма визначає цілі, першочергові завдання та основні заходи економічного, соціального розвитку Кельменецької селищної територіальної громади на 2024 рік. Заходи, закладені у Програмі, спрямовані на реалізацію єдиної політики розвитку громади відповідно до стратегічних пріоритетів економічного і соціального розвитку області на 2024 рік, а саме:

  • гарантування безпечної життєдіяльності населення;

  • розвиток та підтримку промислового потенціалу громади;

  • залучення інвестицій в економіку громади;

  • забезпечення належного рівня розвитку інфраструктури громади;

  • створення умов для подальшого нарощування сільськогосподарського виробництва та підвищення його ефективності;

  • гарантування продовольчої безпеки громади;

  • комплексний розвиток сільських територій та підвищення соціального захисту і життєвого рівня сільських жителів;

  • диверсифікація джерел енергопостачання та підвищення рівня енергоефективності;

  • раціональне використання природно-ресурсного потенціалу;

  • розвиток інтелектуального капіталу;

  • зменшення рівня забруднення навколишнього середовища;

  • розвиток культури;

  • підвищення якості освіти, створення опорних шкіл та оптимізація мережі закладів освіти;

  • покращання матеріально-технічної бази, а саме придбання комунальної техніки;

  • легалізація тіньової зайнятості;

  • підтримка розвитку малого та середнього бізнесу.


 

1.Аналіз економічного і соціального розвитку територіальної громади у 2023 році 

1.1. Показники економічного і соціального розвитку Кельменецької селищної територіальної програми у 2023 році

 

Згідно розпорядження Кабінету Міністрів України від 12 червня 2020 року  729-р «Про визначення адміністративних центрів та затвердження території територіальних громад Чернівецької області» до Кельменецької селищної територіальної громади увійшли 26 населених пунктів, а саме: села Бабино, Бернове, Браїлівка, Бузовиця, Бурдюг, Вартиківці, Вовчинець, Вороновиця, Грушівці, Дністрівка, Іванівці, Комарів, Коновка, Ленківці, Лукачівка, Майорка, Макарівка, Мошанець, Нагоряни, Нелипівці, Новоселиця, Перківці, Путрине, Росошани, Слобідка та селище Кельменці

Загальна площа території громади складає 540,66 км2, чисельність населення - 30794 осіб.

Територія громади згідно з адміністративно-територіальним устроєм України входить до складу Дністровського району Чернівецької області. Кельменці є центром Дністровського району та межує на півдні з Республікою Молдова, на півночі з Хмельницькою областю, на заході з Лівинецькою громадою та на сході з Сокирянською громадою. Відстань автомобільними дорогами до міста Чернівці 90 км, до міста Хотин - 40 км, до м.Київ – 470 км.

 

Промисловість

 

Промисловий потенціал Кельменецької селищної територіальної громади формують 5 підприємств. Обсяг реалізації промислової продукції  за 2023 рік визначався за результатами діяльності 3 промислових підприємств основного кола: КП «Кельменецька друкарня», ТОВ «Вороновицький щебеневий кар'єр» та ПП «Агро-Вест-Ком», якими вироблено промислової продукції на суму 28205,8 тис.грн, що складає 122,4% до показника 2022 року у т.ч.:

  • ТОВ «Вороновицький щебеневий кар‘єр» - вироблено щебеневої продукції 108,4 тис.м.куб. на суму 25951,9 тис.грн., що склало близько 138,9% до відповідного періоду минулого року.

  • ПП «Агровестком» - вироблено соєвої олії 280,8 тон та соєвої макухи 1918,8 тонн на загальну суму 2126,5 тис.грн., що склало 49,9% до відповідного періоду минулого року;

  • Кельменецька друкарня – виготовлено товарів шкільних та канцелярських з паперу та картону 1,1 тонн на суму 127,4 тис.грн., що склало 117,6% до відповідного періоду минулого року.

 

Інші промислові підприємства, що не входять в основне коло звітуючих:

  • ПП «Елана» (фактична адреса виробництва смт Кельменці, вул.Я.Мудрого, 41, юридична адреса м.Чернівці, вул.Рокитянська, 26) здійснює виробництво нетканих матеріалів та килимових виробів;

  • ТОВ «Кельмен ВУД» (адреса смт Кельменці, вул.Партизанська, 6 займається виробництвом лісопильних матеріалів та виробів з дерева. 

На діяльність промислових підприємств у 2023 році суттєво вплинула військова агресії країни-сусіда та діючий воєнний стан, обмеженість ринків збуту.

Окрім цього, на території громади функціонують 3 пекарні хлібобулочних виробів (хлібобулочний цех «Колосок» ПП Андрущак Ю.І., пекарня ПП Панчука П.Ф., хлібобулочний цех Мазур О.В. для торгової марки «Терешкіно» в с. Бернове), млини в селах Нелипівці, Бузовиця, Бабин, Дністрівка, Мошанець, Новоселиця, олійні в селах Дністрівка, Іванівці, Ленківці, Мошанець (2 об’єкта), Нелипівці, майстерні по виробництву кованих виробів у селищі Кельменці та селі Мошанець(2 об’єкта).

 

Сільськогосподарське виробництво 

В громаді агросектор представлений 85 підприємствами, в т.ч. 63 фермерськими господарствами. 

Протягом 2023 року сільськогосподарське виробництво працювало з урахуванням факторів форс-мажорних обставин, що виникли у зв‘язку з воєнним станом (дефіцит та зростання ціни добрив, мобілізація військовозобов‘язаних тощо).

Практично всі осінні сільськогосподарські роботи завершені.

Завдяки погодним умовам, які склалися, отримані сходи озимини майже на всіх посівних площах. В області, за станом посівів озимих культур, сходи знаходяться в доброму стані орієнтовно на 58% посівних площ, задовільному – 30% та близько 12% площі займають ще слабкі та зріджені сходи, в громаді ситуація складніша, у зв’язку із посушливою осінню.

Основними культурами, вирощуванням яких займаються господарства є:

  • пшениця озима та яра;

  • озимий та ярий ячмінь;

  • горох;

  • кукурудза на зерно;

  • ріпак озимий

  • соняшник;

  • соя.

Тваринництво розвинене слабо:

  • ФГ «Украгро» -утримання бичків на відгодівлі;

  • ТзОВ «Агрофірма Вілія» -утримання корів та телят;

  • «Сурша» ПП Савчук Володимир – розведення овець;

Також зареєстровано утримання кіз, овець та ВРХ у присадибних та приватних господарствах сіл Берново, Вовчинець, Грушівці, Мошанець, Вартиківці, Іванівці, Бабин.

Всього у громаді утримується (враховуючи домогосподарства) більше 2000 овець, біля 1000 гол. ВРХ, близько 800 кіз, більше 3000 гол. свиней. Щорічно спостерігається тенденція щодо зменшення поголів’я всіх видів свійських тварин.

Садівничою галуззю з громаді займаються 15 фермерських господарств та населення на приватних ділянках. Всього площа багаторічних насаджень в громаді складає 1,5 тис.га. Основними фруктами, що вирощуються є яблуні та сливи, з ягід – полуниця та смородина.

Сфера переробки та зберігання сільськогосподарської продукції представлена ПП «Агро-Вест-Ком» (переробка сої) та ТзОВ «АПК Буковина» (загальна потужність елеватора - 42 тис.тон, здійснює прийом зерна, очищення, сушіння, зберігання та відвантаження його автомобільним або залізничним транспортом).

Ставковий фонд громади складає 416 тис.га.. Розведенням риби та аквакультурою займаються приватні підприємці, які орендують об’єкти водного фонду.

Показники урожайності по більшості сільськогосподарських культур є вищими, ніж в середньому по Україні. У порівнянні з минулим роком, урожайність по більшості культур є вищою, що зумовлено помірними погодними умовами у вегетаційний період. Середньообласна урожайність по зернових та зернобобових (за оперативними даними) складає 63,9ц/га (більше рівня 2022 року на 13,3ц/га), в т.ч.:

 

Тенденції щодо сільськогосподарського виробництва в громаді у 2023 році відповідають середньообласним показникам.

 

Підприємництво

 

Загальна кількість зареєстрованих суб’єктів господарювання 1404 од., в тому числі:

  • юридичних осіб 350;

  • фізичних осіб-підприємців 1054.

З початку року зареєструвався 181 платник податків, в т.ч. фізичних осіб підприємців – 173, знялися з реєстрації 137 платників, в т.ч. 132 фізичних осіб-підприємців.

Загальна кількість платників податків, які перебувають на спрощеній системі оподаткування складає 880, в т.ч.:

 

 

 

Спостерігається тенденція зростання податкового боргу, у зв’язку із нарахуванням орендної плати за землю, податку на нерухоме майно та мінімального податкового навантаження  .

Заборгованість перед бюджетом громади

к-сть/сума

 

Кількість юридичних осіб, ФОП та громадян, які мають заборгованість перед бюджетом громади

5 107

 

Загальна сума боргу до бюджету громади, в тис.грн.

4 602,0

 

- Кількість юридичних осіб боржників

7

 

- Сума боргу юридичних осіб, в тис.грн.

112,1

 

Найбільші боржники юридичні особи

 

1

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВIДПОВIДАЛЬНIСТЮ "МІРАНЖ"

94,1

2

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "СТІМЕКС ОЙЛ"

14,9

3

ПРИВАТНЕ ПIДПРИЄМСТВО "ІЗУМРУД-К"

1,3

4

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВIДПОВIДАЛЬНIСТЮ "КВАРТАЛ 5"

1,2

 

- Кількість ФОПів боржників

389

 

- Сума боргу ФОПів, в тис.грн.

1 459,6

 

Найбільші боржники ФОПи

 

1

КИРИЛЮК ВАЛЕНТИНА ВАСИЛІВНА

240,1

2

БИНДА ОЛЬГА ОКСЕНТІЇВНА

99,5

3

АНДРУЩАК ВІКТОР МИХАЙЛОВИЧ

91,2

4

СОКУЛЬСЬКИЙ ВІТАЛІЙ ІЛАРІОНОВИЧ

84,7

5

БРУНЕВИЧ АНАСТАСІЯ ВІКТОРІВНА

53,3

 

- Кількість громадян боржників

4 711

 

- Сума боргу громадянами, в тис.грн.

3 030,4

 

Найбільші боржники громадяни

 

1

ХІМІЧ АНДРІЙ МІЛЕНТІЙОВИЧ

223,2

2

ГРИГОРКІВ АНТОН ВОЛОДИМИРОВИЧ

102,4

3

КУТРОВСЬКА НАТАЛІЯ МИХАЙЛІВНА

58,4

4

ПОДЛАБУХОВ АНАТОЛІЙ АНДРІЙОВИЧ

57,5

5

ІВАНОВ ПИЛИП ВІКТОРОВИЧ

56,3

 

Створено перелік вільних виробничих приміщень комунальної та приватної форм власності для розміщення потенційно нових підприємств, який розміщено на офіційних Web-ресурсах селищної ради.

 

Торгівля та сфера послуг

У сфері торгівлі, ресторанного господарства та послуг працює 68 закладів ресторанного господарства, 244 об’єктів торгівлі продовольчої, непродовольчої та змішаної групи товарів  т.ч. 5 супермаркети: «Наш край», «Нива», «КООП Классік» (Кельменці, Бурдюг), «Тайстра»), 17 об‘єктів оптової торгівлі, 128 закладів сфери послуг, 16 аптек та аптечних пунктів, 8 АЗС  них 3 з АЗГРС).

 

 

Назва

Кількість

Торгові центри

5

Магазини

220

Кіоски

19

Аптеки

16

Ресторани

5

Бари

16

Кафе, їдальні, закусочні, буфети

11

Їдальні, буфети на підприємствах, школах, ВУЗах тощо

22

Ринки

2

Станції техобслуговування автомобілів

12

Автомийки

7

АЗС

8

Поштові послуги

4

Пункти ремонту побутової техніки

2

Пункти ремонту взуття

1

Пункти ремонту та пошиття одягу

4

Салони краси

17

Фотосалони

3

Весільні салони

-

Салони ритуальних послуг

3

Сауни, лазні

14, з них працюють 3

Цехи з обробки деревини

3

Цехи з виготовлення продуктів харчування

3 (напівфабрикати)

Пекарні

2

Кондитерські

1

Готелі

4, з них працюють 3

Прокат речей (ломбард)

1

Ремонт годинників

1

Ремонт комп’ютерів та телефонів

3

 

На території смт Кельменці здійснюють діяльність: 2 ринки (ринок «Центральний» - щонеділі, ринок «Міський» Струцької Л.І. - протягом тижня), торгові магазини-склади на земельній ділянці Горобієвського В.В., 24 торгові майданчики по селах громади.

 

Залучення інвестицій та міжнародні відносини

У 2023 році створено інвестиційний паспорт Кельменецької селищної територіальної громади, який висвітлений на офіційній інтернет сторінці селищної ради та в соціальних мережах .

Розробляється Стратегія розвитку Кельменецької селищної територіальної громади на 2024-2027 роки для чіткого плану дій і вивчення головних стратегічних пріоритетів, реалізація яких забезпечить розвиток та досягнення поставлених цілей.

Проводиться анкетування громадян та опитування підприємців з метою оцінки показників життя в громаді в рамках розробки Стратегії; надіслано запити до закладів охорони здоров’я, освіти, ЖКГ та ін. щодо кількісних і якісних показників (даних); сформовано коротку характеристику громади та історичну довідку розбудови селища.

Організовано та проведено перше засідання оновленої робочої групи з розробки Стратегічного плану розвитку Кельменецької селищної територіальної громади на 2024-2027 роки.

За підтримки і допомоги  «United for Ukraine» розроблено портфоліо Кельменецької селищної територіальної громади для залучення інвестицій та розміщення на різних європейських платформах.

З метою налагодження співпраці з муніципалітетами Франції направлено інформацію про громаду до проекту «Міста-побратими».

Направлено листи про співпрацю  громадам країн Іспанії, Англії, Польщі, Німеччини, Словаччини, Румунії, Швеції та Литви, підготовлено звернення до посольства Румунії щодо пошуку громад-побратимів. Проводилась комунікація з закордонними громадами щодо налагодження співпраці.

Селищна рада взяла участь у програмі «Економічний розвиток громади і умовах воєнного стану», яка організована Чернівецьким регіональним центром підвищення кваліфікації. В рамках програми, відбулася поїздка до Сучавського повіту (Румунія) з метою вивчення досвіду роботи 4 муніципалітетів та Агенції гірської зони. З мерами муніципалітетів проведено спілкування щодо співпраці з Кельменецькою селищної територіальною громадою (залишено листи-звернення).

Моніторинг інвестиційних пропозицій проводиться постійно. 

Для провадження господарської діяльності суб’єктами господарювання та ініціативними людьми, оновлено анкети проектів залучення інвестицій та розширення бізнесу по типу «Greenfield» - 5, «Brownfield» - 3. Направлено інвестиційні пропозиції (проекти) суб’єктів господарювання, що здійснюють господарську діяльність Existing companies») для потенційних інвесторів.

На конкурс проектних пропозицій посольства Японії «Кусаноне» подано 3 заявки.

Працівники селищної ради взяли участь у он-лайн тренінгах та виконанні практичних завдань у проекті «Акселератор цифрової стійкості - ГРОМАДА-4.0» по питаннях впровадження електронного документообігу та публічних закупівель. Прийняли участь у демо-дні в м.Києві по програмі ГРОМАДА-4.0 (навчання проводилось протягом 7 місяців) з метою  презентації проекту громади «Запровадження електронного документообігу в Кельменецькій селищній територіальній громаді».

Сформовано реєстри та направлено пакети документів для фінансування 9 проектів з фонду ліквідації наслідків збройної агресії відповідно до Постанови КМУ від 10 лютого 2023 року№118

Підготовлено та відправлено для участі у відборі проєктів, фінансування яких може здійснюватися за рахунок відповідної субвенції, в рамках фінансової угоди «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України» між Україною та ЄІБ 4 проєкти. Робочою групою Мінінфраструктури відібрано для фінансування проект по капітальному ремонту приміщення для ЦНАП на загальну суму 19515 тис.грн. (на даний час трьохстороння угода щодо надання позики направлена до Мінрозвитку та Мінфіну для підписання, розроблена тендерна документація).

Підготовлено та відправлено для участі у відборі проєктів, фінансування яких може здійснюватися за рахунок відповідної субвенції, в рамках фінансової угоди «Кредитної програма для відновлення України» між Україною та ЄІБ 13 проєктів.

Проводилась робота із занесення даних, верифікації до Єдиної цифрової інтегрованої інформаційно-аналітичної системи управління процесом відбудови об’єктів нерухомого майна, будівництва та інфраструктури. Після початку функціонування системи DREAM, занесення (перенесення) до неї проектів з Єдиної цифрової інтегрованої інформаційно-аналітичної системи управління процесом відбудови об’єктів нерухомого майна, будівництва та інфраструктур «Відбудова». Всього на даний час внесено 25 проєктних ідей.

Підготовлено і відправлено для участі у відборі проєктів, фінансування яких може здійснюватися за рахунок підтримки ГО «Екоклуб» та ГО «Екодія» у сфері “зеленої” енергетики 4 проєкти.

Підготовлено та направлено лист-заявка експертним комісіям Blue Yellow Consulting (BYC), Cheil Engineering Co, Ltd та ГО "Хай-Тек Офіс Україна" щодо проєкту «Реконструкція автомобільних доріг, вулиць і доріг комунальної власності Кельменецької селищної територіальної громади з метою отримання доступу до фінансової, експертної та технічної підтримки проєктів відновлення та розвитку України, доступної в рамках грантових програм Республіки Корея.

Проаналізовано інвестиційно привабливі земельні ділянки для розміщення індустріального парку. Підготовлено лист-пропозицію для АБ АГРО ПРОДЖЕКТ ГРУП щодо земельної ділянки для створення індустріального парку.

На постійній основі надається практична та консультативна допомога ГО «Бесарабська Берегиня» щодо написання грантових заявки для подачі на конкурси громадських ініціатив.

Укладено меморандум про співпрацю з БО БФ «Рокада» щодо подолання гуманітарних викликів пов’язаних із війною.

На постійній основі здійснюється моніторинг пропозицій для отримання гуманітарної допомоги.

У 2023 році підприємства, установи та організації отримала цілий ряд гуманітарної допомоги від Чернівецької обласної організації Товариства Червоного Хреста, інших благодійних та громадських організацій, міжнародних партнерів (зокрема із Франції, Німеччини, Польща, Румунії тощо).

За підтримки ЧОВА громада отримала потужний генератор 1400 КВт, який можливо буде задіяти у разі повного «блекауту» та генератор потужністю 100 КВт, який планується встановити на об’єкті водопостачання селища Кельменці.

 

 

Житлово-комунальне господарство. Містобудування та розвиток інфраструктури. Енергозбереження

 

Житлово-комунальне господарство одна з найважливіших галузей, що охоплює різні напрямки життєдіяльності громади.

На території громади функціонують три надавачі комунальних послуг:

  • Кельменецьке ВУЖКГ;

  • КП «Нелиповецьке» Кельменецької селищної ради;

  • КП «Жолобки» Кельменецької селищної ради,

засновником яких є Кельменецька селищна рада.

Проводилась робота щодо формування переліку критичної інфраструктури Кельменецької СТГ. Відповідно до розпорядження ОВА, Кельменецьке ВУЖКГ визнано критично важливим для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Кельменецьким ВУЖКГ придбано трактор колісний YOTO, причіп 2-ПТС-6, щітку дорожню, подрібнювач деревини, стріла (косарка) для очистки узбіч та канав, а також мінітрактор.

З метою активізації роботи комунального підприємства «Водоцентраль – благоустрій Кельменецька громада», оптимізації роботи і штатної чисельності планується приєднання до нього КП «Нелиповецьке» Кельменецької селищної ради та КП «Жолобки» Кельменецької селищної ради.

Протягом 2023 року в громаді виконаний певний обсяг робіт з ремонту та утримання в належному санітарно-технічному стані об’єктів благоустрою.

Завершується ремонт (реконструкція) центральної площі смт Кельменці, замовником якого є селищна рада.

Приведено в належний технічний стан житловий фонд, підготовлено 47 житлових будинків з паспортами готовності до роботи в осінньо-зимовий період.

Перевірено щільність інженерних вводів централізованого водопостачання та централізованого водовідведення у багатоповерхових будинках.

Централізованим водопостачанням у громаді користуються жителі смт Кельменці, в якому знаходиться один комунальний водопровід. У користуванні жителів сіл Вороновиця, Бернове, Мошанець, Макарівка та частково у жителів села Іванівці знаходиться 6 відомчих водопроводів. Крім цього нараховується 116 локальних водопроводів. Функціонують 1 каналізаційна очисна споруда та 3 каналізаційні насосні станції. Водопостачання здійснюється з 1 поверхневого та 44 підземних водозаборів. Потенційні запаси підземних вод громади зменшилися.

В смт Кельменці забезпечені централізованим водопостачанням: 1776 споживачів (134% до рівня 2022 року), укладено 950 договорів на вивезення твердих побутових відходів з домогосподарств. Всього установлено лічильників води у житловому фонді – 1776 шт, в організаціях та у приміщеннях для здійснення підприємницької діяльності – 121 шт.. Для забезпечення стабільного постачання питної води, розроблено проектно-кошторисну документацію щодо розвідки свердловини в урочищі Грушовецьке смт Кельменці.

З початку 2023 року Кельменецьке ВУЖКГ надало житлово-комунальних послуг (населення, організації та інші) на суму 4764,0 тис.грн, сплачено – 4718,4 тис. грн (відсоток сплати – 99%), що складає відповідно 131 % та 130 % до рівня 2022 року.

Підготовлено каналізаційно-насосну станцію до осінньо-зимового періоду, зроблено ремонт труби, клапана, засувки – 6 штук. Зроблено другу гілку каналізаційно-насосної станції. Установлено новий запасний насос на КНС.

Абонентська мережа водопостачання КП «Жолобки» (с.Мошанець) складає 432 домогосподарства. Протяжність водопровідної мережі - 20,8 км., для подачі води використовуються 6 башень Рожновського по 25 м.куб., свердловина глибиною 120 м, потужністю 200 м.куб/добу та каптаж потужністю 147,6 м.куб/добу. Середнє використання води складає від 150 м.куб (зимою) до 350 м.куб. (влітку). Стан мережі та об’єктів – потребують ремонту та розширення.

КП «Нелиповецьке» надає послуги  водовідведення з домогосподарств с.Нелипівці. Абонентська мережа складає 183 абоненти. Для обслуговування мережі функціонують фекальна та іригаційна станції. Стан мережі та станцій – зношені та потребують ремонту.

На території громади функціонують 1 діючий полігон твердих побутових відходів та 22 сільських сміттєзвалища. Площа, відведена під місця видалення відходів в громаді складає 20га. У ІІІ кварталі 2023 року проводилася обваловка і підгортання сміттєзвалищ в населених пунктах територіальної громади.

Проводиться розчистка порослі та аварійних дерев парку. В належному стані утримуються меморіали, пам’ятники інші об’єкти та елементи благоустрою в смт Кельменці та селах громади, розширене кладовище у смт Кельменці.

Для стабільного проходження зимового періоду в наявності є 300 тонн піску для посипки доріг та тротуарів та 10 тонн технічної солі. Техніка для роботи в осінньо-зимовий період відремонтована та підготовлена.

Протягом 2023 року будівельними організаціями району масштабні будівельні роботи не проводилися.

За 2023 рік, відповідно до рішень селищної ради, надані дозволи на розробку восьми детальних планів,  затверджені 5 детальних планів території в населених пунктах Кельменецької селищної територіальної громади. Видано 29 будівельних паспортів забудови земельної ділянки, 2 містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки, 6 паспортів прив’язки тимчасової споруди для провадження підприємницької діяльності, 4 листа про те, що містобудівні умови та обмеження не надаються, 27 витягів з реєстру будівельної діяльності щодо інформації про присвоєння адрес ЄДЕССБ.

Адміністративні послуги у сфері містобудування надаються через ЦНАП.

 

 

В громаді прокладені автомобільні дороги:

Державні

Регіональні

Місцеві (комунальні)

Протяжність 77,6 км

в т.ч. з твердим покриттям 67,4км

Протяжність 16,7км

в т.ч. з твердим покриттям 16,7 км

Кількість вулиць 563 Протяжність 424,71 км

в т.ч. з твердим покриттям 163,65 км

відповідають нормативам 27км,

потребують ремонту 27,3км

відповідають нормативам 2км

потребують ремонту 5км

відповідають нормативам 57,3 км

потребують ремонту 265,3км

 

 

Перелік доріг державного значення:

  • Р-63 (Данківці) Вартиківці-МПП «Сокиряни» км 10+606-53+830-довжина 43,2 км;

  • Р-63 Під‘їзд до МПП «Росошани» км 0+000-21+400 - довжина 21,2км.

Протягом 2023 року проводився частковий (ямковий) ремонт щебеневих та асфальтних доріг комунальної власності та ямковий ремонт асфальтних доріг обласного значення.

Завершується ремонт ІІ частини центральної площі смт Кельменці, замовником якого є селищна рада;

Кельменецьким Райавтодором проводився поточний та ямковий ремонт автодороги Р-63 на різних відрізках.

Залізничне сполучення у громаді представлено залізничною станцією «Ларга» (смт Кельменці, вул. Привокзальна,4), основний маршрути  м.Київ, м.Чернівці, м.Хмельницький, м.Сокиряни та сполучення з Молдовою.

Функціонує автовокзал, що знаходиться в смт Кельменці, вул. Хотинська,8. Основні маршрути: м.Київ (470 км через м.Новодністровськ), м.Чернівці (90км), м.Хмельницький (165 км), м.Вінниця (206 км).

Працюють 2 автомобільні пункти пропуску через державний кордон з республікою Молдова (МПП Росошани, МПП Кельменці) та 1 залізничний (МПП Кельменці - залізниця).

Масштабні проєкти з енергозбереження у громаді протягом 2023 року не реалізовувались у зв‘язку з обмеженістю фінансових ресурсів.

Задля нормального проходження опалювального сезону навчально-виховні заклади забезпечені генераторами електроенергії.

 

Фінансова самодостатність та податкові надходження

Головним завданням та пріоритетним напрямком виконання бюджету громади було наповнення його доходної частини. Протягом звітного періоду виконавчими органами селищної ради проводились заходи, спрямовані на збільшення надходжень до бюджету громади.

Дохідна частина селищного бюджету на 2023 рік затверджена в сумі 284637,7тис.грн, в т.ч. до загального фонду – 272374,8 тис.грн, спеціального – 12262,9тис.грн, що в порівнянні з 2022 роком склало 117,2%, 113,7% та 378,3% відповідно.

Протягом 2023 року постійно здійснювався аналіз виконання селищного бюджету за доходами та видатками, стан освоєння бюджетних коштів головними розпорядниками.

За 9 місяців 2023 року до селищного бюджету Кельменецької селищної територіальної громади надійшло власних доходів (загальний і спеціальний фонд без міжбюджетних трансфертів) в сумі 102599,0 тис. гривень, що становить 110,2% до уточнених показників на звітну дату 2023 року.

Міжбюджетні трансферти з державного та обласного бюджету за звітний період складають в сумі 108490,6 тис. гривень, в т.ч.

 

 

До загального фонду власних доходів надійшло 97393,5 тис.гривень при уточненому плані – 88771,0 тис гривні або виконання складає 109,7 % (приріст +8622,5 тис. гривень).

Найбільшу питому вагу у надходженнях загального фонду займає  податок на доходи фізичних осіб – 54,4 % і якого надійшло в сумі 52994,8 тис. гривень, що становить 109,2 % до уточненого плану на звітну дату або на 48530,3 тис. грн. більше.

Другим джерелом наповнення доходної частини загального фонду є плата за землю та орендна плата за землю з юридичних та фізичних осіб – 16,4 % надходжень загального фонду, якого за звітний період надійшло в сумі 16840,9 тис. гривень і становить 113,6 % до уточненого плану на звітну дату.

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, якого надійшло в сумі 2525,6 тис. грн. виконання становить 131,1% при уточненому плані – 1926,8 тис. грн..

Єдиний податок надійшов  в сумі 14262,1 тис. грн. або складає 102,5% до уточненого плану -  13912,6 тис. грн..

Акцизний податок – 6328,3 тис. грн. або 109,5 % до уточненого плану на 9 місяців -  546,3 тис. грн.

До спеціального фонду селищного бюджету надійшло доходів у сумі 5205,5 тис. грн. або 119,9 % до уточненого плану на 9 місяців -  4340,9 тис.грн., з них до бюджету розвитку надійшло 300,1 тис. грн., а саме: кошти від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення.

В розрізі основних платежів спеціального фонду селищного бюджету надійшло:

- власних надходжень бюджетних установ – 4871,0 тис.грн. або виконання становить 112,9 % до уточненого плану на 9 місяців 4315,5 тис. грн.

- екологічного податку – 34,4 тис. грн. або 135,3% до плану на 9 місяців -  25,4 тис. грн..

По видатках селищний бюджет виконано в сумі 200582,5 тис. грн. або 85,4 відсотків до уточненого плану (план 222799,7 тис. грн.), в тому числі: по загальному фонду – 190405,4 тис. грн. або 87,6 відсотки до уточненого плану (план 207495,9 тис.грн.), по спеціальному фонду – 10177,1 тис. грн. або  65,5 відсотка до уточненого плану на звітну дату – 15303,7 тис. грн..

На захищені статті видатків по загальному фонду направлено –  163449,2тис. грн.. або 81,5 відсотки усіх видатків, з них: на виплату заробітної плати – 145479,2 тис. грн. та на оплату за спожиті бюджетними установами громади енергоносії – 11494,6 тис. грн.. 

В розрізі основних галузей видатки використано:

  • На  утримання апарату селищної ради та її структурних підрозділів по загальному фонду 21765,3 тис. гривень, що складає 11,4 відсотка від загальної суми видатків бюджету або 94,6 відсотки до уточненого плану на звітну дату.

  • видатки загального фонду на соціально-культурну сферу склали 136471,3 тис.гривень, що складає 71,7 відсотка від загальної суми видатків бюджету або або 94 відсотки до уточненого плану на звітну дату (145188,1,0 тис. грн.), з них:

  • по установах освіти  використано 121872,7тис. гривень або 95,1 відсотки до уточненого плану на звітну дату;

  • по установах охорони здоров’я  касові видатки склали – 5674,4тис. гривень або 81,6 відсотків до уточненого плану на звітну дату;

  • по установах культури використано 8924,2тис.гривень або 88,2 відсотки до уточненого плану на звітну дату

За звітний період поточного року у повному обсязі забезпечено фінансування захищених видатків (заробітна плата з нарахуваннями працівникам бюджетних установ, оплата за спожиті енергоносії, соціальні виплати населенню, продукти харчування та медикаменти), їх обсяг за звітний період склав 196,4 млн. грн. Кредиторська заборгованість по захищених статтях видатків відсутня.

Територіальна оборона та захист від надзвичайних ситуацій

В селищі розміщений 5 державний пожежно-рятувальний загін головного управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Чернівецькій області, який обслуговує Кельменецьку селищну теріторіальну громаду та Лівинецьку сіьську територіальну громаду. На балансі знаходиться 3 пожежні автомобілі.

На території громади розміщені 59 споруд цивільного захисту населення: 

  • сховища приватної власності  1;

  • ПРУ державної власності  7;

  • ПРУ комунальної власності  40;

  • ПРУ приватної власності  11.

28 захисних споруд знаходяться в смт Кельменці, решта  у селах громади.

Крім того, облаштовані 19 найпростіших укриттів для потреб навчальних закладів громади протягом навчального процесу.

 

З метою вчасного оповіщення населення при надходженні сигналу «ПОВІТРЯНА ТРИВОГА» організоване чергування відповідальних осіб.

Для організованого проведення евакуації населення громади у разі загрози або виникнення надзвичайної ситуації Кельменецькою селищною радою прийнято розпорядження «Про збірні пункти евакуації на території Кельменецької селищної територіальної громади», яким утворені збірні пункти евакуації та затверджений їх перелік. 

Проводиться робота по  забезпеченню діяльності «Пунктів незламності». Так, у смт Кельменці функціонує 5, у селах громади - 2. 

Протягом жовтня-грудня у громаді завдяки ГО «Бесарабська Берегиня» реалізовувався проект Сонцемісто (встановлення сонячних електростанцій у 4 пунктах незламності смт Кельменці та ПРУ с.Грушівці), в рамках якого ЧБО «Нова Сім’я» надала громадській організації кошти на відповідне обладнання у сумі 150 тис.грн. Відтепер, громадяни можуть в період «блекауту» скористатися електроенергію для зарядки гаджетів, приготування гарячих напоїв та ін., що виробляється завдяки сонячним станціям і акумулюється.

Комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Кельменецької селищної ради проводить засідання згідно затвердженого плану роботи комісії та в разі необхідності.

У 2023 році створено МПК с.Бернове, який функціонуватиме з нового року, отримано пожежний автомобіль на базі ЗІЛ-4331. Відкрито 3 поліцейські станції на базі приміщень селищної територіальної громади (смт Кельменці, с.Нелипівці, с.Іванівці), отримано 6 поліцейських автомобілів (Renault Duster) для забезпечення їх роботи.

Функціонують Дністровський районний ВП ГУНП в Чернівецькій області, Дністровський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, Дністровський РВ ГУ ДСНС України в Чернівецькій області, що забезпечують виконання покладених на них завдань.

 

Надання адміністративних послуг

Центр надання адміністративних послуг Кельменецької селищної ради (ЦНАП) знаходиться в центрі селища в приміщенні селищної ради, відповідає вимогам, визначеним законодавством та здійснює діяльність відповідно до Закону України «Про адміністративні послуги».

Для забезпечення належної доступності адміністративних послуг жителям громади утворені віддалені робочі місця адміністраторів у всіх 17 старостинських округах (рішення XXXI сесії VIIІ скликання селищної ради № 746.31-8/23 від 30.05.2023) та уповноважено на виконання завдань адміністратора ЦНАП старост (рішення виконавчого комітету селищної ради №109 від 14.06.2023).

Забезпечено співпрацю з Управлінням соціального захисту населення (підключено доступ уповноважених осіб ЦНАПу та ВРМ до ЄІССС – реєстрація заяв по 6 видах державних соціальних допомог)  та Пенсійним фондом щодо надання адміністративних послуг соціального характеру, які від 28.08.2023 року надаються через ЦНАП.

Розроблено, підготовлено інформаційні та технологічні картки, суб’єктом яких є Кельменецька селищна рада (реєстрація/зняття місця проживання, реєстрація нерухомості та бізнесу, земельні питання та архітектури і будівництва), які затвердженні рішенням виконавчого комітету №214 від 17.11.2023 року.

Найближчим часом планується запровадження здійснення повноважень у сфері державної реєстрації актів цивільного стану (рішення XXXI сесії VIIІ скликання селищної ради № 747.31-8/23 від 30.05.2023).

 

Центр надання адміністративних послуг

(к-ть наданих послуг)

Віддалені робочі місця

(к-ть наданих послуг,

в т.ч. нотаріальні дії)

І квартал

1081

1899

ІІ квартал

1558

1647

ІІІ квартал

2122

1537

Всього на 01.10.2023року

4761

5083

У 2023 році для покращення і розширення роботи ЦНАП підготовлено, розроблено та затверджено проектно-кошторисну документацію на капітальний ремонт адмінбудівлі (влаштування приміщення для ЦНАП) по вул. Бесарабська, 57, смт. Кельменці, Чернівецької області на суму 19515,228 тис. грн., який відібрано до проєктів, фінансування яких буде здійснюватися за рахунок відповідної субвенції, в рамках фінансової угоди «Програма з відновлення України» між Україною та Європейським інвестиційним банком. Вищезазначений проєкт після реалізації дасть змогу більш якісно, ефективно та швидше надавати адміністративні послуги населенню громади та внутрішньо-переміщеним особам. Проект розроблено, враховуючи чисельність громади для обслуговування, з дотриманням вимог щодо інклюзивності будівель та споруд, передбачених Державними будівельними нормами та дотримуючись всіх норм передбачених Примірним регламентом, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України №588 від 01.09.2013 (зі змінами).

ЦНАП Кельменецької селищної ради виконує роботу по обліку внутрішньо переміщених осіб та їх проживання на території нашої громади.

У 2023 році суттєво збільшилися звернення громадян до Центру надання адміністративних послуг.

Станом на 01.10.2023 року надані послуги:

 

Фінансовим результатом роботи ЦНАПу є надання якісних адміністративних послуг, в бюджет надійшло 228,8 тис.грн.

 

Розвиток земельних відносин. Екологічна безпека

Значна частина доходів Кельменецької селищної ради - доходи від сплати земельного податку, орендної плати за землю та продаж земельних ділянок несільськогосподарського призначення.

Територіальні елементи

Площа, га

Територія населеного пункту у встановлених межах

3126,9777

Забудовані землі, з них:

2697,8469

-Землі під житловою забудовою

656,1025

-Землі промисловості

213,7093

-Землі комерційного використання

38,8954

-Землі громадського призначення

123,7178

-Землі змішаного використання

0,8026

-Землі технічної інфраструктури

7,9738

-Землі транспорту та зв’язку (крім земель під залізницями та аеропортами)

428,5470

-Вулиці, набережні, площі, землі, зайняті поточним будівництвом

653,7051

-Землі, які використовуються для відпочинку та інші відкриті землі

1058,9864

-Господарські двори

597,4631

Сільськогосподарські угіддя

40977,3186

Лісові площі

5887,1392

Чагарники

0,0589

Під залізницями

149,2221

Болото

36,0000

Інші відкриті землі

1024,2639

Під водою

2913,3703

З початку 2023 року розглянуто та опрацьовано 970 звернень з земельних питань щодо яких  прийняті відповідні рішення, згідно статті 124 Земельного кодексу України передано в оренду 177 земельних ділянок. Також було передано у приватну власність 108 земельних ділянок для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд  (присадибна ділянка).

Відповідно до Податкового кодексу України проводиться звірка договорів оренди, які щомісячно доповняються у базу по нарахуванню сплати орендної плати за землю та подаються відділом до ГУ ДПС у Чернівецькій області. Від початку року 2023 року подано 85 нових договорів на 110 ділянок. Також проводиться звірка по нарахуванню МПЗ з ГУ ДПС у Чернівецькій області.

Протягом 2023 року загальна сума надходжень коштів до бюджету від використання земельних ділянок з юридичних осіб склала 10441,6 тис.грн, з фізичних осіб  9368,9 тис.грн., від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення – 833,9 тис.грн.

Проводиться інвентаризація об’єктів водного фонду по всіх населених пунктах Кельменецької територіальної громади, в результаті чого ведеться робота щодо продажу права оренди на земельних торгах 28 земельних ділянок водного фонду, з яких по 11-х водних об’єктах (с.Іванівці, с.Лукачани, с.Браїлівка, с.Ленківці, с.Перківці, с.Бузовиця) для рибогосподарських потреб є потенційні клієнти.

Протягом 2023 року було виготовлено та затверджено 4 водних паспорти і здійснено забір води та її аналіз (с.Новоселиця, с.Лукачани, смт Кельменці) та проведена робота для подачі їх на земельні торги, в результаті якої Кельменецькою селищною радою - організатором земельних торгів через особистий кабінет проведено в електронній торговій системі земельні торги по наступних лотах: для рибогосподарських потреб (с.Лукачани, с.Новоселиця, смт Кельменці) – 3шт., для ведення фермерського господарства (с.Бурдюг) – 1шт.,  для будівництва та обслуговування будівель торгівлі (смт.Кельменці) – 1шт. Після успішно проведених торгів підписано протоколи та укладені договори оренди з переможцями земельних торгів.

Також ведеться робота щодо продажу права оренди на земельних торгах земельних ділянок сільськогосподарського призначення, з яких по 7-х об’єктах (с.Ленківці, смт Кельменці, с.Росошани, с.Бурдюг) є потенційні клієнти.

 

Управління об’єктами комунальної власності

Майно передається в оренду на підставі прийнятого рішення про включення його в перелік І (аукціон) або ІІ (без аукціону) типу. Є затверджені переліки об’єктів комунальної власності територіальної громади, що підлягають передачі в оренду. Перелік І типу, що підлягає передачі в оренду аукціоні нараховує 22 об’єктів оренди. Перелік ІІ типу, що підлягає передачі в оренду без аукціону нараховує 17 об’єктів.

Станом на 01.12.2023 року надано в оренду 47 об’єктів комунальної власності 24 орендарям (фізичні та юридичні особи). Протягом січня-листопада 2023 року отримано орендної плати 360,5 тис.грн Всі об’єкти передаються в оренду та продаються через електронну торгову систему СМАРТТЕНДЕР (опубліковано 32 об’єкти), перелік доповнюється відповідно до прийнятих рішень селищної ради.

Кількість об’єктів нерухомого майна комунальної власності Кельменецької селищної територіальної громади 174.

 

Після обліку та реєстрації майна комунальної власності визначені подальші напрями його використання:

  • приватизація (затверджені переліки об’єктів, що пропонуються для приватизації та підлягають приватизації);

  • здача в оренду;

  • подальше використання для потреб громади.

 

 

 

Підтримка сімей, дітей та молоді, гендерна політика

 

В умовах воєнного стану служба у справах дітей працює відповідно до всіх законодавчих змін, забезпечуючи права та інтереси внутрішньо переміщених дітей з територій, де відбуваються військові дії: тимчасове влаштування дітей, які прибули без законного представника в сім’ї родичів, надання консультацій щодо оформлення статусу ВПО з усіма виплатами. Ведеться контроль та звітність щодо переміщення дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, ПС та ДБСТ.

На первинному обліку служби у справах дітей перебуває 33 дітей, які залишилися без батьківського піклування, з них: 4 дітей-сиріт, 29 дитина, позбавлена батьківського піклування (з них 31 дитини під опікою, 2 в ДБСТ). Також на обліку перебувають 13 дітей позбавлених батьківського піклування, які прибули з інших територій.

На території Кельменецької селищної територіальної громади на базі прийомної сім’ї створено 1 дитячий будинок сімейного типу (ДБСТ) та функціонує 2 прийомні сім’ї, в яких виховуються 9 статусних дітей.

З 23 грудня 2022 року в громаді функціонує сім’я патронатного вихователя. З того часу, за заявами батьків, послугу патронату отримали п’ятеро малолітніх дітей, сім’ї яких опинилися в складних життєвих обставинах.

Виконуючи Програму запобігання дитячій бездоглядності та безпритульності, розвитку сімейних форм виховання на 2021-2025 роки, проведено дев’ять рейдів, відвідано дев’яносто шість сімей з дітьми та обстежено їхні матеріально-побутові умови проживання, за участю старостів населених пунктів громади, старшого інспектора ЮП СП Дністровського РВП та поліцейського офіцера громади. За кошти місцевого бюджету проведено закупівлю солодких наборів для дітей облікових категорій до Великодніх свят та до Дня св. Миколая на загальну суму 20,0 тис. грн.

Для соціального супроводу сімей (осіб), які перебувають у складних життєвих обставинах, соціального супроводу сімей, у яких виховуються діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, соціальної адаптації, соціальної інтеграції та реінтеграції, екстреного (кризового) втручання, консультування, представництва інтересів, соціальної профілактика, інформування функціонує Центр соціальних служб, що надає послуги за місцем проживання отримувачів та у приміщенні селищної ради.

До  роботи  селищного центру  завжди  залучаються  лікарі: дитячий  гінеколог, нарколог, педіатр; працівники філії обласного центру зайнятості, ювенальної превенції, служби у справах дітей, місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, сектору з питань пробації, відділу освіти, культури та спорту, які  надають  кваліфіковані  послуги, проводять  бесіди, лекції,  консультації з різними категоріями  дітей, молоді, сімей. Індивідуальними послугами охоплено 57 одиноких матерів, в них 207 дітей, 47 молодих сімей, в них 69 дітей.  Проводиться робота по попередженню соціального сирітства серед жінок, де була ймовірність  відмови від новонародженої дитини, влаштування матерів з дітьми до обласного центру. Влаштовано 2 матерів з дітьми в обласний центр психологічної допомоги. Проблемні питання центром вирішено позитивно. До центру за  2023 рік звернулося 399 клієнтів, в них 917 дітей. Типовими причинами звернень були проблеми сім’ї (спілкування дітей з батьками, дисгармонія сімейних стосунків, насильство в сім’ї, втеча дитини з сім’ї), внутрішньо-особистісні проблеми (самотність, втрата життєвих орієнтирів, депресивний стан), економічні (проблеми працевлаштування, малозабезпеченість, труднощі в пошуку житла), проблеми в оформленні документів, проблеми здоров’я, ін.

Протягом  2023 року послугою соціального супроводу сімей (осіб), які перебувають у складних життєвих обставинах, охоплено 6 сімей, в них 22 дітей.

У 2023 році завершено надання соціальної послуги соціального супроводу 2 сім’ям (особам), в яких проживають 3 дітей, з них:

  • з позитивним результатом 1 сім’я, в якій проживають 2 дітей;

  • у зв’язку зі зміною місця проживання отримувача послуги 1 особу (дитина).

Укладено договорів про здійснення соціального супроводу – 6 сімей; здійснено оцінку потреб сім’ї/особи – 161 сім’ї ; складено план соціального супроводу сім’ї/особи – 6 сімей. Директором центру видано накази про початок соціального супроводу та призначення відповідального фахівця – 6 сімей. Звіти за результатами соціального супроводу складаються разом з отримувачами послуги. Скарг стосовно надання соціальної послуги соціального супроводу сімей (осіб), які перебувають у складних життєвих обставинах, від отримувачів не надходило.

Центром здійснювалася робота з сім’ями, особами, з числа внутрішньо переміщених сімей/осіб - 53 сімей, в них 97 дітей та учасників АТО/ООС - 11 сімей, в них 17 дітей.

Протягом  2023 року соціальними послугами Центру охоплено 56 осіб, засуджених до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, їм надано – 371 різнопланові соціальні послуги  та 10 осіб, які повернулися з місць позбавлення волі, їм надано - 67 соціальних послуг.

Організовано та проведено 6 благодійних акцій для дітей з сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах.

Соціальними послугами було охоплено сім’ї опікунів, в яких виховуються 17 дітей-сиріт, 37 дітей, позбавлених батьківського піклування.

Протягом звітного періоду проведено 24 групових заходів. Охоплено: учнівську молодь, схильну до правопорушень, умовно-засуджену молодь, сім’ї, які опинилися в складних життєвих обставинах. З метою профілактики негативних явищ у підлітковому, молодіжному середовищі, серед сімей, СЖО, ВПО проводилися онлайн-заходи, консультування, де піднімалися питання: проблеми залежностей підлітків та профілактика насильства, формування безпечної статевої поведінки, навиків ведення здорового способу життя, профілактика туберкульозу завдяки участі в проекті «Тобі слід знати про туберкульоз» (Міжнародна громадська організація «Соціальні ініціативи з охорони праці і здоров’я»), суїцидальної поведінки. Протягом 2023 року трьом дітям надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування і одній - дитини-сироті.

 

Зайнятість населення та ринок праці

Протягом 2023 року на обліку перебували 327 безробітних осіб (тут і надалі мається на увазі особи, зареєстроване місце проживання яких знаходиться на території Кельменецької селищної територіальної громади), що на 61,3% менше від рівня попереднього року за відповідний період.

З початку 2023 року за рахунок взаємодії з роботодавцями зареєстровано 243 вакансії (що на 41 вакансію менше від рівня відповідного періоду 2022 року). З числа наявних вакансій 270 – укомплектовано за направленням служби зайнятості. Станом на 12.12.2023 року наявні 3 вакансії в межах громади та 7 в межах Дністровського району.

Рівень зареєстрованого безробіття станом на 01 грудня 2023 року становив близько 0,3%, що на 0,2% менше рівня зареєстрованого безробіття станом на кінець відповідного місяця 2022 року.

З початку 2023 року працевлаштовано 233 особи, в тому числі 12 безробітних громадян, що на 13,4% менше рівня попереднього року за відповідний період.

Важливим напрямком сприяння зайнятості населення та підвищення конкурентоспроможності громадян на ринку праці є професійна підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації незайнятого населення. Всього у поточному році проходили професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації 13 безробітних.

Для стимулювання самозайнятості та підприємницьких ініціатив населення Кельменецька районна філія Чернівецького ОЦЗ забезпечує надання безоплатних індивідуальних і групових консультацій з питань організації та провадження підприємницької діяльності з залученням на громадських засадах працівників органів державної влади у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади у сфері соціальної політики. Консультації надаються з питань: законодавства про державну реєстрацію суб’єктів господарювання; ліцензування, патентування та сертифікації підприємницької діяльності; податкового законодавства; відкриття рахунків у банківських установах; пошуку, відбору та найму персоналу, оформлення трудових відносин; оформлення документів щодо купівлі (оренди) земельних ділянок, приміщень для провадження підприємницької діяльності; отримання банківських кредитів, іншої фінансової допомоги; інших питань, що стосуються організації та провадження підприємницької діяльності.

За участю Кельменецької селищної ради, представників Чернівецької ОДА (ОВА), Чернівецької філії АТ «Ощадбанк», Кельменецької районної філії Чернівецького ОЦЗ проведено 3 навчання (тренінги) для суб‘єктів підприємницької діяльності та зацікавлених осіб щодо практичного використання інвестиційних пропозицій (державних цільових програм) спрямованих на розвиток підприємницької діяльності (переробної промисловості, сільськогосподарської галузі, тощо) та збільшення робочих місць, в т.ч. для працевлаштування ВПО, у вересні проведено «Ярмарку вакансій», в якій взяли участь роботодавці з громади та області. 

 

Соціальний захист та соціальне забезпечення населення

В громаді забезпечена реалізація державної політики у сфері соціального захисту населення, організоване надання соціальних послуг особам, окремим соціальним групам, які перебувають у складних життєвих обставинах і не можуть самостійно їх подолати.

За 2023 рік прийнято, перевірено та відправлено для подальшої обробки 3066 заяв, з них на отримання: допомог – 1363; пільг – 551; субсидій – 1152.

Відповідно до постанови Кабміну від 01.06.2020 р. №587 «Про організацію надання соціальних послуг» протягом 2023 року зареєстровано 140 заяв на отримання соціальних послуг з них -  115 заяви  на соціальну послугу натуральна допомога; 19 заяв на соціальну послугу догляд вдома; 4 заяви на соціальну послугу стаціонарний догляд; 1 заяву на соціальну послугу соціальний супровід сімей/осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах; 1 заяву на соціальну послугу підтримане проживання. По всіх 140  заявах винесено рішення щодо надання соціальних послуг. Видано 4 путівки на влаштування  людей похилого віку до Комунальної установи «Кельменецький територіальний центр соціального обслуговування надання соціальних послуг» Кельменецької селищної ради.

За звітний період проведено 9 засідань комісії з розподілу коштів Програми соціальної підтримки малозабезпечених верств населення «Турбота» на 2021-2025 роки Кельменецької селищної територіальної громади. На  розгляд комісії надійшло 683 заяв від жителів громади, за результатами розгляду заяв прийнято рішення надати матеріальну допомогу. Виплачено матеріальної допомоги на суму – 1459,0 тис.грн.

 

Опрацьовано 23 заяв відповідно до порядку надання допомоги на поховання деяким категоріям осіб виконавцю волевиявлення померлого або особі, яка зобов'язалася поховати померлого та виплачено допомог на суму – 85,7 тис.грн., 20 членам сімей загиблих (померлих) учасників бойових дій, смерть яких наступила в зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України виплачено матеріальної допомоги у розмірі  -  330,0 тис. грн.

Проведено 8 засідань опікунської ради. Під час засідань опікунської ради розглянуто питання про доцільність призначення опікунів/піклувальників повнолітніх недієздатних осіб та осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, затверджено висновки з питань опіки і піклування над повнолітніми  недієздатними та обмежено дієздатними особами. Окрім цього проведено 6 засідання комісії для комплексного визначення ступеня індивідуальних потреб особи, яка потребує надання соціальних послуг з догляду на непрофесійній основі, відповідно до постанови  Кабінету Міністрів України від 23.09.2020 №859 «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі» зі змінами, в ході якого затверджено відповідні висновки.

Відповідно  до Порядку подання та оформлення документів, призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі (далі – компенсація), затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 23.09.2020 року №859 «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі» (зі змінами) за період з 01.04.2023  по 31.12.2023 11 особам призначено компенсацію. Загальна сума виплаченої компенсації становить – 191,2 тис. грн., за рахунок коштів селищного бюджету. Всього на обліку перебуває 14 отримувачів компенсації.

У 2023 році заходи щодо оздоровлення та відпочинку дітей не проводились.

Направлено клопотання до Чернівецької обласної військової державної адміністрації Чернівецької області про присвоєння Президентом України Почесного звання України «Мати-героїня» громадянкам Карапчієвській Н.О. (смт Кельменці), Обершт Н.В. (с.Нелипівці), Кушнір Т.І. (с.Мошанець), яка народили і виховали до восьмирічного віку п'ятеро і більше дітей.

З початку війни проводилася робота щодо обліку внутрішньо переміщених осіб, забезпечення їх житлом, продуктами харчування, речами, одягом, тощо. Був організований пункт гуманітарної допомоги на базі Кельменецького центрального будинку народної творчості та дозвілля для ВПО. Час від часу в громаді організовується видача гуманітарної допомоги благодійними та громадськими організаціями («Паросток надії», «Право на захист», «Червоний хрест України» та ін.).

Створено Раду ВПО, в склад якої ввійшли керівники структурних підрозділів селищної ради, керівники підприємств, установ та організацій громади, активні жителі та ВПО. У листопаді проведено перше установче засідання Ради ВПО.

З початку року зареєстровано та видано 134 довідок внутрішньо переміщених особам через програмний комплекс «Інтегрована інформаційна система «Соціальна громада». Всього на території громади проживає 579 внутрішньо переміщених осіб (в т.ч. чоловіків – 128, жінок - 268, дітей - 183).

Відповідно до постанови КМУ від 19.03.2022р. №333 зі змінами протягом січня-листопада 2023 року власникам житлових приміщень нараховано компенсацію на сплату комунальних послуг за розміщення ВПО:

Місяць, рік

Кількість власників житла, які подали заяву

Кількість розміщених ВПО

Сума компенсації, тис.грн

січень 2023

79

238

218,3

лютий 2023

69

210

174,7

березень 2023

66

200

179,1

квітень 2023

63

196

84,7

травень 2023

66

203

91,3

червень 2023

64

193

83,2

липень 2023

59

195

84,7

серпень 2023

56

173

77,4

вересень 2023

46

140

60,8

жовтень 2023

49

147

66,8

Листопад 2023

47

136

60,2

Грудень 2023

42

128

58,0

Всього

1239,2

 

 

Охорона здоров‘я та демографічна ситуація

У Кельменецькій селищній територіальній громаді діє мережа закладів охорони здоров’я:

  • КНП «Кельменецький центр первинної медико-санітарної допомоги» на 57 ліжок денного стаціонару, що представляє первинну медичну допомогу;

  • КНП «Кельменецька багатопрофільна лікарня» на 100 ліжок, що представляє вторинну медичну допомогу;

  • Дністровське відділення екстреної медичної допомоги та медицини катастроф ОКУ «Чернівецький центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф». 

Приватні медичні послуги надають 2 лікарі загальної практики сімейної медицини.

Всі медичні установи працюють в умовах особливого періоду.

 

КНП «Кельменецький ЦПМСД»

В складі КНП «Кельменецький ЦПМСД» функціонують 12 АЗПСМ та 19 ФАПів, що обслуговують близько 39 тис.чол. Виробнича потужність підприємства - 450 відвідувань в зміну. Станом на 01.01.2024р. Кельменецьким ЦПМСД підписано 25858 декларації, з них по Кельменецькій СТГ 22086 декл.:

  • від 0 до 5 років – 619 декларацій.

  • від 6 до 17 років – 2697 декларації.

  • від 18 до 39 років – 5045 декларацій.

  • від 40 до 64 років – 8058 декларацій.

  • від 65+ – 5667 декларацій.

Кількість прикріпленого населення на 1 лікаря, який надає первинну медико-санітарну допомогу становить 2180. Кількість відвідувань медичної установи 93140.

Кількість штатних посад по КНП "Кельменецький ЦПМСД»  станом на 01.01.2024 року становить 113,50 в т.ч.:

  • лікарі - 28,50 шт. од.;

  • середній медперсонал - 55,50 шт. од;

  • молодший  медперсонал - 6,50 шт. од.;

  • інший персонал - 23,00 шт. од..

Протягом 2023 року отримано благодійну допомогу від:

  • БО «Громада Хаб» - медикаменти, генератори та б/в комп’ютер на суму  90,4 тис. грн.;

  • Чернівецька обласна організація «Товариство Червоного хреста» – дезінфікуючі засоби 166,2 тис. грн.

  • Дитячий фонд ООН ЮНІСЕФ – медичне обладнання, вироби медичного призначення та медикаменти  на суму 150,8 тис. грн.

  • ДП "УКРВАКЦИНА" МОЗ УКРАЇНИ" – морозильна камера та холодильник – 211,6 тис. грн.

  • ОКНП "Чернівецька обласна психіатрична лікарня" – аптечки для невідкладної допомоги на суму 29,0 тис. грн..

  • Громадська організація «Чернівецька бізнес група» - генератори на суму 25,0 тис. грн.

 

КНП «Кельменецька багатопрофільна лікарня»

Підприємство складається з 11 лікувально-діагностичних підрозділів, які повноцінно надають стаціонарну та амбулаторну медичну допомогу населенню Кельменецької та Лівинецької  територіальних громад, населення яких складає 39 тис.осіб. До складу громад входять 33 населених пункти, що користуються послугами спеціалізованого закладу вторинної ланки, територіально розташованої найближче до місця їх проживання. На території громади тимчасово проживає велика кількість внутрішньо переміщених осіб, які користуються послугами КНП «Кельменецька багатопрофільна лікарня». За період  воєнного стану в заклад звернулося 1210 внутрішньо переміщені особи, з них проліковано стаціонарно – 80, які в повному обсязі забезпечувалися медикаментами.

Відповідно нових вимог законодавства про охорону здоров'я та з метою надання медичної допомоги населенню Дністровського району Чернівецької області КНП «Кельменецька багатопрофільна лікарня» законтрактувало з Національною службою здоров'я України медичні послуги за 14 пакетами, що надаються за Програмою медичних гарантій. 

 

Протягом 2023 року Кельменецькою БПЛ надано 174480 послуги включно з профілактичними:

 

Штатна чисельність закладу

 

Кількість посад

у тому числі в поліклініці (амбулаторії), диспансері, консультації

Кількість штатних працівників на зайнятих посадах, осіб

штатних

зайнятих

штатних

зайнятих

Усього посад

226,50

213,25

74,00

69,75

202,00

 

 

Надання вторинної медичної допомоги жителям громади забезпечують 45 лікарів, 89 середніх медичних працівників.

В 2023 році в комунальному некомерційному підприємстві «Кельменецька багатопрофільна лікарня» укомплектовані посади лікарів, молодими спеціалістами: лікар-невропатолог, лікар-психіатр, цитоморфолога.

На підприємстві відбулися зрушення в напрямку покращення матеріально-технічної бази, що виводить підприємство на новий рівень надання медичної допомоги пацієнтам та покращує і спрощує роботу працівників.

З початку року з різних джерел фінансування наша лікарня поповнилась медичним та іншим обладнанням, а саме: фотоелектроколориметр, легеневі вентилятори, дозиметр, електрогенератори різних потужностей, прально-сушильні машинки. Також отримано від Червоного хреста кухонні набори, продуктові набори, миючі засоби, матраци, постільну білизну.

В даний час проводяться роботи по облаштуванню майданчика під генератор потужністю 80 кВт та спільного накриття з кисневою станцією за рахунок благодійників ТОВ «Агропромисловий комплекс «Буковина»» керівник Стаднійчук І.В.

Селищною радою за підтримки депутатського корпусу виділено кошти для Кельменецької багатопрофільної лікарні на:

  • «Капітальний ремонт відділення реанімації з влаштування засобів безперешкодного доступу осіб МГН (влаштування лікарняного ліфта) по вул. Сагайдачного,79» - 1479 тис.грн. Роботи проведені, ліфт встановлено і функціонує. Якщо раніше хворого на другий поверх хірургічного, реанімаційного, неврологічного відділень доставляли силами молодшого медичного персоналу, то зараз ця проблема вирішена.

  • «Капітальний ремонт лікарняного ліфта з влаштуванням безперешкодного доступу осіб МНГ до терапевтичного відділення по вул. Сагайдачного,77» - 1797 тис.грн. Тендер оголошено, визначено переможця, роботи розпочаті і до 25 грудня поточного року планується завершити.

Власними силами працівників установи проведено поточний ремонт кабінетів поліклінічного відділення.

 

Освіта. Культура і туризм. Фізична культура і спорт

Мережа закладів системи освіти громади складається з 27 навчальних закладів комунальної форми власності трьох освітніх ланок: дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти.

 

Дошкільна освіта:

У громаді функціонують 6 закладів дошкільної освіти, які є особами юридичного права та 15 дошкільних підрозділів навчально-виховних комплексів та філій опорних закладів освіти.

Мережа ЗДО

кількість ЗДО

кількість груп

кількість дітей

кількість пед працівників

21

44

726

94

Сформована мережа закладів дошкільної освіти задовольняє конституційне право громадян на отримання доступної дошкільної освіти, відсутня черга на влаштування дітей у заклади дошкільної освіти. Потребує вирішення питання охоплення всіх бажаючих дітей дошкільною освітою в селах Комарів та Вартиківці через малу потужність приміщень даних закладів.

Охоплення дітей 5-річного віку дошкільною освітою становить 100%.

Мовою освітнього процесу є державна мова.

Діє територіальне методичне об’єднання вихователів ЗДО у рамках засідання якого проводяться інструктивно-методичні наради, круглі столи, майстер-класи. Опорним закладом щодо організації методичної роботи є ЗДО №1 смт Кельменці.

Основним завданням дошкільної освіти є створення умов для фізичного та психічного благополуччя дітей, формування навичок здорового способу життя, підготовка їх до подальшого навчання в школі. Створені розвивальні осередки для ігрової та навчально-пізнавальної діяльності, забезпечені необхідні умови для розвитку фізичних навичок, музичних та інших творчих здібностей дитини.

Кельменецькою селищною радою організовано харчування дітей. Фактична вартість денного раціону однієї дитини на день у 2023 році збільшилася від 35 грн до 50 грн.

Харчоблоки у достатній кількості забезпечені кухонним обладнанням, посудом, технологічним обладнанням.

Дотримання вимог Санітарного регламенту щоденно контролюють керівники та медичні працівники ЗДО.

В умовах воєнного стану у закладах освіти облаштовані найпростіші та протирадіаційні укриття, виконується алгоритм дій під час повітряної тривоги.

 

Загальна середня освіта:

Освітній процес у закладах загальної середньої освіти громади організовано відповідно до статутів, освітніх програм, перспективних планів та річних планів роботи.

Кількість класів та учнів закладів освіти селищної ради станом на 01.09.2023 р.:

Кількість учнів

2810

Кількість класів

196/2 класи-комплекти

Середня наповнюваність класів становить 14 учнів.

До 1-х класів у 2023 році зараховано – 226 учнів, до 10-х – 194, що становить 66% випускників 9-го класу.

В громаді функціонують 3 опорні заклади освіти (Кельменецький ліцей-опорний заклад, Івановецький та Нелиповецький ліцеї опорні заклади загальної середньої освіти), 2 малочисельних заклади освіти до 50 учнів (Вороновицький НВК І–ІІ ст. – 5 учнів та Дністрівська гімназія – філія Івановецького ліцею ОЗЗСО І-ІІ ст. – 39 учнів).

З метою реалізації прав дітей з особливими освітніми потребами на освіту за місцем проживання, їх соціалізації та інтеграції в суспільство в 14 закладах загальної середньої освіти організоване інклюзивне навчання для 58-ми учнів.

Усі заклади загальної середньої освіти працюють за п’ятиденним навчальним тижнем в одну зміну.

У старшій школі впроваджено профільне навчання, учні, відповідно до запитів, навчаються за 6 профілями: української філології, іноземної філології, географічним, біолого-географічним, історичним та технологічним.

Організація та проведення методичної роботи з педагогічними працівниками здійснюється відповідно рекомендацій МОНУ та ІППОЧО, через діяльність територіальних професійних спільнот педагогів. З педагогами проводяться у очному форматі та онлайн проводяться методичні наради, засідання, семінари. 

Троє педагогів громади стали учасниками  та досягли вагомих результатів у першому турі Всеукраїнського конкурсу «Учитель року-2023»: Мойсюк Оксана Сергіївна, учитель початкових класів Росошанівського НВК  нагороджена дипломом І ступеня Департаменту освіти і науки обласної військової адміністрації; Андрущак Наталія Михайлівна, учитель початкових класів Кельменецького ліцею-опорного закладу відзначена дипломом фіналіста-учасника Департаменту освіти і науки Чернівецької обласної військової адміністрації у номінації  «Початкова освіта»; Озорович Василь Іванович, учитель фізичної культури Кельменецького ліцею-опорного закладу нагороджений дипломом ІІІ ступеня Департаменту освіти і науки обласної військової адміністрації у номінації «Фізична культура».

У закладах освіти впроваджується Концепція реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа» на 2018-2029 роки.

З метою підтримки талановитих і обдарованих дітей у різних видах та жанрах діяльності, сприяння подальшого розвитку їхніх обдарувань у 2023 році 216 переможців конкурсів та олімпіад були нагороджені грамотами Кельменецької селищної ради. Виділені кошти для преміювання 71-ї дитини за вагомі здобутки у інтелектуальних, мистецьких, художніх, музичних конкурсах, олімпіадах, тощо у сумі 43 тис. гривень. Також премійовані 20 переможців спортивних змагань та турнірів на суму 17 тис. гривень. Учні, вихованці позашкільних закладів освіти взяли участь  у Всеукраїнських олімпіадах з навчальних предметів, конкурсі науково-дослідницьких робіт, творчих конкурсах, спортивних змаганнях, фестивалях  - на відрядження витрачено 15 тис. 503 грн.

Педагогічними колективами навчальних закладів здійснюється робота щодо запобігання всіх видів дитячого травматизму.

У ЗЗСО селищної ради на належному рівні організоване харчування дітей. Вартість шкільного обіду становить 33 грн.

На даний час організовано підвозиться 100% учнів, які цього потребують. Підвіз здійснюється трьома шкільними автобусами та транспортними засобами трьох приватних перевізників.

 

Позашкільна освіта:

У громаді збережена мережа позашкільних закладів освіти.

Кельменецький дитячо-юнацький центр - комплексна установа, яка  розвиває науково-технічний, еколого-натуралістичний, туристсько-краєзнавчий, національно-патріотичний, спортивно-оздоровчий, художньо-естетичний, гуманітарний напрями дитячої творчості, що відповідає Статуту та перспективам розвитку установи.

За попередніми підсумками календарного року педагоги та гуртківці здобули 47 перемог

  • перемоги Всеукраїнські (перші місця) - 5;

  • перемоги Всеукраїнські (другі місця) - 5

  • перемоги Всеукраїнські (треті місця) - 4

  • перемоги обласні (Гран-прі) - 2

  • перемоги обласні (перші місця) - 13;

  • перемоги обласні (другі місця) - 13

  • перемоги обласні (треті місця) – 5.

Пріоритетом системи виховної роботи закладів освіти селищної ради є національно-патріотичне та превентивне виховання підростаючого покоління. Головною метою проведених виховних заходів є формування активної життєвої позиції, виховання моральності і культури поведінки, збереження життя і здоров’я дітей, попередження негативних та протиправних проявів серед учнів.

У Кельменецькій дитячо-юнацька спортивній школі працюють відділення:

- Баскетбол

- Боротьба вільна

- Футбол

- Теніс настільний

Тренерський колектив постійно працює над підвищенням спортивної майстерності вихованців. Вихованці ДЮСШ активно приймають участь в чемпіонатах області, України та району. Попередньо здобуто близько 58 індивідуальних та командних перемог. 

Працюють два мистецьких заклади освіти: художня школа та музична школа ім. М.Ткача.

У Кельменецькій художній школі займаються 110 учнів. Учні здібні та талановиті, про що свідчить їхній високий рівень досягнень у міжнародних, всеукраїнських та обласних конкурсах. Викладачі школи проводили реабілітацію дітей ВПО займаючись з ними малюванням, ліпленням, аплікацією. Це дало змогу дітям відволіктися від ситуації в державі.

У Кельменецькій музичній школі навчається 170 учнів на відділах: фортепіанно-струнний, народних інструментів, духових інструментів. Вихованці школи є постійними учасниками та переможцями конкурсів обласного, всеукраїнського та міжнародного рівнів. На базі закладу постійно проводяться культурно-просвітницькі заходи, викладачі активно беруть участь у методичних заходах.

Іванівецький міжшкільний навчально-виробничий комбінат – заклад освіти, який здійснює початкову професійно-технічну освітню підготовку старшокласників. Одним з основних завдань МНВК є здійснення професійної орієнтації учнів з метою підготовки їх до свідомого вибору професії, навчання учнів початковим навичкам праці за обраною професією. Для цього один робочий день на тиждень старшокласники займаються не у школі, а на базі комбінату. Школи, які направляють учнів у комбінат для трудової підготовки, передають комбінату педагогічне навантаження з трудового навчання, курсів за вибором, факультативів, гуртків, у обсязі якого забезпечується якісне оволодіння учнями обраним напрямком діяльності.

Термін навчання становить два роки. Після закінчення навчання учні здають кваліфікаційний іспит і отримують свідоцтво про оволодіння трудовою спеціальністю. Підготовка кваліфікованих робітників здійснюється відповідно до робочих навчальних планів та програм, які розробляються на основі типових навчальних планів та державних стандартів з кожної професії і відповідають їхнім вимогам.

Навчання в МНВК проводиться з професійної підготовки відповідно до ліцензії Міністерства освіти і науки України за професіями:

- Водій автотранспортних засобів категорії «В»;

- Водій автотранспортних засобів категорії «С1»;

- Кравець ІІ розряду.

 

Сфера культури:

Протягом 2023 року  послугами  бібліотечних установ скористались 15959 користувачів (44% населення громади), з них дітей – 2567, користувачів юнацького віку – 2343. Відвідування становило – 82012, книговидача – 256063 примірники. За поточний період бібліотеками було надано користувачам платних послуг  на суму 12,3 тис. гривень.

Книжковий фонд бібліотек громади становить  235765 примірників. За 2023 рік надійшло 550 примірників книг та періодичних видань на суму 56,9 тис. грн. Уся література, що надійшла, була надана на безоплатній основі з обмінного фонду Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М. Івасюка та завдяки благодійним розіграшам і подарункам від читачів.

У 2023 році виникла проблема з передплатою періодичних видань. Газети бібліотеки одержували тільки завдяки спонсорській підтримці і ті, на жаль, у невеликій кількості.

Завдяки успішній реалізації проекту «Мобільна івент-зона» Кельменецька центральна бібліотека має можливість допомагати в  організації  різноманітних тренінгів та годин спілкування.

Мережа клубних закладів складає 26, з них сільських – 25. При клубних закладах громади працює 199 аматорських художніх колективів, в яких – 1764 учасників. 

Протягом 2023 року проводився ряд заходів, приурочених пам’ятним, знаменним датам, професійним святам, проводилися волонтерські акції, виставки: «Живий ланцюг Соборності», «Великодній кошик для захисників», «Христос Воскрес! Воскресне Україна!», «Вишиванка – духовна броня України. Україна – броня світу», регіональний фестиваль народного мистецтва «Душа народу в килимі цвіте», урочистості з нагоди Міжнародного дня людей похилого віку та Дня ветерана, відбірковий тур обласного фестивалю для людей з інвалідністю «На крилах надій» тощо.

Із введенням воєнного стану традицією стало щоденне виконання у центрі селища Гімну України (виконавець Олексій Бабин), а також українських народних та естрадних пісень (виконавці Микола Ганін та Володимир Паламарчук).

Відбувся I-й етап (регіонального)  Всеукраїнського огляду-конкурсу клубних закладів у сільській місцевості, його переможцем стала Світлана КОСТЮК, директорка БНТ с. Комарів.

Влітку фольклорно-обрядові гурти «Веселі ґазди» та «Справні ґаздині», учасниці «Смаки Кельменеччини» ЦБНТД взяли участь в проєкті транскордонного співробітництва (міжнародної технічної допомоги) «CARPATHIA UNESCO – GREEN CARPATHIA Integrated Cross-border Touristic Route». Відбувся показ концертної програми аматорського ансамблю пісні і танцю «Розмай» ЦБНТД в м Глогувек (Польща).

1.2. Основні виклики та реалізовані заходи

Військова агресія російської федерації проти України стала викликом самому існуванню нашої держави, її суверенітету та соборності. З її початком ворожій атаці піддався соціально-економічний устрій України, значних руйнувань та пошкоджень завдано інфраструктурним об’єктам, будівлям суспільно-соціального призначення. Деякі міста й селища України російськими артилерійськими та авіаційними бомбардуваннями були повністю стерті з мапи, що змусило жителів цих населених пунктів масово евакуюватися, втікаючи з місць окупації та місць, де ведуться активні бойові дії.

Суттєвими викликами стали загроза життю та здоров’ю населення, обмеження доступу до базових потреб людини.

Всі ці фактори внесли кардинальні корективи у життя як України, так і Кельменецької селищної територіальної громади.

Урядом України були прийняті постанови та розпорядження, які обмежують розпорядження коштами, що надходять у бюджет громад.

Більшість коштів, які не спрямовувалися на фінансування захищених статей бюджету громади, були розподілені на підвищення обороноздатності та захисту населення, покращення матеріально-технічного становища військових частин та силових структур.

Для визначення сильних та слабких сторін громади, визначення її можливостей та загроз, що впливають на розвиток території громади в цілому, на рівень життя її мешканців, на основі дослідження потреб та ресурсів та аналізу стану життєдіяльності проведено наступний SWOT-аналіз для Кельменецької селищної громади:

Сильні сторони

Слабкі сторони

1. Добре розвинуте транспортне сполучення до обласного центру, наявність залізничної інфраструктури

1.Необхідно налагодити транспортне сполучення між старостинськими округами та доїзд до районного центру в смт Кельменці

2. Сприятливі природно-кліматичні умови для розвитку сільського господарства, переробної промисловості

2. Низький рівень середньомісячного наявного доходу у розрахунку на одну особу та середньомісячної мінімальної заробітної плати

3. Наявність професійних кадрів (аграріїв, вчителів, лікарів, службовців, технічних працівників)

3. Недостатня кількість робочих місць та рівень сфери послуг

4. Добре розвинута інфраструктура сіл (школи, садки, центри дозвілля, лікарські заклади, спортивні об‘єкти тощо)

4. Високий рівень безробіття, відтік робочої сили в міста та закордон

5. Гарний ландшафт та наявність природних ресурсів, довжина прибережної смуги р.Дністер близько 70 км 

5. Недостатнє вуличне освітлення та якість внутрішніх доріг і вулиць з твердим покриттям, обладнаних відпочинкових зон та спортивних майданчиків

6. Кордон з республікою Молдова. Міжнародне сполучення автомобільне та залізничне.

6. Недостатня кількість бюджетоутворюючих підприємств

Можливості

Загрози

1. Участь у Європейських проєктах розвитку та муніципальному співробітництві. Залучення грантових коштів та інвесторів

1. Недостатній рівень доходів населення, відтік робітничих кадрів

2.Покращення якості життя населення громади, розвиток інфраструктури

2. Нестабільні бюджетна, податкова політики та захист інвестицій

3.Стартап для підприємництва, економічного розвитку та залучення інвестицій

3. Різкі зміни векторів розвитку у галузях медицини, освіти, культури, а також у сфері децентралізації

4. Збільшення туристичного продукту та розвитку рекреаційних зон

4. Віддаленість від основних логістичних маршрутів та міст України

 

З урахуванням всіх можливостей та ризиків, протягом 2023 року реалізовані наступні завдання:

  • проводився частковий (ямковий) ремонт щебеневих та асфальтних доріг громади та ямковий ремонт асфальтних доріг обласного значення;

  • завершується ремонт ІІ частини центральної площі смт Кельменці, замовником якого є селищна рада;

  • на базі Центрального будинку народної творчості та дозвілля працює склад гуманітарної допомоги для забезпечення ВПО та малозабезпечених верств населення необхідними продуктами харчування та речами тощо;

  • розроблено інвестиційний паспорт громади;

  • організована поїздка та підписано договір про співпрацю з гміною Глогувек (Польща). У серпні гурт «Розмай» відвідав гміну з концертною програмою. На даний час проводяться комунікації із бургомістром з різних питань;

  • затверджено Комплексну програму «Власний дім» Кельменецької селищної територіальної громади на 2023-2025 роки. За рахунок Чернівецького обласного фонду підтримки будівництва на селі та співфінансування Кельменецької селищної ради родина з с. Нелипівці отримала кредит на закупівлю квартири.

  • встановлено ліфт у хірургічне, неврологічне, терапевтичне та реанімаційне відділення КНП «Кельменецька багатопрофільна лікарня», проводяться роботи по встановленню ліфта у терапевтичний корпус; закуплено 30 кондиціонерів для палат лікарні;

  • облаштовані майданчики і встановлені спортивні тренажери біля навчальних закладів сіл Бузовиця, Комарів, Вартиківці, Вовчинець Новоселиця;

  • за підтримки селищної ради ГО «Бесарабська Берегиня» реалізувала проект Сонцемісто (встановлення сонячних електростанцій у 4 пунктах незламності смт Кельменці та ПРУ с. Грушівці), в рамках якого ЧБО «Нова Сім’я» надала громадській організації кошти на відповідне обладнання на суму 150 тис.грн.;

  • в рамках фінансової угоди «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України» між Україною та ЄІБ робочою групою Мінінфраструктури відібрано для фінансування проект «Капітальний ремонт адмінбудівлі (влаштування приміщення для ЦНАП) по вул. Бесарабська, 57 смт. Кельменці, Чернівецької області» кошторисною вартістю 19515 тис.грн.;

  • проведена відповідна робота по підготовці усіх закладів соціального спрямування до роботи у осінньо-зимовий період з врахуванням специфіки воєнного стану;

  • закуплено 1 трактор з причепом та обладнанням (щітка для прибирання, косарка, подрібнювач деревини, відвал) та 1 мінітрактор та додаткове обладнання до нього для покращення роботи ВУЖКГ;

  • завершено капітальний ремонт приміщення кімнат лікарні на денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі при Кельменецькому селищному центрі соціальних служб, за адресою: вул.О.Кобилянської, 20 в с.Іванівці Дністровського р-ну Чернівецької обл.

  • створено МПК с.Бернове, отримано пожежний автомобіль на базі ЗІЛ-4331;

  • відкрито 3 поліцейські станції на базі приміщень селищної територіальної громади (смт Кельменці, с.Нелипівці, с.Іванівці), отримано 6 поліцейських автомобілів (Renault Duster) для забезпечення їх роботи.
     

2. Мета, завдання та заходи економічного і соціального розвитку територіальної громади на 2024 рік

 

2.1.Промислове виробництво та підприємництво. Сільськогосподарське виробництво. Залучення інвестицій та міжнародні відносини 

 

Проблемні питання:

  • відсутність потужних промислових підприємств на території району;

  • обмеженість власних обігових коштів та відсутність кредитних ресурсів;

  • низька конкурентоспроможність продукції;

  • не використання наявних кредитних та фінансових ресурсів для розвитку бізнесу;

  • несанкціонована торгівля та самовільне розміщення пересувних тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності;

  • низький рівень активності інвесторів у зв'язку з воєнним станом і соціально-економічною кризою в країні;

  • недостатня популяризація інвестиційного потенціалу громади за кордоном;

  • незначні можливості громади у процесі надання пільг стратегічним інвесторам;

  • незначне вкладення інвестицій у розвиток тваринницької галузі в зв’язку з потенційною збитковістю та ветеринарними обмеженнями;

  • недостатній рівень внесення мінеральних добрив при вирощуванні сільськогосподарських культур;

  • відсутність в громаді підприємств з переробки молока та м’яса.

Завдання, які направлені на вирішення проблем:

  • залучення нових підприємств до основного кола промислових підприємств;

  • створення сприятливих умов для розвитку промислових підприємств, сприяння покращенню фінансового стану підприємств, збереженню робочих місць, підтриманню та розширенню зовнішньоекономічних зв'язків;

  • забезпечення інформаційної та ресурсної підтримки суб’єктів господарювання;

  • впорядкування розміщення засобів пересувної торгівельної мережі, тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності, приведення їх до єдиного архітипу, демонтаж самовільно розміщених тимчасових споруд;

  • створення іміджу громади як території, дружньої для інвестора;

  • забезпечення необхідного рівня поінформованості інвесторів щодо інвестиційних можливостей громади, поширення інвестиційного паспорту Кельменецької селищної територіальної громади;

  • стимулювання залучення інвестицій ;

  • розвиток міжмуніципального співробітництва;

  • проведення інформаційних семінарів щодо впроваджень новітніх технологій в сільське господарство;

  • сприяння розбудові сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів на селі;

  • створення сприятливих умов для залучення інвестицій в галузі тваринництва та переробки сільськогосподарської продукції;

  • створення індустріального парку на території громади.

Очікуваний результат:

  • зростання обсягів реалізації промислового виробництва;

  • збільшення експортного потенціалу підприємств громади;

  • мобілізація додаткових податкових надходжень у бюджет;

  • створення нових робочих місць;

  • створення сільськогосподарських переробних підприємств;

  • облаштування території індустріального парку та залучення інвесторів.

 

2.2.Житлово-комунальне господарство. Містобудування та розвиток інфраструктури. Енергозбереження

 

Проблемні питання:

  • зменшення дебіту питних водних ресурсів громади;

  • зношеність водопровідно-каналізаційних мереж, глибинних свердловин;

  • фізичне старіння житлового фонду;

  • відсутність оновленої містобудівної документації в селах (селищі);

  • недостатній рівень впровадження та використання енергозберігаючих технологій.

Завдання, які направлені на вирішення проблем:

  • розробка нових свердловин для питного водопостачання;

  • подальше створення ОСББ та передача на їх обслуговування житлового фонду громади;

  • підвищення ефективності споживання енергоносіїв житлового сектору;

  • ремонт, розширення мереж водопостачання та водовідведення в т.ч. із залученням грантових та кредитних коштів в рамках співпраці з міжнародними фінансово-кредитними установами;

  • поетапне виділення коштів на розробку та оновлення містобудівної документації;

  • впровадження автоматизованої геоінформаційної системи містобудівного кадастру;

  • подальше впровадження енергозберігаючих технологій.

Очікувані результати:

  • збільшення кількості багатоквартирних житлових будинків, що визначилися з формою управління (ОСББ);

  • розширення мережі водопостачання та водовідведення;

  • формування базового інформаційного ресурсу системи містобудівного кадастру;

  • розробка та затвердження Комплексного плану просторового розвитку території Кельменецької селищної територіальної громади;

  • поетапне розроблення та оновлення містобудівної документації;

  • підвищення ефективності використання енергоресурсів та води в громаді.

 

2.3.Фінансова самодостатність та податкові надходження

 

Проблемні питання:

  • зміни в законодавстві, що призводять до зменшення доходів бюджету громади, без застосування будь-яких компенсаторних механізмів;

  • ухилення платників громади від оподаткування, насамперед, в частині ПДФО, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, акцизного податку, МПЗ, тощо;

  • зменшення дохідного ресурсу бюджету громади через зміну платників податків їх місця реєстрації, припинення діяльності тощо;

  • мала кількість бюджетоутворюючих підприємств громади;

  • наявність заборгованості зі сплати податків до бюджету громади.

Завдання, які направлені на вирішення проблем:

  • формування стабільної дохідної бази для забезпечення ефективного розвитку;

  • здійснення ефективного управління бюджетними коштами, оптимізація видатків бюджету громади;

  • забезпечення надходжень податків, зборів та інших обов’язкових платежів до бюджету громади, недопущення виникнення заборгованості з їх сплати.

Очікуваний результат:

  • збільшення власних надходжень до бюджету громади;

  • можливість використання додаткових надходжень у бюджет на розвиток інфраструктури громади.

 

2.4.Територіальна оборона та цивільний захист населення

 

Проблемні питання:

  • недостатній рівень захисту населення і території громади від надзвичайних ситуацій;

  • обмежена готовність (неготовність) споруд цивільного захисту населення для використання у період надзвичайних ситуацій;

  • неналежне матеріально-технічне забезпечення Збройних Сил України та військових формувань та правоохоронних органів.

Завдання, які направлені на вирішення проблем:

  • виконання заходів, пов’язаних із забезпеченням обороноздатності військових частин, інших військових формувань;

  • підвищення рівня інженерного захисту території та населення;

  • вдосконалення системи забезпечення пожежної та техногенної безпеки громади;

  • виконання заходів Програми щодо сприяння організації та виконання завдань територіальної оборони у Кельменецькій селищній територіальній громаді на 2022-2024 роки.

Очікувані результати:

  • забезпечення виконання підрозділами територіальної оборони поставлених задач;

  • покращення умов перебування в спорудах цивільного захисту населення, в т.ч. з використанням грантових коштів;

  • стабільна робота «пунктів незламності» у визначені періоди.

 

2.5.Надання адміністративних послуг

 

Проблемні питання:

  • обмеженість приміщення центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) для надання розширеного переліку адміністративних послуг;

  • ЦНАП потребує окремого приміщення, що відповідає вимогам сьогодення;

  • відсутність сервісної зони очікування.

Завдання, які направлені на вирішення проблем:

  • вирішення питання щодо розміщення ЦНАП у окремому приміщенні з допоміжними кімнатами;

  • забезпечення прозорості та спрощення процедури отримання адміністративних послуг; 

  • впровадження надання послуг у сфері державної реєстрації актів цивільного стану через центр надання адміністративних послуг Кельменецької селищної ради.

Очікувані результати:

  • формування позитивного іміджу ЦНАП серед населення Кельменецької селищної територіальної громади;

  • відкриття сучасного ЦНАП, що відповідає вимогам часу;

  • збереження високих стандартів якості надання адміністративних послуг;

  • діджиталізація роботи ЦНАП;

  • можливість отримання суб’єктами звернень послуг у сфері державної реєстрації актів цивільного стану в Центрі надання адміністративних послуг.

 

2.6.Розвиток земельних відносин. Екологічна безпека

 

Проблемні питання:

  • застаріла нормативна грошова оцінки земель частини сіл;

  • призупинення надання земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власність у зв’язку із введенням воєнного стану;

  • невирішеність питання роздільного збору відходів, відсутність сміттєсортувальної станції;

  • забруднення поверхневих вод;

  • низький рівень екологічної свідомості та поінформованості мешканців.

Завдання, які направлені на вирішення проблем:

  • оновлення нормативної грошової оцінки земель;

  • підготовка необхідної документації для надання в оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення, у власність – для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд;

  • завершення інвентаризації земельних ділянок;

  • надання в  оренду водних об’єктів;

  • зниження рівня забруднення навколишнього середовища;

  • впровадження роздільного збирання побутових відходів та створення сміттєсортувальної станції;

  • покращення екологічної ситуації на березі р.Дністер;

  • покращення стану водних об’єктів на території сільських населених пунктів громади;

  • збереження лісових захисних насаджень громади;

  • постійне утримання в належному стані офіційних сміттєзвалищ, ліквідація стихійних.

Очікувані результати:

  • ефективне використання земель у громаді;

  • збільшення доходної частини бюджету за рахунок орендної плати та земельного податку;

  • покращення екологічного стану і запобігання забрудненню водних об’єктів, розташованих на території громади;

  • зменшення частки захоронених відходів;

  • направлення частини ТПВ на вторинну переробку;

  • збільшення площ зелених зон.

 

2.7.Управління об’єктами комунальної власності

 

Проблемні питання:

  • незначна частка зданого в оренду комунального майна;

  • постійне погіршення стану комунального майна, що не здано в оренду.

Завдання, які направлені на вирішення проблем:

  • забезпечення прозорості у сфері управління об’єктами комунальної власності;

  • покращення стану об’єктів комунальної власності;

  • забезпечення беззбиткової роботи комунальних підприємств.

Очікувані результати:

  • передача об’єктів нерухомого майна в оренду, продаж непривабливих для оренди об’єктів через електронну торгову систему;

  • забезпечення додаткових надходжень до бюджету громади від здачі в оренду, продажу комунального майна.

2.8.Діяльність підприємств комунальної форми власності

 

Проблемні питання:

  • відсутність внутрішніх інвестиційних ресурсів для оновлення матеріально-технічної бази комунальних підприємств;

  • обмеженість у виробничій діяльності комунальних підприємств;

  • невідповідність оподаткування комунальних підприємств у порівнянні з приватними підприємцями;

  • наявність непрацюючих комунальних підприємств.

Завдання, які направлені на вирішення проблем:

  • пошук та участь у грантових програмах, інвестиційних проєктах;

  • розширення переліку вироблених товарів та наданих послуг;

  • оптимізація штатної чисельності працівників та підвищення ефективності роботи.

Очікувані результати:

  • забезпечення беззбиткової роботи комунальних підприємств;

  • оновлення матеріально-технічної бази комунальних підприємств за рахунок залучених інвестицій;

  • ефективне використання фінансових ресурсів та майна підприємств.

 

2.9.Підтримка сімей, дітей та молоді, гендерна політика

 

Проблемні питання:

  • соціальна ізольованість молодих людей, що перебувають у важкій життєвій ситуації, відсутність можливостей для повноцінної соціалізації та залучення до трудової діяльності;

  • низький рівень соціальної активності: недостатнє залучення молоді до суспільно-політичної та соціально-економічної діяльності;

  • соціально-негативні явища у молодіжному середовищі;

  • відсутність молодіжного простору для спілкування і розвитку молоді.

Завдання, які направлені на вирішення проблем:

  • сприяння комунікації молоді з інститутами влади - створення системи всебічної підтримки молоді;

  • попередження насильства в сім’ї;

  • популяризація сімейних форм виховання, влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування під опіку (піклування), прийомні сім’ї, усиновлення;

  • сприяння розвитку мережі об’єктів молодіжної інфраструктури, зокрема створення Молодіжного центру;

  • забезпечення національно-патріотичного виховання дітей та молоді;

  • реалізація заходів Регіональної програми соціальної підтримки сімей, дітей та молоді на 2021-2025 роки;

  • виконання соціальних програм і здійснення заходів, спрямованих на забезпечення соціального і правового захисту дітей, молоді, жінок і сім'ї, сприяння соціальному становленню і розвитку молоді, запобігання насильства в сім'ї, торгівлі людьми;

  • організація оздоровлення, відпочинку і дозвілля дітей.

Очікувані результати:

Зменшення:

  • кількості випадків домашнього насильства;

  • кількості сімей, що перебувають у складних життєвих обставинах;

  • скорочення терміну перебування сімей в складних життєвих обставинах;

Збільшення:

  • збільшення молоді, яка бере участь у діяльності інститутів громадянського суспільства;

  • створення та організація роботи Молодіжного центру;

  • кількості молоді охопленої заходами святкових, розважальних, молодіжних програм, конкурсів, фестивалів;

  • кількості оздоровлених обдарованих дітей та дітей соціально–незахищених категорій.

 

2.10.Зайнятість населення та ринок праці

 

Проблемні питання:

  • дисбаланс попиту та пропозицій робочої сили;

  • збільшення попиту на робочі місця за рахунок переміщення людей із зон бойових дій (оточення);

  • наявність «тіньової» зайнятості та «тіньової» заробітної плати;

  • відтік трудових ресурсів за рахунок міграції працездатного населення;

  • недостатній рівень заробітних плат найманих працівників.

Завдання, які направлені на вирішення проблем:

  • підвищення рівня зайнятості мешканців громади та внутрішньо переміщених осіб (ВПО);

  • впровадження заходів спрямованих на зростання заробітної плати;

  • інформування підприємливих людей про діючі урядові та інші програми підтримки провадження підприємницької діяльності.

Очікувані результати:

  • забезпечення відповідності рівня професійної кваліфікації працездатних осіб потребам ринку праці;

  • підвищення конкурентоспроможності осіб на ринку праці;

  • створення умов для самозайнятості населення та підтримка підприємницької ініціативи;

  • збільшення кількості працевлаштованих безробітних;

  • зростання середньомісячної заробітної плати.

 

2.11.Соціальний захист та соціальне забезпечення населення

 

Проблемні питання:

  • збільшення рівня навантаження на соціальну сферу за рахунок внутрішньо переміщених осіб;

  • недосконалий механізм забезпечення життєдіяльності ВПО;

  • обмежена доступність осіб з інвалідністю до деяких об’єктів інфраструктури;

  • недостатній рівень соціальної допомоги у зв’язку з новими соціальними викликами та, відповідно, додатковими категоріями отримувачів соціальних послуг.

Завдання, які направлені на вирішення проблем:

  • підтримка соціально вразливих верств населення;

  • сприяння розвитку системи надання соціальних та реабілітаційних послуг, системи паліативної допомоги;

  • забезпечення доступу осіб з інвалідністю, які мають труднощі у пересуванні, до об’єктів інфраструктури ;

  • фінансова підтримка діяльності громадських організацій (об’єднань, товариств) осіб з інвалідністю і ветеранів та задоволення їх соціальних інтересів;

  • реалізація заходів Програми соціальної підтримки малозабезпечених верств населення "Турбота" на 2021-2025 роки Кельменецької селищної територіальної громади.

Очікувані результати

  • покращення соціального захисту, умов перебування в громаді ВПО, їх працевлаштування;

  • забезпечення доступу осіб з інвалідністю до об’єктів інфраструктури;

  • розширення переліку соціальних послуг, розвиток соціальних проєктів;

  • пошук джерел фінансування проєкту «Реконструкція гінекологічно-пологового відділення КНП «Кельменецька багатопрофільна лікарня» під Дністровський реабілітаційно-паліативний центр по вулиці Сагайдачного, 69 смт. Кельменці Дністровського району Чернівецької області»;

  • збільшення кількості осіб похилого віку, залучених до різних сфер суспільного життя.

2.12.Охорона здоров’я та демографічна ситуація

 

Проблемні питання:

  • непередбачувані зміни у політиці фінансування медичних закладів Національною службою здоров’я України (НСЗУ);

  • недостатнє медикаментозне і матеріально-технічне забезпечення закладів охорони здоров’я; нераціональна організація системи надання медичної допомоги, диспропорція її первинного і вторинного рівнів;

  • недостатній рівень інформованості про сучасні медичні технології, засоби збереження здоров’я та активного дозвілля; недостатня ефективність заходів щодо формування здорового способу життя;

  • недостатній стан спортивної матеріально-технічної бази, відсутність сучасних спортивних споруд для проведення навчально-тренувального процесу з різних видів спорту та для занять масовим спортом широких верств населення, у т. ч. для осіб з інвалідністю.

Завдання, які направлені на вирішення проблем:

  • підтримка роботи КНП «Кельменецька багатопрофільна лікарня» та КНП «Кельменецький ЦПМСД» на належному рівні;

  • забезпечення своєчасної діагностики захворювань, своєчасного їх лікування, пропаганда здорового способу життя;

  • продовження роботи з впровадження медичних інформаційних систем та технологій;

  • укладення контрактів на нові пакети медичних послуг з НСЗУ;

  • створення оптимальних умов для розвитку фізичної культури і спорту, підготовки спортсменів високого класу, гідного їх виступу на міжнародних, всеукраїнських, обласних та міських змаганнях, підтримка дитячо-юнацького спорту, спорту інвалідів і ветеранів, гармонійного розвитку фізичних здібностей членів громади, зміцнення матеріально-технічної спортивної бази;

  • реалізація заходів Програма оздоровлення та відпочинку дітей Кельменецької селищної ради на 2021-2025 роки.

Очікувані результати:

  • стабільна робота та фінансове забезпечення лікарських установ громади;

  • подальший розвиток і модернізація                      закладів;

  • підготовка фахівців з фізичної реабілітаційної медицини та ерготерапевтів;

  • Розширення співпраці з іншими медичними закладами задля покращення обслуговування пацієнтів.

  • зниження смертності населення у працездатному віці;

  • зменшення первинного виходу хворих на інвалідність;

  • збільшення частки мешканців громади, зайнятих у спортивно-масовій робот.

2.13.Освіта. Культура і туризм. Фізична культура і спорт

 

Проблемні питання:

  • встановлення відеонагляду, забезпечення пропускного режиму та охорони у закладах освіти;

  • реалізація реформи Нової української школи;

  • створення спроможної мережі закладів освіти;

  • покращення облаштування  фонду захисних споруд  закладів освіти;

  • забезпечення протипожежних заходів;

  • оновлення педагогічних колективів молодими вчителями;

  • недостатня матеріально-технічна база для оздоровчої рухової активності, занять фізичною культурою, популяризації здорового способу життя;

  • застаріле обладнання харчоблоків закладів освіти;

  • недостатнє оснащення сучасним обладнанням навчальних кабінетів інформатики, хімії, біології, фізики, географії та математики;

  • застаріла комп’ютерна техніка;

  • застаріла матеріально-технічна база закладів культури, відсутність раціонального теплопостачання;

  • недостатній рівень популяризації культурного продукту;

  • задовільний стан об’єктів культурної спадщини;

  • недостатній рівень туристичної, сервісної та інформаційної інфраструктури.

Завдання, які направлені на вирішення проблем:

  • залучення інвестицій у сучасний і майбутній інтелектуальний потенціал освітньої сфери;

  • створення якісного та дружнього для дітей освітнього середовища;

  • оновлення матеріально-технічної та навчальної бази груп, кабінетів, спортивних споруд закладів дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти;

  • здійснення заходів щодо заохочення та залучення молодих вчителів до роботи шляхом надання житла, відшкодування проїзду, вартості навчання тощо;

  • підвищення фахового рівня педагогічних працівників;

  • реалізація в закладах освіти національно-патріотичного виховання через систему виховних заходів;

  • надання психологічної та соціально-психологічної допомоги учасникам освітнього процесу;

  • забезпечення наступності, цілеспрямованості та безперервності профорієнтаційної роботи у навчальних закладах;

  • забезпечення доступності позашкільної освіти дітям сільської місцевості шляхом розширення мережі гуртків та творчих об’єднань за напрямами позашкільної освіти на базі закладів загальної середньої освіти сіл;

  • виявлення обдарованої молоді та створення умов для її розвитку;

  • реалізація заходів Програми розвитку освіти Кельменецької селищної територіальної громади на 2021-2025 роки, Програми розвитку культури в Кельменецькій селищній територіальній громаді 2021-2025 роки, Програми розвитку фізичної культури і спорту в Кельменецькій територіальній громаді на 2021-2025 роки;

  • оновлення та ремонт наявних об’єктів культури;

  • оновлення технічного оснащення установ культури;

  • отримання доступу до закладів культури маломобільним групам населення;

  • інформаційно-технічне вдосконалення бібліотечної системи;

  • організація культурних подій та заходів ювілейних дат та подій;

  • сприяння розвитку креативних індустрій;

  • реставрація об’єктів культурної спадщини;

  • розвиток культурного обміну між громадами, країнами, створення каналів промоції мистецьких продуктів, створених у громаді, участь у міжнародних конкурсах;

  • покращення промоції туристичного потенціалу громади;

  • створення відпочинкових зон, в тому числі, розвиток локального підприємництва в туристичних зонах сіл громади;

  • покращення якості надання туристичних послуг;

  • розширення мережі та елементів туристичної інфраструктури громади та відповідного маркування;

  • розвиток подієвого, медичного та «зеленого туризму»;

  • розширення мережі об’єктів спортивної інфраструктури;

  • забезпечення проведення спортивно-масових заходів на території громади серед різних верств населення, турнірів з різних видів спорту та участь команд у змаганнях різного рівня;

  • забезпечення оздоровлення та відпочинку дітей та молоді з різних категорій населення.

Очікувані результати:

  • здійснення капітального ремонту, модернізації, підвищення енергоефективності будівель закладів освіти, культури та спорту;

  • створення  комфортних умов для перебування дітей у об’єктах фонду захисних споруд  закладів освіти;

  • встановлення відеонагляду та забезпечення охорони у закладах освіти, дотримання протипожежних заходів;

  • підвищення рівня вмотивованості здобувачів освіти та молодих вчителів;

  • преміювання талановитих дітей та педагогів за отримання високих результатів у міжнародних, всеукраїнських та регіональних спортивних змаганнях;

  • створення умов для навчання, мотиваційних осередків для дітей з особливими освітніми потребами;

  • підвищення кваліфікації педагогів;

  • оновлення комп’ютерної техніки та використання інформаційних технологій для підвищення ефективності викладання навчальних предметів;

  • створення належної матеріально-технічної бази навчальних кабінетів, спортивних споруд, майданчиків, харчоблоків закладів освіти, закладів культури; 

  • забезпечення фінансуванням мистецького компоненту;

  • покращення стану об’єктів культурної спадщини;

  • збільшення кількості населення, охопленого запланованими культурно-мистецькими заходами;

  • проведення та участь у творчих заходах та фестивалях міжнародного та місцевого значення;

  • збільшення кількості туристів у громаді та терміну їх перебування;

  • збільшення надходжень до бюджету громади від провадження туристичної діяльності;

  • загартовування здоров`я за рахунок зайняття різними видами фізичної культури та спорту;

  • будівництво багатофункціональних спортивних майданчиків.

3. Джерела фінансування Програми економічного і соціального розвитку Кельменецької селищної територіальної громади

 

Фінансування передбачених Програмою заходів буде здійснюватися за рахунок коштів селищного бюджету, державного фонду регіонального розвитку, фонду ліквідації наслідків збройної агресії , надзвичайної кредитної програми для відновлення України, програми для відновлення України,фонду відновлення України, міжнародних кредитних та грантових коштів, інвестицій і грантових проєктівт.ч. іноземних), державних субвенцій, а також коштів державного бюджету, що спрямовуються на реалізацію державних цільових програм та інших джерел, не заборонених чинним законодавством.

Спрямування інвестиційних потоків у різні сфери економічної та соціальної діяльності дозволить забезпечити вирішення основних соціальних питань та виконання планових надходжень до бюджету Кельменецької селищної територіальної громади.

Для забезпечення ефективного використання бюджетних коштів передбачається концентрація видатків на заплановані бюджетні призначення та виконання пріоритетних проєктів розвитку соціальної інфраструктури.

З метою належного виконання Програми будуть виконуватись (прийматись) відповідні цільові галузеві програми. Необхідно забезпечити фінансування з селищного бюджету першочергових заходів цільових програм, які реалізовуватимуться відповідно до мети та завдань даної Програми.

За наявності відповідних коштів з різних джерел та можливостей фінансування, протягом 2024 та наступних років можуть реалізовуватися заходи:

 

№ п/п

Назва заходу

Орієнтовні джерела фінансування

1.

Благоустрій населених пунктів

1.1

Утримання в належному стані території населених пунктів, спортивних майданчиків, парків та інших об’єктів благоустрою

Селищний бюджет, кошти інших джерел

1.2

Розширення мережі вуличного освітлення в населених пунктах, реконструкція мереж зовнішнього освітлення зі встановленням енергозберігаючого освітлювального обладнання 

Селищний бюджет, кошти інших джерел

1.3

Поточний ремонт елементів та об’єктів благоустрою (в’їзні знаки, парки відпочинку, пам’ятників обелісків, тощо)

Селищний бюджет, кошти інших джерел

1.4

Утримання в належному стані доріг місцевого значення в осінньо-зимовий період

Селищний бюджет, кошти інших джерел

1.5

Упорядкування та утримання кладовищ в належному стані

Селищний бюджет, кошти інших джерел

2.

Розвиток інфраструктури

2.1

Співфінансування під'їзної дороги до с.Перківці О26102

Селищний бюджет, кошти інших джерел

2.2

Співфінансування ремонту дороги в смт Кельменці Р-63 - О О26104

Селищний бюджет, кошти інших джерел

2.3

Співфінансування ремонту дороги Нелипівці-Грушівці (підїзд до с.Вовчинець) О 026087

Селищний бюджет, кошти інших джерел

2.4

Співфінансування під'їзної дороги до с.Бернове ОО26103

Селищний бюджет, кошти інших джерел

2.5

Співфінансування ремонту дороги Нелипівці- Лукачани О 026100.

Селищний бюджет, кошти інших джерел

2.6

Співфінансування ремонту дороги Вартиківці Слобідка С 260505.

Селищний бюджет, кошти інших джерел

2.7

Співфінансування ремонту об’їзної дороги смт Кельменці О 0260862.

Селищний бюджет, кошти інших джерел

2.8

Співфінансування ремонту дороги Бузовиця-Комарів О 026088

Селищний бюджет, кошти інших джерел

2.9

Співфінансування ремонту дороги ст. Ларга- смт Кельменці- Вороновиця О 026107

Селищний бюджет, кошти інших джерел

2.10

Поточний ремонт дорожнього покриття вулиць населених пунктів громади

Селищний бюджет, кошти інших джерел

2.11

Проведення капітального ремонту дорожнього покриття частини вулиць Бесарабська, Гагаріна, Українська, Чорновола в смт Кельменці

Селищний бюджет, кошти інших джерел

2.12

Покращення матеріально–технічної бази Кельменецького ВУЖКГ, КП «Жолобки», КП «Нелиповецьке», КП «Водоцентраль-благоустрій. Кельменецька громада»

Селищний бюджет, кошти інших джерел

2.13

Придбання комунальної та спеціальної техніки для обслуговування населених пунктів громади

Селищний бюджет, кошти інших джерел

2.14

Капітальний ремонт водогону с.Вороновиця Кельменецької селищної територіальної громади Дністровського району Чернівецької області

Субвенції з Державного бюджету, селищний бюджет, кошти інших джерел

2.15

Капітальний ремонт адмінбудівлі (влаштування приміщення для ЦНАП) по вул. Бесарабська, 57 смт. Кельменці, Чернівецької області

Надзвичайна кредитна програма для відновлення України спів фінансування з селищного бюджету, кошти інших джерел

2.15

Капітальний ремонт адмінприміщень селищної ради (смт Кельменці пл. Центральна, 2., пл. Центральна, 4, вул.Бесарабська, 49 та ін.)

Субвенції з Державного бюджету, селищний бюджет, кошти інших джерел

2.16

Облаштування центральної площі, зон відпочинку, парку та водного об’єкта в смт Кельменці

Селищний бюджет, кошти інших джерел

2.17

Адаптація інфраструктури громади до умов воєнного стану. Забезпечення механізму функціонування економічного розвитку громади на повоєнному етапі

Державний бюджет, селищний бюджет, кошти інших джерел

2.18

Облаштування місць компактного проживання ВПО у громаді

Державний бюджет, селищний бюджет, кошти інших джерел

2.19

Створення індустріального парку на території Кельменецької селищної територіальної громади

Державний бюджет, селищний бюджет, кошти інших джерел

3.

Земельні відносини. Охорона навколишнього середовища

3.1

Розроблення Комплексного плану просторового розвитку Кельменецької територіальної громади(виготовлення картографічної основи в цифровій формі у державній, геодезичній системі координат УСК-2000)

Селищний бюджет, кошти інших джерел

3.2

Виготовлення нормативно-грошової оцінки земель

Селищний бюджет, кошти інших джерел

3.3

Формування земельних ділянок для надання в оренду, продажу, викупу

Селищний бюджет, кошти інших джерел

3.4

Утримання сміттєзвалищ в належному стані та ліквідація стихійних сміттєзвалищ

Селищний бюджет, кошти інших джерел

3.5

Видалення дерев, стан яких визнано незадовільним. Придбання саджанців дерев та квітів для озеленення населених пунктів

Селищний бюджет, кошти інших джерел

3.6

Впровадження системи роздільного збирання і поетапного транспортування відходів від моменту утворення до кінцевого результату переробки та утилізації

Субвенції з Державного бюджету, селищний бюджет, кошти інших джерел

4.

Освіта, культура та спортивно-масова робота

4.1

Оптимізація мережі закладів освіти, культури, бібліотек з урахуванням потреб населення

Селищний бюджет, кошти інших джерел

4.2

Капітальний ремонт опорних закладів (Нелиповецького ліцею-опорного закладу, Іванівецького ліцею-опорного закладу)

Субвенції з Державного бюджету, селищний бюджет, кошти інших джерел

4.3

Капітальний ремонт ЗДО №1та ЗДО №2 смт Кельменці

Субвенції з Державного бюджету, селищний бюджет, кошти інших джерел

4.4

Капітальний ремонт навчальний корпусів Кельменецького ліцею – опорного закладу за адресою площа Центральна 5. Та по вулиці Першотравнева 19. смт Кельменці Кельменецького району Чернівецької області

Субвенції з Державного бюджету, селищний бюджет, кошти інших джерел

4.5

Капітальний ремонт приміщень художньої та музичної шкіл

Субвенції з Державного бюджету, селищний бюджет, кошти інших джерел

4.6

Капітальний ремонт Бернівського НВК

Субвенції з Державного бюджету, селищний бюджет, кошти інших джерел

4.7

Капітальний ремонт Кельменецького дитячо-юнацького центру

Субвенції з Державного бюджету, селищний бюджет, кошти інших джерел

4.8

Капітальний ремонт Бузовицького НВК, Новоселицького НВК

Субвенції з Державного бюджету, селищний бюджет, кошти інших джерел

4.9

Реконструкція адміністративної будівлі під навчально-виховний комплекс в с.Комарів

Субвенції з Державного бюджету, селищний бюджет, кошти інших джерел

4.10

Капітальний ремонт харчоблоків та придбання сучасного обладнання в загальноосвітніх закладах.

Селищний бюджет, кошти інших джерел

4.11

Капітальний ремонт шкільних очисних споруд в селах Бабино, Перківці 

Селищний бюджет, кошти інших джерел

4.12

Капітальний ремонт системи опалення ДЮСШ, смт Кельменці вулиця І.Головачука, 13а

Селищний бюджет, кошти інших джерел

4.13

Капітальний ремонт благоустрою майданчика Кельменецького ліцею-опорного закладу (корпус Дивосвіт) площа Центральна, 5 смт Кельменці

Селищний бюджет, кошти інших джерел

4.14

Будівництво спортивного майданчика з штучним покриттям в с.Бурдюг Кельменецької територіальної громади Дністровського району Чернівецької області

Субвенції з Державного бюджету, селищний бюджет, кошти інших джерел

4.15

Будівництво спортивного майданчика з полем зі штучним покриттям у с.Бабин, с.Комарів

Субвенції з Державного бюджету, селищний бюджет, кошти інших джерел

4.16

Капітальний ремонт спортивного майданчика з улаштуванням спортивного інвентарю за адресою біля парку «Центральний», смт Кельменці Чернівецької області

Субвенції з Державного бюджету, селищний бюджет, кошти інших джерел л

4.17

Встановлення спортивних майданчиків з тренажерним обладнанням в селах Бабин, Росошани, Нелипівці, Перківці, Мошанець, Ленківці

Субвенції з Державного бюджету, селищний бюджет, кошти інших джерел

4.18

Капітальний ремонт Центрального стадіону в смт Кельменці

Селищний бюджет, кошти інших джерел

4.19

Ремонт та утримання спортивних майданчиків сіл громади

Селищний бюджет, кошти інших джерел

4.20

Фінансова підтримка спортивних команд для участі в різноманітних змаганнях, конкурсах, зборах, тощо;

Селищний бюджет, кошти інших джерел

4.21

Створення центру надання культурних послуг

Селищний бюджет, кошти інших джерел

4.22

Підтримка фестивального руху та мистецьких проєктів

Селищний бюджет, кошти інших джерел

4.23

Проведення поточних ремонтів сільських клубних установ, придбання та забезпечення сучасним обладнанням, інвентарем та комп’ютерною технікою.

Селищний бюджет, кошти інших джерел

4.24

Капітальний Будинків народної творчості та дозвілля села Новоселиця

Субвенції з Державного бюджету, селищний бюджет, кошти інших джерел

4.25

Капітальний ремонт Будинків культури сіл Грушівці та Вартиківці

Субвенції з Державного бюджету, селищний бюджет, кошти інших джерел

4.26

Капітальний ремонт ЦБНТД

Субвенції з Державного бюджету, селищний бюджет, кошти інших джерел

4.27

Капітальний ремонт Кельменецької публічної бібліотеки

Субвенції з Державного бюджету, селищний бюджет, кошти інших джерел

4.28

Покращення умов перебування дітей у спорудах цивільного захисту

Селищний бюджет, кошти інших джерел

5.

Охорона здоров’я

5.1

Реконструкція гінекологічно-пологового відділення КНП «Кельменецька багатопрофільна лікарня» під Дністровський реабілітаційно-паліативний центр по вулиці Сагайдачного, 69 смт. Кельменці Дністровського району Чернівецької області

ДФРР, співфінансування селищний бюджет, кошти інших джерел

5.2

Капітальний ремонт хірургічного, терапевтичного, дитячого та поліклінічного відділень «Кельменецької багатопрофільної лікарні»

ДФРР, співфінансування селищний бюджет

5.3

Встановлення ліфта у терапевтичному відділенні

Селищний бюджет, кошти інших джерел

5.4

Збереження в належному стані медичних закладів для обслуговування жителів громади та поповнення матеріально-технічної бази медичним обладнанням

Селищний бюджет, кошти інших джерел

5.5

Капітальний ремонт приміщення ФАП с.Бернове по вул. Будівельна, 2 КНП «Кельменецький ЦПМСД» смт Кельменці вулиця Сагайдачного, 77

Селищний бюджет, кошти інших джерел

5.6

Сприяння відкриттю аптечних пунктів, аптек в селах Росошани, Нелипівці, Комарів, Перківці, Мошанець 

Кошти інших джерел

6.

Соціальний захист населення

6.1

Надання адресної допомоги найбільш соціально вразливим категоріям громадян, учасникам бойових дій, ліквідації аварії на ЧАЕС, сім’ям загиблих військових

Селищний бюджет, кошти інших джерел

6.2

Здійснення заходів по забезпеченню житлом дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування

Селищний бюджет, кошти інших джерел

6.3

Проведення заходів по відзначенню державних свят, пам’ятних дат, історичних подій, ювілеїв

Селищний бюджет, кошти інших джерел

6.4

Забезпечення функціонування денного центру соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі при Кельменецькому селищному центрі соціальних служб, за адресою: вул.О.Кобилянської, 20 в с.Іванівці Дністровського р-ну Чернівецької обл

Селищний бюджет, кошти інших джерел

6.5

Соціальна підтримка, супровід та забезпечення умов проживання внутрішньо переміщених осіб

Селищний бюджет, кошти інших джерел, благодійні кошти

7.

Туризм та рекреація

7.1

Створення сприятливих умов для розвитку туристично-рекреаційного потенціалу.

Селищний бюджет, кошти інших джерел

7.2

Популяризація туристичної Кельменеччини та розширення туристичного продукту

Селищний бюджет, кошти інших джерел

4.Контроль за ходом реалізації Програми

 

Виконавчий комітет селищної ради визначає першочерговість виконання заходів з урахуванням пріоритетних напрямків Програми і наявності фінансових та інших ресурсів.

Основні показники та окремі заходи Програми можуть коригуватися з урахуванням соціально-економічної ситуації в громаді та суспільстві.

Механізм реалізації заходів та контроль за виконанням Програми передбачає:

  • постійний моніторинг виконання основних показників та заходів;

  • щопівроку розгляд питання про хід виконання Програми на засіданнях виконавчого комітету Кельменецької селищної ради, при потребі – на засіданнях сесії Кельменецької селищної ради;

  • підготовку розпорядчих документів Кельменецької селищної ради з питань її виконання;

  • відповідальність виконавців, що беруть участь у реалізації заходів.

Кельменецька селищна рада у межах своєї компетенції вирішуватиме питання місцевого самоврядування, виходячи з інтересів територіальної громади, здійснюватиме функції і повноваження місцевого характеру на основі активної участі кожного члена виконкому, депутата селищної ради.

 

 

 

 

Секретар ради                      Анатолій ГОРОБЕЦЬ

 


 

Додаток 1

до Програми економічного і соціального розвитку Кельменецької селищної територіальної громади на 2024 рік

Основні показники економічного і соціального розвитку Кельменецької селищної територіальної громади на 2024 рік

 

Найменування показника

Одиниця виміру

2022 рік, факт

2023 рік, очікуване

2024 рік, прогноз

І

Демографічна ситуація

1.

Чисельність постійного населення

осіб

31352

30750

30300

2.

Чисельність постійного населення віком 18-60 років

осіб

20692

20397

20200

3.

Кількість дітей віком до 16 років

осіб

4592

4706

4710

4.

Демографічне навантаження на 1000 осіб працездатного віку

%

53,4

54,2

54,5

5.

Природний приріст (скорочення)населення

осіб

-706

-602

-450

6.

Загальний коефіцієнт вибуття сільського населення (на 1000 осіб наявного сільського населення)

проміле

0,0159

0,016

0,016

7.

Внутрішня міграція населення в межах населених пунктів об’єднаної територіальної громади

осіб

60

50

55

8.

Чисельність осіб з інвалідністю, з них:

осіб

2015

2727

2800

 

діти віком до 18 років

 

142

131

130

9.

Контингент, який потребує соціальної підтримки

осіб

464

472

480

10.

Кількість зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб

осіб

932

579

480

ІІ

Економічна ефективність

11.

Обсяг капітальних інвестицій на 1 особу

грн.

Не визнач.

Не визнач.

Не визнач.

 

у тому числі за рахунок коштів державного бюджету

грн.

Не визнач.

Не визнач.

Не визнач.

 

у тому числі за рахунок коштів обласного бюджету

грн.

Не визнач.

Не визнач.

Не визнач.

 

у тому числі за рахунок коштів бюджету об’єднаної територіальної громади

грн.

Не визнач.

Не визнач.

Не визнач.

12.

Кількість підприємств малого та середнього бізнесу на 1000 осіб наявного населення

одиниць

44,1

45,8

46,3

13.

Кількість кооперативів на 1000 осіб наявного населення

одиниць

0,16

0,16

0,16

 

у тому числі:

 

 

 

 

 

обслуговуючих сільськогосподарських

 

0,03

0,03

0,03

 

виробничих сільськогосподарських

 

 

 

 

 

споживчих

 

0,13

0,13

0,13

14.

Протяжність побудованих у звітному році доріг з твердим покриттям місцевого значення

км

0

0

0

15.

Кількість проектів регіонального розвитку, що реалізуються  на території об’єднаної громади у тому числі за рахунок:

одиниць

0

1

1

коштів державного фонду регіонального розвитку

одиниць

0

0

0

коштів субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад

одиниць

0

0

0

інших джерел

одиниць

0

1

1

16.

Обсяг фінансування проектів регіонального розвитку, що реалізуються на території об’єднаної громади

грн.

0

7200000

12315228

за рахунок державного бюджету

%

0

83,3

82,8

за рахунок місцевого бюджету

%

0

16,7

17,2

за рахунок інших джерел

%

0

0

0

ІІІ

Фінансова самодостатність

17.

Доходи загального фонду бюджету об’єднаної територіальної громади                  (без трансфертів) на 1 особу

грн.

3894,7

4140,1

4026,3

18.

Капітальні видатки бюджету об’єднаної територіальної громади (без трансфертів) на 1 особу

грн.

36,5

521,6

0,0

19

Питома вага видатків на утримання апарату управління у фінансових ресурсах ОТГ

%

26,1

28,9

28,0

20.

Рівень дотаційності бюджетів (частка базової дотації в доходах загального фонду бюджету об’єднаної територіальної громади (без урахування субвенцій)

%

33,5

45,7

35,7

21.

Частка видатків бюджету розвитку в загальному обсязі видатків об’єднаної територіальної громади (без урахування власних надходжень бюджетних установ)

%

0,9

6,0

0,0

22.

Обсяг надходжень до бюджету об’єднаної територіальної громади від сплати податку на доходи фізичних осіб на 1 особу

грн.

2463,9

2282,9

2130,7

23.

Обсяг надходжень до бюджету об’єднаної територіальної громади від плати за землю на 1 особу

грн.

553,4

6715,4

7062,7

24.

Обсяг надходжень до бюджету об’єднаної територіальної громади від сплати єдиного податку на 1 особу

грн.

470,8

606,8

656,8

25.

Обсяг надходжень до бюджету об’єднаної територіальної громади від сплати акцизного податку на 1 особу

грн.

200,9

242,3

252,5

26.

Обсяг надходжень до бюджету об’єднаної територіальної громади від сплати податку на нерухоме майно на 1 особу

грн.

78,3

101,1

102,6

27

Частка видатків місцевого бюджету на фінансування пільг, соціальних послуг, гарантій та житлових субсидій у галузі «Соціальний захист та соціальне забезпечення»

%

4,0

4,0

4,0

ІV

Якість та доступність публічних послуг

28.

Частка домогосподарств, що мають доступ до фіксованої широкосмугової мережі Інтернет, у загальній кількості домогосподарств об’єднаної територіальної громади

%

Не визнач.

Не визнач.

Не визнач.

29.

Кількість лікарів загальної практики - сімейних лікарів на 1000 осіб наявного населення на кінець року

осіб

0,6

0,73

0,74

30.

Середня наповнюваність групи дошкільного навчального закладу об’єднаної територіальної громади

осіб

18,6

20,0

18,8

31.

Частка дітей дошкільного віку охоплена дошкільними навчальними закладами, у загальній кількості дітей дошкільного віку

%

65

93

95

32.

Середня наповнюваність класів загальноосвітньої школи об’єднаної територіальної громади

осіб

15,1

22,3

22,0

33.

Частка дітей, для яких організовано підвезення до місця навчання і додому, у загальній кількості учнів, які того потребують

%

100

100

100

34.

Частка дітей, охоплених позашкільною освітою, у загальній кількості дітей шкільного віку

%

40,1

40,4

40,5

35.

Частка випускників загальноосвітніх навчальних закладів, які отримали  за результатами зовнішнього незалежного оцінювання з іноземної мови 160 балів і вище,  у загальній кількості учнів, що проходили тестування з іноземної мови

%

Не визнач.

Не визнач.

Не визнач.

36.

Частка випускників загальноосвітніх навчальних закладів, які отримали  за результатами зовнішнього незалежного оцінювання з української мови 160 балів і вище,  у загальній кількості учнів, що проходили тестування з української мови

%

Не визнач.

Не визнач.

Не визнач.

37.

Частка випускників загальноосвітніх навчальних закладів, які отримали  за результатами зовнішнього незалежного оцінювання з математики 160 балів і вище,  у загальній кількості учнів, що проходили тестування з математики

%

Не визнач.

Не визнач.

Не визнач.

38.

Кількість осіб, охоплених соціальними програмами та послугами, що фінансуються за кошти місцевого бюджету (ІРЦ)

осіб

292

360

350

38.1

Учні з малозабезпечених сімей, багатодітних (1-4 класів), сироти, діти з інвалідністю, діти учасників АТО

осіб

569

714

800

V

Створення комфортних умов для життя

39.

Частка домогосподарств, забезпечених централізованим водопостачанням, у загальній кількості домогосподарств об’єднаної територіальної громади

%

6,2

6,8

7,0

40.

Частка домогосподарств, забезпечених централізованим водовідведенням, у загальній кількості домогосподарств об’єднаної територіальної громади

%

6,3

6,5

6,7

41.

Частка домогосподарств, які уклали кредитні договори в рамках механізмів підтримки заходів  з енергоефективності в житловому секторі за рахунок коштів державного бюджету (у тому числі   із співфінансуванням з місцевих бюджетів), у загальній кількості домогосподарств об’єднаної територіальної громади

%

Не визнач.

Не визнач.

Не визнач.

42.

Частка населених пунктів об’єднаної територіальної громади, у яких укладені договори на вивезення твердих побутових відходів між домогосподарствами та обслуговуючим підприємством (надавачем послуги з вивезення побутових відходів),  у загальній кількості населених пунктів об’єднаної територіальної громади

%

3,8

3,8

3,8

43.

Частка населених пунктів, які уклали договори з обслуговуючими організаціями на вивезення твердих побутових відходів, у загальній кількості населених пунктів об’єднаної територіальної громади

%

3,8

3,8

3,8

44.

Частка домогосподарств, в яких створені об’єднання співвласників багатоквартирних будинків у загальній кількості домогосподарств об’єднаної територіальної громади

%

2,4

2,4

3,0

45.

Кількість установ соціального призначення,

одиниць

36

36

36

 

з них (за ДБН В.2в1-17.62006 «Будинки і споруди. Доступність будинків і споруд для маломобільних груп населення»):

 

 

 

 

 

повністю доступні

одиниць

2

3

3

 

частково доступні

одиниць

7

6

9

 

недоступні

одиниць

27

27

24

46

Кількість спеціальних паркувальних місць транспортних засобів для інвалідів біля будівель

одиниць

2

2

2

 

 

 

Секретар ради                       Анатолій ГОРОБЕЦЬ


 

Додаток 2

до Програми економічного і соціального розвитку Кельменецької селищної територіальної громади на 2024 рік

Перелік цільових програм, які будуть реалізовуватися у Кельменецькій селищній територіальній громаді у 2024 році

№ з/п

Найменування місцевої (комплексної) програми

Термін дії програми

Яким документом та коли затверджено місцеву (комплексну)  програму

1

2

3

4

1

Програма соціальної підтримки малозабезпечених верств населення "Турбота" на 2021-2025 роки Кельменецької селищної територіальної громади

2021-2025

Рішення II сесії селищної  ради VIII скликання від 30.12.2020 р. №32.2.2-8/20  зі змінами від 28.01.2022р. №424.17.1-8/22

2

Програма збереження і поновлення зелених насаджень в Кельменецькій територіальній громаді на 2021-2025 роки

2021-2025

Рішення II сесії селищної  ради VIII скликання від 15.01.2021 р. №45.2.3-8/21

3

Регіональна програма соціальної підтримки сімей, дітей та молоді на 2021-2025 роки

2021-2025

Рішення IIІ сесії селищної  ради VIII скликання від 17.02.2021 р. №58.3.1-8/21  зі змінами від 23.06.2021 р. №227.7-8/21

4

Програма збереження архівних фондів на 2021-2024 роки

2021-2024

Рішення IIІ сесії селищної  ради VIII скликання від 17.02.2021 р. №59.3.1-8/21

5

Місцева цільова соціальна Програма розвитку цивільного захисту, забезпечення пожежної безпеки та запобігання і реагування на надзвичайні ситуації на території Кельменецької селищної територіальної громади Дністровського району Чернівецької області на 2021-2024 роки

2021-2024

Рішення ІV сесії селищної  ради VIII скликання від 09.04.2021 р. №112.4.2-8/21 зі змінами від 13.07.2021 р. №258.8-8/21

6

Програма оздоровлення та відпочинку дітей Кельменецької селищної ради на 2021-2025 роки

2021-2025

Рішення V сесії селищної  ради VIII скликання від 29.04.2021р. №139.5-8/21    зі змінами від 23.06.2021 р. №229.7-8/21

7

Програма розвитку культури в Кельменецькій селищній територіальній громаді  2021-2025 роки

2021-2025

Рішення VІ сесії селищної  ради VIII скликання від 31.05.2021 р. №193.6-8/21

8

Програма розвитку туризму в Кельменецькій селищній територіальній громаді  2021-2025 роки

2021-2025

Рішення VІ сесії селищної  ради VIII скликання від 31.05.2021 р. №194.6-8/21

9

Програма охорони та збереження об’єктів культурної спадщини в Кельменецькій селищній територіальній громаді  2021-2025 роки

2021-2025

Рішення VІ сесії селищної  ради VIII скликання від 31.05.2021 р. №195.6-8/21

10

Програма розвитку фізичної культури і спорту в Кельменецькій територіальній громаді на 2021-2025 роки

2021-2025

Рішення II сесії селищної  ради VIII скликання від 30.12.2020 р. №31.2.2-8/20  зі змінами від 31.05.2021 р. №196.6-8/21, від 27.07.2021 р. №276.9.1-8/21

11

Програма розвитку освіти Кельменецької селищної територіальної громади на 2021-2025 роки

2021-2025

Рішення VІ сесії селищної  ради VIII скликання від 31.05.2021 р. №197.6-8/21   зі змінами від 30.09.2022 р. №565.25-8/22

12

Програма розвитку молодіжної політики в Кельменецькій селищній територіальній громаді на 2021-2025 роки

2021-2025

Рішення ІХ сесії селищної  ради VIII скликання від 27.07.2021р. №277.9.1-8/21

13

Програма підвищення ефективності забезпечення безпеки учасників судового процесу, підтримання громадського порядку в судах та охорони приміщень суду на території обслуговування Кельменецької селищної територіальної громади на 2021-2025 роки

2021-2025

Рішення Х сесії селищної  ради VIII скликання від 30.08.2021р. №302.10-8/21

14

Програма запобігання дитячій безпритульності, бездоглядності та розвитку сімейних форм виховання на 2021-2025 роки

2021-2025

Рішення ХІІ сесії селищної  ради VIII скликання від 30.09.2021р. №327.12.1-8/21

15

Програма розвитку житлово-комунального господарства та благоустрою населених пунктів Кельменецької селищної територіальної громади на 2021-2025 роки

2021-2025

Рішення ХІІ сесії селищної  ради VIII скликання від 30.09.2021р. №335.12.1-8/21

16

Програма щодо сприяння організації та виконання завдань територіальної оборони у Кельменецькій селищній територіальній громаді на 2022-2024 роки

2022-2024

Рішення ХVIII сесії селищної  ради VIII скликання від 23.02.2022р. №451.18-8/22  зі змінами від 13.10.2022р. №589.26-8/22    від 08.11.2022р. № 126

17

Програма підвищення ефективності діяльності Кельменецького відділу Управління ДМС у Чернівецькій області на 2022-2026 роки

2022-2026

Рішення ХХ сесії селищної  ради VIII скликання від 25.05.2022р. №462.20-8/22

18

Програма цільового використання коштів, що надходять у порядку відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва Кельменецької селищної ради на 2022-2025 роки

2022-2025

Рішення ХХ сесії селищної  ради VIII скликання від 25.05.2022р. №474.20-8/22

19

Програма покращення умов обслуговування населення Кельменецької селищної територіальної громади щодо призначення всіх видів державних соціальних допомог на 2022-2024 роки

2022-2024

Рішення ХХ сесії селищної  ради VIII скликання від 25.05.2022р. №475.20-8/22

20

Програма "Питна вода" Кельменецької селищної ради на 2022-2026 роки

2022-2026

Рішення ХХІ сесії селищної  ради VIII скликання від 24.06.2022р. №509.21-8/22

21

Програма підтримки державної політики в сфері Казначейського обслуговування бюджетних коштів Кельменецької селищної територіальної громади на 2022-2024 роки

2022-2024

Рішення виконкому від 08.11.2022р. №127

22

Про затвердження Програми покращення умов обслуговування платників податків Кельменецької селищної територіальної громади на 2023-2025 роки

2023-2025

Рішення сесії селищної  ради VIII скликання від 20.12.2022 №604

23

Програма підвищення ефективності діяльності підрозділів 31 прикордонного загону на 2023-2024 роки.

2023-2024

Рішення сесії селищної  ради VIII скликання від 21.02.2023 №661

24

Програма регулювання чисельності безпритульних тварин в населених пунктах Кельменецької селищної територіальної громади на 2023-2025 роки

2023-2025

Рішення сесії селищної  ради VIII скликання від 21.02.2023 №662

25

Програма розвитку інформаційної та поліграфічної галузей в Кельменецькій селищній територіальній  громаді  на 2023–2025 роки

2023-2025

Рішення сесії селищної  ради VIII скликання від 21.02.2023 №663, Рішення сесії селищної  ради VIII скликання від 30.11.2023 №878 (нова ред.)

26

Програма підвищення ефективності виконання повноважень органами виконавчої влади Дністровського району щодо реалізації державної регіональної політики по Кельменецькій селищній територіальній  громаді на 2023-2024 роки

2023-2024

Рішення сесії селищної  ради VIII скликання від 21.02.2023 №667

27

Програми управління майном комунальної власності Кельменецької селищної територіальної громади на 2023-2025 роки

2023-2025

Рішення сесії селищної  ради VIII скликання від 30.03.2023 №699

28

Комплексна програма «Власний дім» Кельменецької селищної територіальної громади на 2023-2025 роки

2023-2025

Рішення сесії селищної  ради VIII скликання від 30.05.2023 №731

29

Програма національно-патріотичного виховання в Кельменецькій селищній територіальній громаді на 2023–2025 роки

2023-2025

Рішення сесії селищної  ради VIII скликання від 04.07.2023 №772

30

Комплексна програма розвитку первинної медико-санітарної допомоги на 2024-2026 роки

2024-2026

Рішення сесії селищної  ради VIII скликання від 30.11.2023 №882

31

Комплексна Програма забезпечення доступу жителів громади до основних медичних послуг  вторинної (спеціалізованої) допомоги на 2024-2026 роки

2024-2026

Рішення сесії селищної  ради VIII скликання від 30.11.2023 №883

32

"Програма безпеки" на території Кельменецької селищної територіальної громади на 2024-2026 роки

2024-2026

Подано на розгляд  XХXVIІ сесії Кельменецької селищної  ради VIII скликання

33

Програма економічного і соціального розвитку Кельменецької селищної територіальної громади на 2024 рік

2024

Подано на розгляд  XХXVIІ сесії Кельменецької селищної  ради VIII скликання

 

 

 

Секретар ради                 Анатолій ГОРОБЕЦЬ


 

Додаток 3

до Програми економічного і соціального розвитку Кельменецької селищної територіальної громади на 2024 рік

Пріоритетні об’єкти, які доцільно фінансувати із залученням коштів державного, місцевого бюджетів, коштів інвесторів та благодійної допомоги

№ з/п

Назва об’єкта

Назва документа

Дата проектно-кошторисної документації

Вартість згідно ПКД (тис.грн.)

1

Капітальний ремонт спортивного майданчика з улаштуванням спортивного інвентарю за адресою біля парку «Центральний», с.м.т. Кельменці Чернівецької області

Кошторисна документація, експертний звіт

24.06.2020

806,94295

2

Впровадження системи роздільного збирання і поетапного транспортування відходів від моменту утворення до кінцевого результату переробки та утилізації

Проектна заявка на фінансування з ДФРР

18.09.2020

3370,200

3

Капітальний ремонт благоустрою майданчика Кельменецького ліцею-опорного закладу (корпус Дивосвіт) площа Центральна, 5 смт. Кельменці

Проектно-кошторисна документація

06.07.2020

210,72374

4

Капітальний ремонт системи опалення ДЮСШ, смт. Кельменці вулиця І.Головачука, 13а

Проектно-кошторисна документація

26.11.2020

217,58871

5

Капітальний ремонт приміщення ФАП с. Бернове по вул. Будівельна, 2 КНП «Кельменецький ЦПМСД» смт. Кельменці вулиця Сагайдачного, 77

Зведений кошторисний розрахунок

04.08.2021

1806,828

6

Будівництво спортивного майданчика з штучним покриттям в с.Бурдюг Кельменецької територіальної громади Дністровського району Чернівецької області

Проектно-кошторисна документація, робочий проект, експертний звіт

22.10.2021

1799,624

7

Капітальний ремонт даху Будинку культури за адресою вул.. Центральна, 18-б с.Грушівці

Кошторисна документація

11.04.2019

1225,993

8

Реконструкція гінекологічно-пологового відділення КНП «Кельменецька багатопрофільна лікарня» під Дністровський реабілітаційно-паліативний центр по вулиці Сагайдачного, 69  смт. Кельменці Дністровського району Чернівецької області

Проектно-кошторисна документація, експертний звіт, RE-8/4/23-04417010-5318

02.06.2023

20319,379

9

Капітальний ремонт хірургічного відділення «Кельменецької багатопрофільної лікарні» (літера Б) по вулиці Сагайдачного, 79 смт. Кельменці Дністровського району

Проектно-кошторисна документація, експертний звіт, BR-8/4/23-04417010-5319

28.03.2023

2395,200

10

Капітальний ремонт навчальний корпусів Кельменецького ліцею – опорного закладу за адресою площа Центральна 5. та по вулиці Першотравнева 19. с.м.т. Кельменці Кельменецького району Чернівецької області.

Проектно-кошторисна документація, експертний звіт, BR-8/4/23-04417010-5320

30.09.2020

26121,922

11

Капітальний ремонт приміщення кімнат лікарні на денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього  насильства та насильства за ознакою статі при Кельменецькому селищному центрі соціальних служб, за адресою вул.О.Кобилянської, 20 в с.Іванівці Дністровського району Чернівецької області

Проектно-кошторисна документація, експертний звіт, BR-8/4/23-04417010-5321

24.02.2023

1664,458

12

Капітальний ремонт водогону с. Вороновиця Кельменецького району Чернівецької області

Проектно-кошторисна документація, експертний звіт, BR-8/4/23-04417010-5322

15.05.2019

9019,245

13

Капітальний ремонт адмінбудівлі (влаштування приміщення для ЦНАП) по вул. Бесарабська, 57, смт. Кельменці, Чернівецької області

Проектно-кошторисна документація, експертний звіт, BR-2/5/23-04417010-6244

25.10.2023

19515,228

14

Капітальний ремонт будівлі терапевтичного та дитячого відділення КНП «Кельменецька багатопрофільна лікарня» за адресою:  смт. Кельменці, вул. Сагайдачного, 77, Дністровського району Чернівецької області

Проектно-кошторисна документація, експертний звіт, BR-2/5/23-04417010-6245

02.06.2023

13632,175

15

Капітальний ремонт 1-го поверху, даху та благоустрій території поліклінічного відділення КНП «Кельменецька багатопрофільна лікарня» Кельменецької селищної ради по вулиці Сагайдачного, 75, смт. Кельменці Дністровського району  Чернівецької області

Проектно-кошторисна документація, експертний звіт, BR-2/5/23-04417010-6246

02.06.2023

8028,564

16

Капітальний ремонт адміністративної будівлі Кельменецької селищної ради за адресою вул. Бесарабська, 49 смт. Кельменці Дністровського району Чернівецької області

Проектно-кошторисна документація, експертний звіт, BR-26/5/23-04417010-7265

14.06.2023

5580,214

17

Капітальний ремонт адміністративної будівлі Кельменецької селищної ради за адресою пл. Центральна, 2 смт. Кельменці Дністровського району Чернівецької області

Проектно-кошторисна документація, експертний звіт, BR-26/5/23-04417010-7266

14.06.2023

7672,038

18

Капітальний ремонт адміністративної будівлі Кельменецької селищної ради за адресою пл. Центральна 4 смт. Кельменці Дністровського району Чернівецької області

Проектно-кошторисна документація, експертний звіт, BR-26/5/23-04417010-7267

14.06.2023

6015,098

19

Капітальний ремонт частини приміщень закладу дошкільної освіти (ясла-садок) №1 по вул.Гагаріна.1-А смт.Кельменці Дністровського району Чернівецької області

Проектно-кошторисна документація, експертний звіт, BR-26/5/23-04417010-7268

23.06.2023

19155,750

20

Капітальний ремонт частини приміщень закладу дошкільної освіти (ясла-садок) №2 по вул.Сагайдачного. 41 смт.Кельменці Дністровського району Чернівецької області

Проектно-кошторисна документація, експертний звіт, BR-26/5/23-04417010-7269

23.06.2023

6184,176

21

Капітальний ремонт приміщень КЗ "Кельменецька художня школа" та КЗ "Кельменецька музична школа ім.М.Ткача" за адресою пл.Центральна. 3 смт.Кельменці Дністровського району Чернівецької області

Проектно-кошторисна документація, експертний звіт, BR-26/5/23-04417010-7270

23.06.2023

6755,808

22

Капітальний ремонт приміщень КЗ "Центральний будинок народної творчості та дозвілля" за адресою пл.Центральна 12-Б смт.Кельменці Дністровського району Чернівецької області

Проектно-кошторисна документація, експертний звіт, BR-26/5/23-04417010-7271

23.06.2023

9358,362

23

Капітальний ремонт частини приміщень Івановецького ліцею-опорного закладу загальної середньої освіти по вул. Головна, 25А с. Іванівці Дністровського району Чернівецької області

Проектно-кошторисна документація, експертний звіт, BR-5/6/23-04417010-7477

14.06.2023

1940,642

24

Капітальний ремонт частини приміщень Бернівського навчально-виховного комплексу «загальноосвітній навчальний заклад-дошкільний навчальний заклад» по вул. Головна, 23 с. Бернове Дністровського району Чернівецької області

Проектно-кошторисна документація, експертний звіт, BR-5/6/23-04417010-7479

14.06.2023

8015,785

25

Капітальний ремонт приміщень Кельменецького дитячо-юнацького центру по вул. Незалежності, 10 смт. Кельменці Дністровського району Чернівецької області

Проектно-кошторисна документація, експертний звіт

29.06.2023

7445,653

26

Капітальний ремонт частини приміщень Бузовицького навчально-виховного комплексу "загальноосвітній навчальний заклад-дошкільний навчальний заклад" по вул. Миру, 15 с. Бузовиця Дністровського району Чернівецької області

Проектно-кошторисна документація, експертний звіт

03.07.2023

8787,52

27

Капітальний ремонт частини приміщень Новоселицького НВК за адресою вул. Головна, 83 с. Новоселиця Дністровського району Чернівецької області

Проектно-кошторисна документація, експертний звіт

29.06.2023

9166,788

28

Капітальний ремонт Будинку народної творчості та дозвілля с. Новоселиця по вул. Головна, 93 Дністровського району Чернівецької області

Проектно-кошторисна документація, експертний звіт

29.06.2023

8180,684

29

Капітальний ремонт Будинку культури с. Грушівці по вул. Центральна, 18-б Дністровського району Чернівецької області

Проектно-кошторисна документація, експертний звіт

29.06.2023

5337,487

30

Капітальний ремонт Будинку культури с. Вартиківці по вул. Шевченка, 18 Дністровського району Чернівецької області

Проектно-кошторисна документація, експертний звіт

14.06.2023

3229,487

31

Капітальний ремонт частини приміщень Нелиповецького ліцею-опорного закладу загальної середньої освіти по вул. Шкільна, 4 с. Нелипівці Дністровського району Чернівецької області

Проектно-кошторисна документація, експертний звіт

03.07.2023

8379,572

32

Капітальний ремонт КУ "Кельменецька публічна бібліотека" по вул. Заставська, 1 смт. Кельменці Дністровського району Чернівецької області

Проектно-кошторисна документація, експертний звіт

29.06.2023

7811,231

 

 

Секретар ради                   Анатолій ГОРОБЕЦЬ

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь