Кельменецька селищна рада
Чернівецька область, Дністровський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Українська – мова вільних людей

Дата: 21.02.2024 12:08
Кількість переглядів: 83

21 лютого в Україні відзначається Міжнародний день рідної мови. Свято духовної нації, згуртованості, спілкування, пізнання світу, передачі досвіду з покоління в покоління та культурного розмаїття.

Українська мова пройшла довгий і нелегкий шлях у своєму розвитку. Незважаючи на всі перешкоди і труднощі, для багатьох мільйонів людей вона залишається рідною і прекрасною. Хочеться сподіватися, що наша рідна мова, мова наших батьків, стане такою ж рідною і для наших дітей, що краса і сила українського слова приверне до себе серця інших людей.

З нагоди цієї дати  в читальному залі для усіх бажаючих та тих, хто прагне удосконалювати свої знання з рідної мови розгорнуто книжково-ілюстративну виставку «Квітни мово зірницями слова». На експозиції представлені книги, у яких висвітлюється історія народження та розвитку однієї з наймилозвучніших мов світу – української. 

Під час проведення мовного етюду «Українська – мова вільних людей» молодь згадувала вислови про рідну мову відомих поетів і письменників та ділилася цікавими фактами про українську мову.

Багато хто чув, що українська визнана однією з найкрасивіших мов світу.

Ось кілька фактів про нашу рідну мову: 

  • В українській мові налічується близько 256 тисяч слів.

  • Українську мову намагалися заборонити багато разів — найчастіше називається число в 134 спроби заборони. Наша мова пережила 4 століття репресій і лінгвоциду. Найвідомішим документом про заборону української мови вважається Валуївський циркуляр, який мав русифікувати українців.

  • Українська мова – єдина серед слов'янських мов, що зберегла кличний відмінок. Тому в нас є цілих сім відмінків.

  • Особливістю української мови є наявність великої кількості зменшувально-пестливих форм.

  • Найдовше слово має аж тридцять літер. Воно означає хімікат для боротьби зі шкідниками "дихлордифенілтрихлорметилметан".

  • Найбільша кількість слів в нашій мові розпочинається на літеру "п", а найменша – на літеру "ф".

  • У 1933 році з українського правопису вилучили букву "ґ" з ідеологічних міркувань. Комуністи вважали, що українці за допомогою цієї літери намагаються наблизитися до західного стилю мови і віддаляються від російської мови. Максим Рильський і Павло Тичина безуспішно намагалися повернути "ґ" в абетку. Букву повернули в алфавіт в 1990 році .

  • Дуже важливою частиною української мови є її діалекти унікальні для кожного регіону. Разом з вивченням літературної норми української мови важливо також пам'ятати і зберігати особливості свого діалекту.

  • Серед творів українською мовою найбільше перекладів має "Заповіт" Тараса Шевченка. Вірш переклали на 140 мов світу.

  • Найпопулярнішою у світі піснею українського походження можна назвати різдвяну пісню "Щедрик". Іноземцям вона відома як "Carol of the bells".

  • Серед українських слів найчастіше використовують іменник "рука", прикметник "великий", дієслово "бути" і займенник "він".

  • Важливою частиною українського фольклору є народні казки. Найдавнішими українськими казками вважаються "Пан Коцький", "Солом'яний Бичок", "Котигорошко", "Дівчина і Місяць", "Ох", "Івасик-Телесик".

З гідністю і шаною ми усвідомлюємо велику вагу рідного слова й особисту відповідальність за нього перед минулим, сьогоденням і майбутнім.

Кельменецька центральна бібліотека вітає усіх із Міжнародним днем рідної мови і щиро бажає всім серцем і душею завжди любити свою країну, пишатися рідною мовою, невпинно утверджувати нашу мову, щоб наше українське слово служило єднанням між всіма поколіннями, возвеличувало нашу славну державу та незламних непереможних українців! 

Збережіть її в усій чудовій красі для себе й наступних поколінь!

Ти велична і проста,

Ти стара і вічно нова.

Ти могутня, рідна мово!

Мова – пісня колискова.

Мова – матері уста!

                                І. Багряний

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь