Кельменецька селищна рада
Чернівецька область, Дністровський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

На захисті прав дітей

Дата: 16.02.2024 10:20
Кількість переглядів: 73

На захисті прав дітей

Права людини починаються з прав дитини – це загальноприйнята норма в Європі, це визнає і Україна. Захист прав дитини є одним із найважливіших пріоритетів у нашій державі, адже ставлення до дітей, рівень їхньої безпеки та захищеності у державі, стан їхнього всебічного розвитку є одним із показників цивілізованості та гуманності суспільства. Повноцінний та дієвий захист прав дитини є обов’язком держави. Права дитини – це певні спеціальні можливості, які необхідні людині віком до 18 років для існування і досягнення зрілості.

15 лютого 2024 року відбувся круглий стіл в приміщенні Кельменецького відділу правничої допомоги за участі: начальника Кельменецького відділу Юлії ОЛІЙНИК, т.в.о начальника служби у справах дітей Дністровської державної адміністрації Алли ПАНСЬКОЇ, начальника служби у справах дітей Кельменецької селищної ради Руслани ГРИФЛЮК, начальника служби у справах дітей Лівинецької сільської ради Галини ГУЛЬЧАК, начальника сектору поліцейських офіцерів громади Дністровського РВП ГУНП в Чернівецькій області Євгенія МОСЯНДЗ, задля розроблення спільних алгоритмів та заходів щодо забезпечення захисту прав дітей.

«Питання захисту прав дітей для системи БПД є одним із пріоритетних. Ми багато років проводимо інтенсивну роботу щодо поширення інформації і серед дітей, і серед їхніх законних представників, і серед партнерів про право дітей на отримання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги», – зазначила начальник Кельменецького відділу надання БПД Юлія Олійник під час зустрічі з фахівцями вище зазначених служб.

Юристка наголосила, що відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» усі діти є субʼєктами права на вторинну правову допомогу. Сьогодні, щоб отримати таку послугу в системі БПД, законний представник дитини повинен звернутися до бюро правової допомоги за місцем проживання чи перебування. До звернення про надання вторинної правової допомоги необхідно додати свідоцтво про народження дитини.

Однак з 3 серпня 2023 року набрали чинності зміни до законодавства про безоплатну правову допомогу, відповідно до яких діти, що досягли 14 років, зможуть самостійно звертатися по вторинну правову допомогу до бюро з питань, звернення з якими до суду дозволяється з цього віку.

Крім того, система БПД здійснює представництво інтересів дітей, які є потерпілими або свідками в кримінальних правопорушеннях. На жаль, часто йдеться про злочини проти статевої свободи і статевої недоторканості, а в теперішніх обставинах – ще й про воєнні злочини, злочини проти життя і здоровʼя особи.

Учасники круглого столу піднімали важливі проблемні питання щодо виникають під час роботи із категорією – діти. Пропонували алгоритми вирішення цих питань та наголосили, що в таких ситуаціях дуже важлива наша взаємодія. Якщо виникають ситуації, що права дитини порушені, ми одразу повинні комунікувати один з одним на місцях, інформувати про такі випадки, перенаправляти дітей та їхніх законних представників. Так ми зможемо допомогти більшій кількості дітей.

Людмила Попович - директор селищного центру соціальних служб

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь