Кельменецька селищна рада
Чернівецька область, Дністровський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ПРОТОКОЛ № 29 від 09 лютого 2024 року

Дата: 12.02.2024 16:24
Кількість переглядів: 19

ПРОТОКОЛ №29

засідання постійної комісії з питань промисловості, будівництва, житлово-комунального господарства, транспорту, зв’язку та управління об’єктами комунальної власності селищної територіальної громади

від 09 лютого 2024 року

Місце засідання: с-ще Кельменці

Загальний склад комісії - 5 осіб

Присутні - 5 осіб

Головує на засіданні: Пастух О.О., голова комісії

Секретар комісії: Солодюк І.М.

Присутні члени комісії: Гульчак А.В., Михайлина І.В., Потерейко Р.В.

В роботі комісії приймали участь запрошені:

ГРУБИЙ С.Д. - заступник селищного голови з питань діяльності виконавчих органів ради;

ВЛАСОВ Д.В. - заступник селищного голови з питань діяльності виконавчих органів ради;

ДВОРСЬКИЙ Р.М. - заступник селищного голови з питань діяльності виконавчих органів ради;

ВАСИЛИШЕНА С.Б.- начальник фінансового відділу;

АДАМЧУК І.В. – головний спеціаліст відділу містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства та благоустрою;

РИБЧИНСЬКА О.О. - завідувач сектору управління майном комунальної власності;

ДОВГАНЬ М.Д. – директор Кельменецького ВУЖКГ

 СЛУХАЛИ:

Про затвердження порядку денного засідання постійної комісії з питань промисловості, будівництва, житлово-комунального господарства, транспорту, зв’язку та управління об’єктами комунальної власності селищної територіальної громади.

ВИСТУПИЛИ:

І. Олександр ПАСТУХ, голова комісії, який запропонував прийняти даний порядок денний за основу.

    Голосували за пропозицію:

За - 5, проти - 0, утримались - 0.

 ІІ. Роман ПОТЕРЕЙКО, заступник голови постійної комісії, який вніс пропозицію доповнити порядок денний питанням «Щодо здійснення невідкладних заходів, пов’язаних із розширенням та облаштуванням кладовища с.Мошанець», по якому буде особисто інформувати.

    Голосували за пропозицію:

За - 5, проти - 0, утримались - 0.

Постійна комісія одноголосно затвердила такий

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 1.Про хід виконання Програми збереження і поновлення зелених насаджень в Кельменецькій територіальній громаді на 2021-2025 роки.

Інформує: Адамчук І.В., головний спеціаліст відділу містобудування, архітектури, житлово – комунального господарства та благоустрою селищної ради

2.Про затвердження умов передачі в оренду на аукціоні об’єкта комунальної власності Кельменецької селищної територіальної громади. Інформує: Рибчинська О.О., завідувач сектору управління майном комунальної власності селищної ради

3.Про затвердження Переліку об’єктів нерухомого майна комунальної власності Кельменецької селищної територіальної громади.

Інформує: Рибчинська О.О., завідувач сектору управління майном комунальної власності селищної ради

4.Про звіт про виконання селищного бюджету Кельменецької селищної територіальної громади за 2023 рік.

Інформує: Василишена С.Б., начальник фінансового відділу селищної ради

5.Про звіт про роботу та фінансово-господарську діяльність Кельменецького ВУЖКГ за 2023 рік.

Інформує: Довгань М.Д., директор Кельменецького ВУЖКГ

6.Щодо здійснення невідкладних заходів, пов’язаних із розширенням та облаштуванням кладовища с.Мошанець.

Інформує: Потерейко Р.В., заступник голови постійної комісії

Голосували за порядок денний:

За - 5, проти - 0, утримались - 0.

РОЗГЛЯД ПИТАНЬ ПОРЯДКУ ДЕННОГО:

1.СЛУХАЛИ:

Інформацію головного спеціаліста відділу містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства та благоустрою селищної ради Івана АДАМЧУКА про хід виконання Програми збереження і поновлення зелених насаджень в Кельменецькій територіальній громаді на 2021-2025 роки.

 ВИСТУПИЛИ:

І. Олександр ПАСТУХ, голова комісії, який поцікавився питанням початку вирубки 200 сухих дерев на території парку, що створюють на даний час небезпеку, як у самому парку, так і на проїзну частину дороги. Наголосив, що незабаром весна, дерево розпуститься і знову питання щодо вирізки сухих дерев залишиться невирішеним.

 ІІ. Ірина МИХАЙЛИНА, член комісії, яка поцікавилися, чи є кошти на закупівлю нових дерев взамін зрубаним, для забезпечення поновлення зелених насаджень.

ІІІ. Роман ДВОРСЬКИЙ, заступник селищного голови

Повідомив, що дозвіл на вирубку сухих дерев отримано, проведено відмітку дерев, що підлягають вирубці. Дану роботу заплановано було розпочати у лютому поточного року, але на даний час погодні умови є несприятливими, так як потепліло і земля розмерзлася. Відмітив, що організація роботи по цьому питанні знаходиться на контролі. Щодо поновлення парку новими зеленими насадженнями, є домовленість із Сокирянським лісовим господарством, яке дає саджанці червоного дуба, але тільки треба власними силами викопати.

ІV. Андрій ГУЛЬЧАК, член комісії, який запропонував винести дане питання на розгляд сесії та пропонувати раді підтримати проєкт рішення в поданій редакції.

 Голосували за пропозицію:

За – 5, проти - 0, утримались - 0.

Постійна комісія одноголосно

 ВИРІШИЛА:

  (висновок №174 та проєкт рішення додаються)

2.СЛУХАЛИ:

Інформацію завідувача сектору управління майном комунальної власності селищної ради Оксани РИБЧИНСЬКОЇ про затвердження умов передачі в оренду на аукціоні об’єкта комунальної власності Кельменецької селищної територіальної громади.

 ВИСТУПИЛА:

Ірина СОЛОДЮК, секретар комісії, яка запропонувала винести дане питання на розгляд сесії та пропонувати раді підтримати проєкт рішення із зауваженням постійної комісії з соціально-гуманітарних питань, культури та спорту щодо зазначення в пункті 1 та назві додатку призначення об’єкта «для розміщення торговельного апарату», окрім того, що це вказано в Умовах передачі.

 Голосували за пропозицію:

За - 5, проти - 0, утримались - 0.

Постійна комісія одноголосно

 ВИРІШИЛА:

  (висновок №175 та проєкт рішення додаються)

3.СЛУХАЛИ:

Інформацію завідувача сектору управління майном комунальної власності селищної ради Оксани РИБЧИНСЬКОЇ про затвердження Переліку об’єктів нерухомого майна комунальної власності Кельменецької селищної територіальної громади.

ВИСТУПИВ: Андрій ГУЛЬЧАК, член комісії, який вніс пропозицію в пункті 1 проекту рішення та в назві додатку після слова «об’єктів» доповнити «нерухомого майна» та запропонував винести дане питання на розгляд сесії і пропонувати раді підтримати проєкт рішення із запропонованими змінами.

Голосували за пропозицію:

  За - 5, проти - 0, утримались - 0.

Постійна комісія одноголосно

 ВИРІШИЛА:

  (висновок №176 та проєкт рішення додаються)

4.СЛУХАЛИ:

Звіт начальника фінансового відділу селищної ради Світлани ВАСИЛИШЕНОЇ про виконання селищного бюджету Кельменецької селищної територіальної громади за 2023 рік.

ВИСТУПИЛИ:

І. Роман ПОТЕРЕЙКО, заступник голови постійної комісії, який наголосив, що питання виконання селищного бюджету повинно знаходитися на постійному контролі та щоденному моніторингу. Із проведеного аналізу надходжень до бюджету встановлено, що не надходить податок щодо мінімального податкового зобов’язання за земельні ділянки особистого селянського господарства за межами населених пунктів, окрім земельних часток (паїв), що спричиняє втрату немалих коштів. Відмітив, що чинним законодавством мінімальне податкове зобов’язання сплачується з усіх сільськогосподарських угідь за межами населених пунктів, тобто до вказаних угідь відносяться і земельні ділянки для особистого селянського господарства. Також зауважив, що дана проблема існує не тільки у нашій громаді, одночасно і по всій території України, і це все призводить до того, що громада втрачає кошти, які можна використовувати як кошти перевиконання селищного бюджету для підтримки Збройних сил України. Вніс пропозицію по даному питанню звернутися із листом до Кельменецької ДПІ Головного управління ДПС у Чернівецькій області щодо врегулювання недоліків. Також зауважив, що в разі не вирішення проблемного питання, звернутися із листом до Головного управління ДПС у Чернівецькій області.

Голосували за пропозицію:

  За - 5, проти - 0, утримались - 0.

ІІ. Роман ПОТЕРЕЙКО, заступник голови постійної комісії, який поцікавився результатом вирішення питанням підтримки поранених військовозобов’язаних, що потребують дороговартісного та довготривалого лікування, на яке він зосереджував увагу на попередній сесії.

ІІІ. Світлана ВАСИЛИШЕНА, начальник фінансового відділу, яка повідомила, що на чергове засідання сесії відділом соціального захисту населення та охорони здоров’я розроблено Програму підтримки Захисників та відповідно Порядок надання одноразової грошової допомоги Захисникам і Захисницям та членам їх сімей, де передбачено кошти при загибелі, пораненні та мобілізації.

ІV. Роман ПОТЕРЕЙКО, заступник голови постійної комісії, який наголосив, що питання фінансової підтримки поранених військовозобов’язаних має бути першочерговим. Відмітив, що розроблений Порядок надання грошових допомог Захисникам є розбалансованим, не враховано раніше викладені зауваження, в тому числі щодо збільшення допомоги важкопораненим, відсутній механізм і порядок прийняття рішень. У зв’язку із цим виникає потреба звернутися до постійних комісій, які їх розглядали, із пропозицією щодо повернення до розгляду даного питання, та поверненням Порядку надання грошових допомог Захисникам і Захисницям, членам їх сімей на доопрацювання.

V.Андрій ГУЛЬЧАК, член комісії, який вніс пропозицію уповноважити заступника голови постійної комісії Романа ПОТЕРЕЙКА від імені комісії звернутися до постійних комісії, що розглядали дане питання (голови постійних комісій – Варвус В.А., Секрета Е.В.) з пропозицією невідкладного повернення до розгляду питання щодо затвердження Порядку надання одноразової грошової допомоги Захисникам і Захисницям та членам їх сімей, відправлення його на доопрацювання та викладенням у зверненні всіх зауважень. Враховуючи те, що ініціатором вказаних змін є Роман ПОТЕРЕЙКО, подати вказаний проект рішення також на розгляд постійної комісії з питань промисловості, будівництва, житлово-комунального господарства, транспорту, зв’язку та управління об’єктами комунальної власності селищної територіальної громади.

  Голосували за пропозицію:

  За - 5, проти - 0, утримались - 0.

 VІ. Олександр ПАСТУХ, голова комісії, який запропонував винести дане питання на розгляд сесії та пропонувати раді підтримати проєкт рішення в поданій редакції.

 Голосували за пропозицію:

  За - 5, проти - 0, утримались - 0.

Постійна комісія одноголосно

ВИРІШИЛА:

  (висновок №177 та проєкт рішення додаються)

5.СЛУХАЛИ:

Звіт директора Кельменецького ВУЖКГ Миколи ДОВГАНЯ про роботу та фінансово-господарську діяльність Кельменецького ВУЖКГ за 2023 рік.

ВИСТУПИЛИ:

І. Олександр ПАСТУХ, голова комісії, який наголосив, що в поданому звіті не в повному обсязі викладено фінансового-господарську діяльність Кельменецького ВУЖКГ. Цифри, які зазначені в звіті як дохід підприємства перекликаються із звітом фінансового відділу про виконання селищного бюджету, де зазначено, що дані кошти є фінансовою підтримкою підприємства. Також із підготовленої інформації не можливо визначити який власний дохід підприємства та чи робота протягом 2023 року не є збитковою. Відмітив, що питання про встановлені тарифи для населення неодноразово піднімалося на сесіях селищної ради, та реакція відсутня і на сьогодні, так як при звітуванні дана проблема не висвітлена.

ІІ. Андрій ГУЛЬЧАК, член комісії

Зауважив, що звіт директора про роботу та фінансово-господарську діяльність Кельменецького ВУЖКГ потребує доопрацювання із поданням розширеної інформації про роботу та пропозицій щодо тарифів для населення.

Вніс пропозицію повернути звіт директора Кельменецького ВУЖКГ на доопрацювання та дане питання зняти з розгляду.

 Голосували за пропозицію:

  За - 5, проти - 0, утримались - 0.

Постійна комісія одноголосно

 ВИРІШИЛА:

(висновок №178 додається)

 6.СЛУХАЛИ:

Інформація заступника голови постійної комісії Романа ПОТЕРЕЙКА щодо здійснення невідкладних заходів пов’язаних з розширенням та облаштуванням кладовища с.Мошанець, який відмітив, що відповідно до статті 83 Земельного кодексу України, землі, які належать на праві власності територіальним громадам є комунальною власністю. Також звернув увагу, що саме органи місцевого самоврядування та їх виконавчі органи в межах своєї компетенції вирішують питання про відведення такої земельної ділянки, відповідно до загальних норм земельного законодавства та спеціальних норм, які встановлюють вимоги до таких об'єктів, зокрема до порядку їх розміщення та утримання. Статтею 8 Закону України «Про поховання та похоронну справу»  визначено, що одним із завданням органів місцевого самоврядування та їх виконавчих органів є забезпечення будівництва, утримання в належному стані та охорону місць поховання. Вказаним законодавчим актом визначено, що місця поховань (кладовища)  повинні в обов’язковому порядку  мати сплановану впорядковану територію, упорядковані під’їзні шляхи, бути забезпеченими транспортним зв'язком з населеним пунктом.

Повідомив, що на даний час склалась критична ситуація з відсутністю місць для поховання людей православного сектору кладовища с.Мошанець. Так на даний час склалась непроста ситуація, що фактично призвела до того, що православних віруючих ховати немає де. Не набагато краща ситуація в іншому секторі кладовища, де здійснюють поховання людей, які належать до інших релігійних конфесій.

Наголосив, що дана ситуація, призводить до виникнення негативного суспільного резонансу серед мешканців села Мошанець, які належать до православної віри, оскільки доводиться шукати місця та ховати людей під огорожею, між рядами, в непристосованих місцях та хаотично. Все це відбувається при повній бездіяльності відповідальних працівників селищної ради і їх самоусунення від вирішення даного питання, оскільки, що вже давно є виділена земельна ділянка, яка отримала кадастровий номер і знаходиться в межу з кладовищем. Зауважив, що для розширення кладовища необхідно здійснити заходи, пов’язані з визначення меж ділянки на місцевості, облаштування нової території, перенесенням та обладнанням огорожі, проведення роз’яснювальної роботи із її землекористувачами, тощо. Також відмітив, що здійснення вказаних заходів, необхідно здійснити невідкладно, а саме у весняний період поточного року.

З метою вирішення вказаної проблеми та забезпечення виконання Кельменецькою селищною радою норм чинного законодавства, в тому числі статті 8 Закону України «Про поховання та похоронну справу», рекомендував протокольно доручити селищному голові Олійнику Б.О. забезпечити здійснення у весняний період поточного року невідкладних заходів, пов’язаних із розширенням кладовища с.Мошанець та його облаштуванням.

Постійна комісія одноголосно

 ВИРІШИЛА:

1.Доручити селищному голові Олійнику Б.О. невідкладно забезпечити здійсненням заходів, пов’язаних із розширенням кладовища с.Мошанець та його облаштуванням, що включає в себе:

 - визначення меж земельної ділянки, за рахунок якої планується розширення на місцевості та їх закріплення, проведення роз’яснювальної роботи із землекористувачем вказаної ділянки;

- демонтажем та перенесенням частини огорожі кладовища, облаштування нової, тощо;

- планування території ділянки, за рахунок якої планується розширення;

- здійснення всіх інших робіт, необхідних для виконання зазначених заходів та забезпечення його нормального функціонування, в тому числі і забезпечення їх фінансування, тощо.

2.Про виконання вказаного доручення та вжиті заході письмово проінформувати комісію до 01.06.2024 року.

Голосували за пропозицію:

  За - 5, проти - 0, утримались - 0.

 Голова комісії                                        Олександр ПАСТУХ

Секретар комісії                                     Ірина СОЛОДЮК

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь