Кельменецька селищна рада
Чернівецька область, Дністровський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

№ 1 від 17.11.2023 року

Дата: 20.11.2023 09:58
Кількість переглядів: 53

ПРОТОКОЛ № 1
 засідання робочої групи з розробки проєкту 

Стратегії розвитку Кельменецької селищної територіальної громади

на 2024-2027 роки
 

17.11.2023 року                                                       смт Кельменці

Загальний склад робочої групи: 44 особи.

Присутні:3члени робочої групи.

Відсутні:10 членів робочої групи.

Головував: заступник голови робочої групи, заступник селищного голови Кельменецької селищної ради з питань діяльності виконавчих органів ради - Станіслав ГРУБИЙ.

Секретар: Валерій ГОРОБІЄВСЬКИЙ, головний спеціаліст відділу економічного розвитку та залучення інвестицій Кельменецької селищної ради.

Запрошені: Надія ПАУК, головний редактор газети «Рідне слово».

Порядок денний:

1. Привітання та вступне слово. Ознайомлення членів робочої групи з принципами та основами стратегічного планування, з Положенням про робочу групу з розробки проєкту Стратегії, зокрема з функціями та повноваженнями, а також з методологією розробки Стратегії.

(Доповідає Грубий С.Д. - заступник селищного голови Кельменецької селищної ради з питань діяльності виконавчих органів ради).

2. Про збір матеріалів для аналітичної частини проєкту Стратегії.

(Доповідає Урсуляк І.І. - начальник відділу економічного розвитку та залучення  інвестицій Кельменецької селищної ради).

3. Визначення послідовності діяльності робочої групи, затвердження Плану роботи робочої групи. (Доповідає Грубий С.Д. - заступник селищного голови Кельменецької селищної ради з питань діяльності виконавчих органів ради).

4. Організація проведення опитування бенефіціарів (громадян та юридичних осіб) для вивчення їх потреб. (Доповідає Урсуляк І.І. - начальник відділу економічного розвитку та залучення інвестицій Кельменецької селищної ради).

5. Підведення підсумків.

1. СЛУХАЛИ:

По першому питанню:

Грубого С.Д., заступника селищного голови Кельменецької селищної ради з питань діяльності виконавчих органів ради, який привітав всіх присутніх озвучив мету та план першого засідання робочої групи. Ознайомив присутніх з законодавчим підгрунтям для розробки проєкту Стратегії розвитку Кельменецької селищної територіальної громади на 2024-2027 роки. Зазначив, що відповідно Закону України «Про засади державної регіональної політики» (у редакції Закону України від 09.07.2022 № 2389-ІХ) та враховуючи Державну стратегію регіонального розвитку України на 2021-2027 роки, Стратегію регіонального розвитку Чернівецької області на 2021-2027 роки, з метою здійснення ефективного процесу стратегічного планування розпорядженням селищного голови від 14.11.2023 року № 298-од «Про затвердження Положення та складу робочої групи з розробки проєкту Стратегії розвитку Кельменецької селищної територіальної громади» затверджені Положення про робочу групу з розробки проєкту Стратегії розвитку Кельменецької селищної територіальної громади на 2024-2027 роки (додаток 1 до розпорядження) та Склад робочої групи з розробки проєкту Стратегії розвитку Кельменецької селищної територіальної громади на 2024-2027 роки (додаток 2 до розпорядження).

Ознайомив всіх присутніх з принципами та основами стратегічного планування, з Положенням про робочу групу з розробки проєкту Стратегії, зокрема з функціями та повноваженнями, а також з методологію стратегічного планування, сформульовану у Методичних рекомендаціях щодо порядку розроблення, затвердження, реалізації, проведення моніторингу та оцінювання реалізації стратегій розвитку територіальних громад, затверджену наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 21 грудня 2022 року №265 та повідомив про наступні етапи стратегічного планування:

Етап 1: Аналіз середовища та чинників розвитку територіальної громади. Організовується збір та аналіз наявних даних про стан соціально - економічного розвитку громади. Обов’язковим елементом аналізу в процесі стратегічного планування буде проведення анкетування жителів і представників бізнесу, що дозволить зрозуміти проблемні питання, перспективи розвитку громади та визначити очікування.

Етап 2: Визначення бачення та цілей розвитку громади. На цьому етапі робочою групою будуть вивчені результати соціально-економічного аналізу та результати опитування активу громади, мешканців та бізнесу. Із стратегічного бачення та структури ключових проблем громади будуть сформовані стратегічні напрями сфер функціонування територіальної громади, в яких необхідно проводити зміни, щоб досягти стратегічного бачення.

Етап 3: Розробка планів дій (Плану реалізації Стратегії). На цьому етапі Робочою групою за кожним з визначених напрямків розвитку будуть розроблені стратегічні (загальні) цілі, на основі яких будуть сформульовані цілі нижчого порядку - оперативні цілі. Стратегічні та Оперативні цілі Стратегії мають бути узгоджені з існуючими в громаді та області (регіональними) стратегіями і профільними програмами.

Етап 4: Формулювання Завдань. Кожна з Оперативних цілей буде досягатися шляхом виконання конкретних Завдань, які містять відомості про заходи, які необхідно здійснити та результати, яких необхідно досягти.

Етап 5: Громадське обговорення та ухвалення Стратегії та Плану заходів з її реалізації. Створивши Стратегію, робочою групою ініціюється проведення громадського обговорення. Після проведення громадського обговорення доопрацьований стратегічний документ подається на розгляд і ухвалення селищній раді. І вже на пленарному засіданні сесії селищної ради буде ухвалена Стратегія та План заходів з її реалізації.

 

2. СЛУХАЛИ:

По другому питанню:

Урсуляка І.І. - начальника відділу економічного розвитку та залучення інвестицій Кельменецької селищної ради, який повідомив, що відділом економічного розвитку та залучення інвестицій було проведено збір соціально-економічних даних, частково проаналізовано основні економічні показники, роботу галузей освіти, культури, житлово-комунального господарства, медицини, розвиток інфраструктури, екологічний стан громади та потенціал громади, і ознайомив всіх з аналітичною частиною проєкту Стратегії, на основі якої буде формуватися профіль громади.

ВИСТУПИЛИ:

Дворський Р.М., член робочої групи, заступник селищного голови Кельменецької селищної ради з питань діяльності виконавчих органів ради, наголосив на важливості розробки проєкту Стратегії розвитку громади, розповів які переваги отримає громада в разі наявності Стратегії розвитку, закликав усіх учасників бути активними та висловлювати свої думки з цього питання. Зазначив, що основна перевага громад, які мають Стратегії розвитку громад - вони знають, чого хочуть досягнути, які потрібні ресурси, що для цього потрібно робити, коли і якими силами.

3. СЛУХАЛИ:

По третьому питанню:

Грубого С.Д., заступника селищного голови Кельменецької селищної ради з питань діяльності виконавчих органів ради, який ознайомив всіх присутніх з послідовністю діяльності робочої групи, виніс на розгляд та затвердження проєкт Плану роботи робочої групи (додається).

ВИРІШИЛИ: Затвердити План роботи робочої групи з питань розробки проєкту Стратегії розвитку Кельменецької селищної територіальної громади на 2024-2027 роки.

4. СЛУХАЛИ:

По четвертому питанню:

Грубого С.Д., заступника селищного голови Кельменецької селищної ради з питань діяльності виконавчих органів ради, щодо необхідності проведення опитування населення громади для вивчення потреб бенефіціарів (громадян та юридичних осіб). Доповів, що з метою залучення громадськості до процесу написання проєкту Стратегії розвитку відділом  економічного розвитку та залучення інвестицій підготовлені форми анкет та опитувальних листів для розповсюдження серед населення громади та бізнесу. Звернув увагу присутніх на те, що проведення опитування представників бізнесу, молоді та мешканців громади є важливим. Так, як під час опитування є можливість з'ясувати проблеми та потреби, які на думку мешканців громади необхідно вирішити першочергово. Повідомив, що учасникам буде запропоновано заповнити он-лайн форму анкети, або її друковану копію.

       В обговорені питань також взяли участь Сухар С.І., Книш О.В., Цекало В.М.

5. Підведення підсумків.

ВИРІШИЛИ:

1. З метою залучення громадськості до всебічного обговорення проєкту Стратегії розвитку Кельменецької селищної територіальної громади на 2024-2027 роки на офіційному сайті Кельменецької селищної ради в новоствореному розділі: «Стратегія розвитку громади» розмістити відповідні матеріали і висвітлювати хід розробки проєкту Стратегії розвитку громади.

2. Організувати процес розповсюдження анкет серед мешканців громади та представників бізнесу, а саме:

- надати оголошення у газеті «Рідне слово» для долучення мешканців громади до участі в анкетуванні;

- старостам громади забезпечити збір та ефективну обробку отриманих заповнених анкет;

- розмістити анкети на сайті Кельменецької селищної ради для заповнення громадянами в он-лайн режимі.

3. Відділу  економічного розвитку та залучення інвестицій підготувати на наступне засідання робочої групи аналіз наявних даних про стан соціально-економічного розвитку громади та звіт по результатах опитування громадян Кельменецької селищної територіальної громади.

 

Заступник голови робочої групи                      Станіслав ГРУБИЙ

 

 

Секретар робочої групи                                    Валерій ГОРОБІЄВСЬКИЙ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь