Кельменецька селищна рада
Чернівецька область, Дністровський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Артист-філософ Борис Гмиря

Дата: 04.08.2023 10:53
Кількість переглядів: 304

«Голосом Бориса Гмирі  Україна з Богом розмовля»

Дмитро Білоус

Борис Гмиря мабуть, почати можна одним словом – Митець.

Відомий оперний співак, таланту якого аплодували у Німеччині, Польщі, Китаї, Чехословаччині, Югославії, Болгарії, Угорщині. Народився  5 серпня 1903 року у містечку Лебедин (нинішня Сумська область) у родині камінщика. Його співом захоплювались навіть у тих країнах, де він за життя так і не побував. На його концертах люди аплодували зі слізьми на очах. Легше було б порахувати зали, до яких його не запрошували, ніж ті, в яких чекали.

Він мав неймовірно красивий голос. Говорили, що хто слухав його голос, плакав від захоплення.

За життя Борис Гмиря дав більше 3 тисяч концертів. Працював у оперних театрах Києва, Харкова, Кам’янця-Подільського. Виконав 40 оперних партій та 75 оперних арій. В його репертуарі було більше 600 вокальних творів, у тому числі 300 українських народних пісень і романсів.

Перлиною творчої діяльності співака стала «Шевченкініана». Борис Романович Гмиря – перший видатний співак, який підготував і виконав цілу концертну програму на вірші Кобзаря у найкращих концертних залах. Він знявся у фільмі-опері «Наймичка» за поемою Т.Г. Шевченка.

У фонді читального залу  Кельменецької центральної бібліотеки для поціновувачів співочого мистецтва є гарно оздоблене нотне видання «Романси та українські народні пісні з репертуару Бориса Гмирі», у збірку ввійшло чимало творів на вірші Кобзаря.

І буде дивно, якщо Вас не схвилює те, наскільки ніжно й глибоко звучить його голос, якими відтінками він грає, як пронизує саме повітря, у якім звучить.

Борис Гмиря – геній українського народу, своїми творами підніс людство на новий щабель духовного розвитку, мистецтво співака непідвладне часу. Воно живе і житиме в нових поколіннях новим прекрасним життям.

 Наталія Яковинчик– провідний бібліотекар Кельменецької центральної бібліотеки

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь