Кельменецька селищна рада
Чернівецька область, Дністровський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ДЕНЬ СКОРБОТИ І ВШАНУВАННЯ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ВІЙНИ

Дата: 22.06.2023 08:53
Кількість переглядів: 134

22 червня – День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни, котрий відзначається у день початку німецько-радянської збройного протистояння, яке забрало життя кожного п'ятого українця. Щороку наш народ віддає шану та світлу пам'ять мільйонам українців, життя яких обірвала Друга світова війна.

22 червня 1941 р. розпочався новий період Другої світової війни. Третій Райх, реалізуючи план «Барбаросса», вторгся на терени СРСР. Українські землі, що перебували в складі УСРР, опинились під шквальним вогнем німецької авіації, артилерії, бронетехніки та стрілецької зброї. Розпочинається період пекельних боїв, репресій, випаленої землі, голокосту, каральних акцій.

На території Української РСР німці спалили разом із мешканцями 250 сіл. У 230 концтаборах і гетто, а також в інших місцях масового знищення від рук німецьких націонал-соціалістів та їх союзників загинуло 5,5 млн осіб. Близько 2,5 млн полягло на фронтах. З 2,8 млн осіб, яких гітлерівці вивезли до Німеччини з СРСР для роботи на промислових підприємствах і в сільському господарстві, близько 2,4 млн були з України.

Загальні демографічні втрати України включно з убитими, жертвами концтаборів, депортованими, евакуйованими й тими, що не повернулися, - становлять не менше 14 млн. людей. Фактично, втрати українського народу становлять від 40 до 44% від загальних людських втрат СРСР. З 41,7 мільйона людей, які мешкали до війни в УРСР, на 1945 рік залишилося тільки 27,4 мільйона осіб, зруйновано майже 700 міст і 28000 сіл. Матеріальні збитки становлять 285 млрд рублів (в цінах 1941 року) — понад 40% усього збитку СРСР. Спалено 319 000 господарств, на Лівобережній Україні був зруйнований кожен четвертий будинок. Виведено з ладу 5600 мостів, зруйновано 33 000 шкіл, технікумів, 18 000 медичних установ. Фронт двічі прокотився територією України з кінця в кінець і залишив значні руйнування.

Український народ заплатив надто велику ціну за війну, що була розв’язана двома диктаторами. Зіткнення двох ідеологічно різних тоталітарних систем - націонал-соціалізму та комунізму в боротьбі за переділ світу й знищення ворога призвело до величезних потрясінь глобального характеру. Проте, клята маскальська пропагандистська машина робить все, щоб применшити наш внесок у перемогу над нацизмом. Головною причиною цього є бажання привласнити собі заслугу перемоги над гітлерівським режимом та стимулювати негативне ставлення споживачів агітації до України та українського народу. Окрім цього – сформувати ідеологічне підгрунтя для виправдання збройного вторгнення й жахливих воєнних злочинів, злочинів проти людяності, геноциду українського народу.

22 червня кожен українець та українка має віддати шану жертвам війни. Не тільки Другої світової. Але й сучасної. Кожна крапля української крові, пролита за волю Батьківщини, кожне людське життя, віддане за перемогу над ворогами, є фундаментом нашого майбуття. Ми маємо вшановувати світлу пам'ять наших дідів, батьків, сестер і братів, доньок та синів, друзів, знайомих . Але вшановувати не під фальшиво-цинічні звуки фанфар, не під прапорами гнобителів і катів нашої нації, а в щирій молитві за упокій їхніх душ та за волю України!

Олег БІЛОБРИЦЬКИЙ, учитель історії Кельменецького ліцею – опорного закладу, голова територіального методичного об’єднання учителів історії Кельменецької територіальної громади

Джерело світлини: https://www.ukrinform.ua/rubric-other_news/2012473-vnesok-ukraini-u-peremogu-nad-nacizmom-infografika.html

Фото без опису

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь