Кельменецька селищна рада
Чернівецька область, Дністровський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ УКРАЇНЦІВ, ЯКІ РЯТУВАЛИ ЄВРЕЇВ ПІД ЧАС ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ

Дата: 14.05.2023 10:11
Кількість переглядів: 263

                                                                      «Той, хто рятує одне життя, рятує весь світ»

(Оскар Шиндлер, судетський німецький промисловець,

який врятував майже 1200 євреїв під час Голокосту)

 

Друга світова війна, що тривала з 1939 по 1945 рр., стала символом жахіть та горя. Тоталітарні людиноненависницькі  режими – нацистський та радянський, вштовхнули світові народи в криваву бійню, що за своїми масштабами та жорстокістю не мала аналогів у світовій історії. Віримо, що й не матиме.

14 травня 2021 року відбулось перше в нашій державі вшанування пам'яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни. Дата памятного дня була вибрана не випадково. Справа в тому, що 14 травня – це день, коли в 1948 році була проголошена незалежність Ізраїлю як єврейської держави.

Нацистська расистська ідеологія передбачала повне, нічим не виправдане, знищення цілих народів, стирання їх із обличчя Землі. Коли 22 червня 1941 р. частини вермахту перетнули радянський кордон, одразу ж на окупованих територіях почались масові вбивства євреїв,  які вже тривали в Польщі та інших окупованих нацистами територіях.  Командування Вермахту вважало напад на СРСР особливою, ідеологічною війною, тож на його думку в цій війні дотримання правил міжнародного військового права було необов'язковим. Масові страти єврейського населення на теренах тоді окупованих українських земель, отримали назву «голокост від куль». За узагальненими даними, в ході цих подій було знищено від 900 000 тис.  до 1 580 000  млн. осіб.

Зважте на те, що процес допомоги євреям на українських землях, був набагато небезпечнішим, ніж в європейських країнах, адже за спробу порятунку нацисти знищували не тільки особу, що допомагала, але й і його сімю (до прикладу, в Галичині айнзац-група розстріляла 100 українців за акцію допомоги).  Водночас німецькі каральні служби забрали життя й більше 3 млн. українців. Проте дикунська політика нацистів не зупиняла нас.  Українці робили євреїв членами своїх родин, шукали нові документи, давали тимчасовий притулок, їжу, допомагали втекти від переслідування. Пізніше увесь світ дізнається про героїчні вчинки Праведників народів світу (термін використовується державою Ізраїль для відзначення неєвреїв, які ризикували життям під час Голокосту, щоб врятувати життя євреям від знищення нацистами). Праведники народів світу з України — за своєю кількістю на четвертому місці в світі світу після Польщі, Нідерландів та Франції. Загалом більше двох з половиною тисяч українців отримали це почесне звання.

Історична память про події найкривавішого збройного конфлікту світової історії має стати уроком для майбутнього. Агресор має бути знищений, праведник – врятований. Відважність та гуманізм в порятунку євреїв в роки Другої світової війни українцями є прикладом високої моралі та людяності, мужності й стійкості, не зважаючи на важкі умови та небезпеку для життя. Глибока шана всім героям – знаним і незнаним, з минулого та сьогодення, хто мали силу духу чинити опір злочинам і рятувати тих, хто поруч. Ми пам’ятаємо!

СЛАВА УКРАЇНІ!

Олег БІЛОБРИЦЬКИЙ, голова територіального методичного обєднання учителів історії, правознавства  та громадянської освіти, учитель суспільних дисциплін Кельменецького ліцею – опорного закладу.

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь