Кельменецька селищна рада
Чернівецька область, Дністровський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Україна у Другій світовій війні

Дата: 08.05.2023 14:18
Кількість переглядів: 290

8 травня 1945 року капітулював Третій Райх. 2 вересня 1945 р. на борту лінійного корабля ВМС США «Міссурі» підписано Акт про капітуляцію Японії – Друга світова війна закінчилась. Юридично. Найбільше за масштабами в світовій історії збройне протистояння:

- в ньому взяли участь більше 61 країни світу з населенням понад 1,7 млрд осіб (80 % людства),

- воєнні дії велись на теренах 40 країн,

- мобілізували до воюючих армій більше 110 млн. осіб,

- загальні втрати за різними даними склали від 55 до 83 млн. людей. З цієї цифри українці склали більше 14 млн. осіб. 

Українські землі були одним із найкривавіших театрів, де відбувалися найзапекліші бойові дії Другої світової. Війна прийшла спочатку на терени Карпатської України (Карпа́тська Україна - автономна республіка у складі Чехо-Словаччини в 1938–1939 рр., Українська незалежна держава — в основному на гірській частині території Закарпаття з 15 березня до кінця травня 1939 року, знищена союзниками нацистів - угорцями), потім - на частину території України, що входила тоді до складу Польщі– 1 вересня 1939 року. До останнього дня війни, 2 вересня 1945 року, українці воювали на різних фронтах глобального конфлікту, в складі армій Об’єднаних націй. Частина історії української Другої світової – це, в першу чергу, історія окупації. Переважна більшість населення України, понад 30 млн, перебували в нацистській окупації. Загальні демографічні втрати України внаслідок війни 1939–1945 років становили більше 14 млн осіб, у тому числі майже 8 млн осіб через надсмертність і 2,4 млн осіб ненародженими. Великими були втрати цивільного населення – 5,2 млн осіб.

        Тільки вдумайтесь у нижче наведені цифри:

- повністю було знищено 28 000 сіл,

- спалено більше 320 000 домогосподарств.

- зруйновано 714 міст та селищ міського типу.

- с. Корюківка– найбільше в Європі поселення знищене в ході каральної операції (нацистами знищено 6700 людей).

- населення України зменшилось із 41 млн. осіб до 27.

- в ході радянської евакуації вивезено більше 550 промислових підприємств (після війни повернули тільки 15 %).

- було зруйновано 18 000 медичних закладів, 33 000 навчальних закладів.

- загальні матеріальні збитки та втрати України становили 42 % від загальних втрат СРСР.

Внесок українського народу в перемогу над німецьким нацизмом, італійським фашизмом та японським мілітаризмом також величезний. Власне, глянемо на статистику:

- загальна кількість мобілізованих українців до лав Червоної армії становила більше 7 млн. осіб, з котрих загинув кожен другий, а кожен другий, з тих хто вижив – повернувся інвалідом.

- в лавах Об’єднаних сил українці воювали в арміях Польської Республіки (120 тис. осіб), США (80 тис. осіб), Канади (45 тис. осіб), Франції (5 тис. осіб).

- семеро українців були командувачами фронтів, більше 200 – генералами.

- звання Героя Радянського Союзу отримали 2070 українців (з них 32 воїни – двічі), 2,5 млн. українських солдат було нагороджено орденами та медалями.

- в лавах УПА воювало більше 100 тис. осіб.

- втрати нацистів та їхніх сателітів, через партизанську діяльність українців склали 461 військове підприємство, 915 складів, 1566 танків та бронемашин, 500 тис. солдат та офіцерів, 211 літаків, 4959 залізничних ешелонів.

- за результатами війни було створено ООН (Україна – одна із засновниць) і сформовано нову систему міжнародних відносин.

Для поповнення демографічних втрат воєнного періоду знадобилося близько 25 років. Водночас, Друга світова війна повністю змінила етнічне обличчя українського суспільства. З України практично зникли такі національні меншини як німці, кримські татари, українські євреї. Натомість кількість росіян з довоєнних 4 мільйонів за перше повоєнне десятиліття зросла до 7 мільйонів осіб.

Друга світова війна стало жахіттям, котре зачепило майже кожну українську сім’ю. Ворога було переможено спільними зусиллями Об’єднаних націй. Зараз ми зміщуємо акценти радянського минулого. АКЦЕНТУЄМО УВАГУ ТА РОЗПОЧИНАЄМО НОВУ ТРАДИЦІЮ ВІДЗНАЧЕННЯ 8 ТА 9 ТРАВНЯ В ЄВРОПЕЙСЬКОМУ ДУСІ ПАМ’ЯТІ ТА ПРИМИРЕННЯ.

Рівне вшанування пам’яті кожного, хто боровся з нацизмом, підкреслення солідарності та бойового братерства усіх Об’єднаних Націй – як держав, так і бездержавних тоді народів (євреїв, українців та інших) – сучасний зміст переосмислення подій Другої світової війни.

Ми з Вами є сучасниками творення історії – нацистську політику в оновленому вигляді продовжує московія. На зміну нацизму прийшов рашизм, на зміну концтаборам та Бабиним Ярам прийшли Буча, Ізюм, на зміну Геббельсам прийшли лаврови, на зміну Гітлеру прийшов путін. Війна з росією – питання виживання українського народу. Ми переможемо, натхненні героїчною боротьбою українства в лавах Об’єднаних націй! Ми переможемо – переосмислюючи роль та значення подій 1939 – 1945 рр. ! Ми переможемо знищивши рашистів та їхніх сателітів! СЛАВА УКРАЇНІ! ПАМ’ЯТАЄМО! ПЕРЕМАГАЄМО!

Олег Білобрицький, голова територіального методичного об’єднання учителів суспільного циклу, учитель суспільних дисциплін Кельменецького ліцею-опорного закладу

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь