Кельменецька селищна рада
Чернівецька область, Дністровський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Сидір Воробкевич – перлина Буковинського краю

Дата: 05.05.2023 15:04
Кількість переглядів: 164

5 ТРАВНЯ - 187 років від дня народження Сидора Воробкевича - українського письменника, композитора, музично-культурного діяча, педагога, редактора часописів Буковини, художника.

Народився письменник 5 травня 1836 року в Чернівцях у сім’ї священика. Рано втратив батьків. Його, як і молодшого брата Григорія, теж майбутнього письменника, й сестру Аполонію взяв на виховання дідусь Михайло Воробкевич, священик з Кіцманя.

Навчався у Кіцманській початковій школі, Чернівецькій гімназії, згодом – у духовній семінарії, де він почав складати вірші й створювати до них музику. Потім був священиком у буковинських селах, де вивчав фольклор і побут місцевого населення. Пізніше викладав у Чернівецькій духовній семінарії та гімназії, у Чернівецькому університеті був викладачем музики на факультеті теології.

Літературна діяльність Сидора Воробкевича розпочалася 1863 року, коли в збірнику «Галичанин» було надруковано п’ять перших віршів під загальною назвою «Думки з Буковини».

Сидір Воробкевич писав українською, німецькою і румунською мовами. В літературному доробку письменника – вірші, поеми, оповідання, повісті, темою яких було історичне минуле українського народу.

Його збірка «Над Прутом», видана у 1901 році, була своєрідною візиткою і принесла йому славу.

За словами Івана Франка, Сидір Воробкевич був одним з «перших жайворонків нової весни нашого народного відродження».

У Кельменецькій центральній бібліотеці талановитому буковинцю було присвячено літературно-музичне досьє «Сидір Воробкевич – перлина Буковинського краю» та книжкову виставку «Жайвір Буковинської весни». Користувачі бібліотеки через Слово й Музику дізнавалися про життєвий і творчий шлях славетного краянина, який поклав своє життя на вівтар пробудження української державності.

Пам’ятаймо та шануймо своїх славних земляків!

Демид Дєдов – провідний бібліограф Кельменецької центральної бібліотеки


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь