Кельменецька селищна рада
Чернівецька область, Дністровський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Можна чи не можна ламінувати документи?

Дата: 01.03.2023 15:51
Кількість переглядів: 141

Ламінування - це нанесення на документ прозорої плівки. Як показує практика люди звикли ламінувати, такі важливі документи, як дипломи, свідоцтва про народження, шлюб чи розлучення, вважаючи що це хороший спосіб захистити папери від пошкодження.

Але, потім коли особа звертається у певні структури, то виникають труднощі, тому що не всі установи приймають заламіновані документи.

То хто ж має рацію: обачливі громадяни, які хочуть зберегти свої документи у цілісності, чи державні структури, які наполягають на оригінальному вигляді документу?

Як такої заборони на ламінування важливих документів в Україні немає, крім того, законодавством теж не передбачена заборона.

Проте з іншого боку законодавство зобов’язує державні структури й організації працювати виключно з оригіналами документів, а коли документ заламінований, то неможливо встановити його справжність. Адже під цією плівкою можуть лежати документи різних людей, складені докупи і заламіновані.

Окрім того, на деяких документах можуть ставитись спеціальні штампи або відмітки, це наприклад – штамп апостиль. Цей штамп визнаний в усіх країнах-учасницях Гаазької конвенції і є універсальним для кожної з них. Ставлять апостиль, наприклад, на свідоцтвах про народження та шлюб, щоб вони мали юридичну силу за кордоном.

Якщо ваші документи заламіновані, поставити цей штамп просто неможливо.

Крім того, при перетині кордону міграційна служба також може перевірити відповідні документи, і якщо вони ламіновані, у вас точно попросять пред’явити інший, оригінальний документ.

Саме тому не рекомендується ламінувати важливі документи.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь