Кельменецька селищна рада
Чернівецька область, Дністровський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Дотримання правил добросусідства дозволять українському бджолярству зберегтися як галузі

Дата: 14.02.2023 20:51
Кількість переглядів: 163

«Алгоритм взаємодії пасічників, аграріїв та органів міської влади під час обробітку полів, попередження та недопущення отруєння бджіл. Дотримання санітарного законодавства під час застосування, зберігання, транспортування пестицидів та агрохімікатів» - тема семінару, який відбувся 14 лютого в залі засідань Кельменецької селищної ради для пасічників нашої громади під головуванням селищного голови Богдана ОЛІЙНИКА.

Учасники семінару – заступник голови Кельменецької селищної ради, спеціалісти відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини і відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Дністровського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області; спеціалісти відділу захисту рослин, фітосанітарної діагностики та прогнозування управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області; начальник Дністровської районної державної лікарні ветеринарної медицини; пасічники, аграрії та інші зацікавлені особи.

Головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Дністровського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області, Микола Панчук, доповів про вимоги щодо реєстрації пасік та дій при масовій загибелі бджіл.

Начальник Дністровської районної державної лікарні ветеринарної медицини Олексій Варнаков – Проведення епізоотичного обстеження пасік. Відбір проб матеріалу для лабораторних досліджень.

Галина Повар - провідний спеціаліст відділу захисту рослин, фітосанітарної діагностики та прогнозування управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області - Недопущення масового отруєння бджіл при застосуванні пестицидів.

Наталія Кривов’язаначальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Дністровського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області - Вимоги до застосування, зберігання, транспортування пестицидів та агрохімікатів. Порядок повідомлення про обробки пестицидами садів та земельних ділянок.

 Відповідно до чинного законодавства, сільгоспвиробники зобов’язані, не пізніше ніж за три доби до початку обробки полів отрутохімікатами чи пестицидами, попередити про це органи місцевого самоврядування, а також бджолярів, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 кілометрів від оброблюваних площ. Крім того, вони мають повідомити дату обробітку, вказати територію, яку культуру оброблятимуть, зазначити назву препарату, форму та методи обробки.

 Фахівці наголошують, що використовувати пестициди допускається виключно у ранкові та вечірні години.

За даними фахівців, на сьогодні на території Кельменеччини офіційно зареєстровано 80 бджолопасік.

У підсумку наради зазначено, що дотримання правил та добросусідських стосунків між бджолярами та аграріями дозволять запобігти масовому отруєнню бджіл, відповідно й українське бджолярство збережеться як галузь.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь