Кельменецька селищна рада
Чернівецька область, Дністровський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Соціальні партнери обговорили новації щодо захисту прав дітей в умовах воєнного стану

Дата: 02.02.2023 17:00
Кількість переглядів: 217

Повномасштабна війна, яку розпочала російська федерація на території України, розділила життя кожного українця на "до" та "після". Складно виокремити сферу діяльності, яка з того часу не зазнала би змін. Війна стала каталізатором сімейних спорів. Емоції, які й так супроводжували сімейні конфлікти, стали гострішими, а рішення – швидшими, часом абсолютно полярними та радикальними.

Сімейні відносини за будь-яких часів, навіть найскладніших, були й залишаються надважливою правовою нішею. Саме тому Кельменецький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги об’єднавшись із партнерами: службою у справах дітей Дністровської районної військової адміністрації, службою у справах дітей Кельменецької селищної ради, селищним центром соціальних служб, Дністровським районним сектором №1 філії Державної установи «Центр пробації» та управлінням поліції, тримають руку на пульсі всіх новел та змін, щоб ефективно надавати юридичну, психологічну та соціальну допомогу населенню. Саме з метою обговорення новацій у сімейному законодавстві в умовах воєнного стану та погодження алгоритмів подальших спільних дій, у Кельменцях провели круглий стіл за участю всіх зацікавлених у співпраці сторін.

«Зміни в законодавстві приймають досить стрімко, багато питань залишаються відкритими та невизначеними, а судова практика формується в нових умовах. Тому важливо обговорювати проблемні питанні та зміни, щоб якісніше надавати послуги клієнтам для їх захисту», – зазначила директор Кельменецького центру з надання БВПД Юлія Олійник.

Зокрема, в умовах війни виникла гостра потреба законодавчого врегулювання низки питань щодо захисту прав дітей, вирішення яких за загальним порядком, що діяв у мирний час, стало неможливим. «Воєнний стан й активні бойові дії в Україні визначають нові реалії сьогодення, і встановлений чинним законодавством загальний порядок захисту прав дітей, який діяв у мирний час, здебільшого просто перестав працювати», – зазначила начальник служби у справах дітей Дністровської районної військової адміністрації Інна Комерзан.

Начальник служби у справах дітей Кельменецької селищної ради Руслана Грифлюк, головний спеціаліст служби у справах дітей Дністровської районної військової адміністрації Людмила Крупко та провідний фахівець із соціальної роботи Аліна Рибак детально зупинилися на таких важливих питаннях як: позбавлення батьківських прав в умовах воєнного стану, повернення дітей з-за кордону, яких вивезли без дозволу одного з батьків. Обговорили й спільну підготовку листівки з алгоритмом дій у таких ситуаціях із подальшим розповсюдженням її серед населення.

Також до обговорення долучилися начальник Дністровського районного сектору №1 філії державної установи «Центр пробації» у Чернівецькій області Денис Антощук та інспектор ювенальної превенції ДРВП ГУНП України в Чернівецькій області Валентин Мазур. Зокрема, йшлося про проєкт «Барнахус» (де працюють з дітьми, які постраждали від насильства або стали свідками подібних злочинів), який нещодавно запрацював на Буковині та можливість опитувати неповнолітніх за цим проєктом у Кельменецькому місцевому центрі з надання БВПД. Для цього в центрі відведено спеціальну кімнату.

За підсумками зустрічі її учасники домовилися продовжувати плідну співпрацю щодо захисту прав дітей в умовах воєнного стану.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь