Кельменецька селищна рада
Чернівецька область, Дністровський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Звіт селищного голови про діяльність виконавчих органів ради у 2022 році

Дата: 16.12.2022 15:54
Кількість переглядів: 400

Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» селищний голова є підзвітним, підконтрольним і відповідальним перед громадою та її жителями. Крім того, звіт є гарною можливістю підбити підсумки зробленого, поділитися пріоритетними планами на майбутнє.

2022 рік наша громада зустріла з оптимістичними та амбітними планами, які б мали покращити рівень життя та добробут людей. Розпорядженням селищного голови затверджено Положення, склад робочої групи з розробки Стратегічного розвитку Кельменецької селищної територіальної громади та прийнято ряд інших програм, що сприяли б розвитку населених пунктів громади.

Проте, 24 лютого 2022 року віроломна війна кардинально змінила пріоритети у нашій роботі.

Кельменецька громада, як і вся Україна, стала на захист своєї Держави. Кожен на своєму фронті.

Першочерговими та основними напрямками роботи Кельменецької селищної ради у звітному періоді стали соціальні та гуманітарні питання: допомоги військовим; створення належних умов проживання внутрішньо переміщеним громадянам; забезпечення населення продуктами першої необхідності; безперебійної роботи об’єктів критичної інфраструктури; безпеки жителів громади.

Депутати селищної ради, виконавчий комітет, працівники виконавчого апарату селищної ради, установ, підприємств та організацій, звичайні жителі громади згуртувалися в єдину команду.

Дякуємо і цінуємо кожного. Нам разом вдалося подолати труднощі, витримати усі випробовування, забезпечити діяльність усіх комунальних установ. Досягнутий результат це наш із вами спільний результат. А у співпраці запорука нашого успіху. Нашої Перемоги!

Кельменецька селищна територіальна громада, як орган  місцевого  самоврядування, у своїй роботі дотримується визначених законодавством принципів законності, гласності, колегіальності, поєднання місцевих і державних інтересів.

Впродовж 2022 року селищна рада працювала з урахуванням вимог Закону України «Про правовий режим воєнного стану» та Указу Президента України від 24.02.2022 №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», розпоряджень Чернівецької обласної та Дністровської районної військових адміністрацій.

Проте, незважаючи на виклики, які постали перед селищною радою, депутатський корпус та всі виконавчі органи селищної ради працювали в межах свої повноважень, забезпечуючи стабільну ситуацію в громаді.

Сесійна діяльність ради здійснювалася відповідно до вимог статті 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Скликання сесій селищної ради проводилося згідно з розпорядженнями селищного голови при чіткому дотриманні норм Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». Забезпечено своєчасну підготовку 12 сесій селищної ради, з них чергових засідань - 5 та позачергових – 7. Депутати селищної ради мали можливість ознайомитися з проєктами рішень, що виносились на розгляд сесії, завчасно отримуючи їх на власну електронну пошту або з офіційного веб-сайту селищної ради.

Упродовж звітного періоду на сесіях розглянуто та ухвалено 177 рішень, у тому числі щодо:

- формування селищного бюджету та внесення змін – 15;

- земельних відносин – 62;

- управління комунальною власністю – 28;

- затвердження програм та внесення змін до них – 19;

- дотримання законності та правопорядку – 5;

- затвердження Положень та внесення змін до них – 15;

- соціального захисту – 5;

- виконання прийнятих програм – 15

Важливою складовою роботи ради є діяльність постійних комісій селищної ради, які згідно статті 47 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» є органами ради, створеними для вивчення, попереднього розгляду і підготовки питань, які належать до її відання, здійснення контролю за виконанням рішень ради. Як показала практика, левова частка роботи з розгляду питань відбувається саме на засіданнях профільних постійних комісій. Протягом звітного періоду проведено 44 засідання комісій на яких розглянуто 235 питань.

Виконавча діяльність селищної ради здійснювалася через виконавчий комітет, який проводив свою роботу, спрямовану на вирішення соціально-економічних, адміністративно-господарських, житлово-комунальних та інших важливих проблем громади. Виконавчий комітет координує й контролює роботу апарату виконавчого комітету та підприємств і установ, що належать до комунальної власності територіальної громади селища.

В умовах воєнного стану, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2022 №252 до функцій виконавчих комітетів місцевих рад передано повноваження з окремих фінансових та організаційно-розпорядчих питань.

Усього за звітний період проведено 22 засідання виконавчого комітету, з них 10 позачергових. Прийнято 163 рішення, з них 80 відповідно до власних повноважень та 84 щодо здійснення делегованих повноважень.

Організаційну складову роботи виконавчих органів ради забезпечували структурні підрозділи апарату.

Робота фінансового відділу селищної ради у період січень-листопад 2022 року направлена на організацію та здійснення функцій по виконанню планових показників доходної та видаткової частин бюджету, контролю за дотриманням бюджетного законодавства на кожній стадії бюджетного процесу, координацію діяльності учасників бюджетного процесу з питань виконання селищного бюджету, відповідно до норм бюджетного законодавства України.

У процесі виконання покладених фінансових завдань, селищна рада співпрацює із Головним управління ДПС у Чернівецькій області, управлінням Державної казначейської служби України, Департаментом фінансів облдержадміністрації, структурними підрозділами виконкому селищної ради та розпорядниками бюджетних коштів усіх рівнів.

За підсумками роботи січня-листопада 2022 року виконання бюджету громади по власних доходах загального фонду забезпечено на 105,4% до уточненого плану на звітну дату – 105 млн. 125,3 тис.грн. До бюджету громади за звітний період надійшло 111млн. 245,1 тис.грн.

Також до загального фонду селищного бюджету надійшло:

- базової дотації у сумі 37млн. 522,1 тис.грн, або 100% до плану;

- субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам (освітня субвенція) у сумі 78млн. 026,7 тис.грн;

- субвенції з місцевих бюджетів іншим місцевим бюджетам– 2 млн. 108,5 тис.грн.

Усього до доходної частини загального фонду бюджету громади (з урахуванням міжбюджетних трансфертів) мобілізовано 232млн. 482,6 тис.грн.

Податковий борг станом на 01.11.2022 у порівнянні із 01.01.2022 роком зріс на 1 млн. 093,6 тис.грн., а в порівнянні із минулим місяцем зменшився на 304,9 тис.грн. Найбільший борг станом на 01.11.2022 по товариству з обмеженою відповідальністю «Продпостач» по орендній платі з юридичних осіб 190 806,77 гривень, по товариству з обмеженою відповідальністю «СТІМЕКС ОЙЛ» по орендній платі з юридичних осіб 14 942,63 гривні та по фермерському господарству «Орлов» по орендній платі з юридичних осіб 20828,46 гривень, по товариству з обмеженою відповідальністю "МІРАНЖ" борг рахується по акцизному податку з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів в сумі 94140,68 гривень. Ще з 2021 року, вся сума податкового боргу у встановлений законодавством строк заявлені до стягнення в Чернівецький окружний адміністративний суд, рішення прийняті на користь ДПІ у повному обсязі та передані у ДВС на виконання.

До спеціального фонду бюджету надійшло 3 млн.562,1 тис. грн., з них:

- власні надходження бюджетних установ – 3 млн. 358,0 тис.грн.

Обсяг фінансових ресурсів, отриманий від виконання планових показників доходної частини бюджету громади, дозволив забезпечити своєчасне фінансування бюджетних установ, реалізацію заходів місцевих програм, відповідно до пропозицій головних розпорядників коштів.

При фінансуванні видатків постійно здійснювалась перевірка відповідності наданих пропозицій на фінансування розпису селищного бюджету, кошторисам та встановленим бюджетним призначенням.

В цілому, видатки за звітний період поточного року профінансовано на суму 224 млн. 755,7 тис.грн, у тому числі:

- по загальному фонду – 220 млн. 471,8 тис.грн;

- по спеціального фонду – 4млн. 283,9 тис.грн .

В повному обсязі забезпечено фінансування захищених видатків (заробітна плата з нарахуваннями працівникам бюджетних установ, оплата за спожиті енергоносії, соціальні виплати населенню, продукти харчування та медикаменти), їх обсяг за звітний період склав 208млн.889,2 тис.грн. Кредиторська заборгованість по захищених статтях видатків відсутня.

Діяльність відділу економічного розвитку, залучення інвестицій та комунальної власності в основному зосереджена на реалізації Програми соціально-економічного та культурного розвитку Кельменецької селищної територіальної громади.

У зв’язку з військовою агресією російської федерації більшість запланованих заходів економічного і соціального розвитку територіальної громади поставлені на паузу.

Серед виконаних завдань наступні:

  • завершується ремонт автодороги Р-63 на відрізку Вартиківці - КПП Росошани, замовником якого є САД у Чернівецькій області;

  • розпочато ремонт центральної площі смт Кельменці, замовником якого є селищна рада;

  • проведено ремонт ґанку Кельменецької ДЮСШ;

  • проведена обваловка сміттєзвалищ в населених пунктах територіальної громади;

  • проводився частковий ремонт щебеневих доріг громади;

  • з метою захисту життя громадян при надзвичайних ситуаціях приведено у задовільний стан частину ПРУ та найпростіших укриттів;

  • розширюється мережа користувачів водопостачання та водовідведення смт Кельменці;

  • на базі Центрального будинку народної творчості та дозвілля розгорнуто пункт прийому та видачі гуманітарної допомоги для забезпечення ВПО та малозабезпечених верств населення;

  • проводилась відповідна робота по підготовці усіх закладів соціального спрямування до роботи у осінньо-зимовий період з врахуванням специфіки воєнного стану.

Протягом 2022 року проводилися комунікації з агропромисловими підприємствами щодо запровадження функціонування системи Державного аграрного реєстру (ДАР) та отримання компенсацій за обробку угідь та утримання корів, заходи щодо бронювання працівників с/г виробництва.

Промисловими підприємствами територіальної громади протягом 11 місяців 2022 року вироблено промислової продукції на суму 20млн. 630,03тис.грн, у т.ч.:

- ТОВ «Вороновицький щебеневий кар‘єр» - вироблено щебеневої продукції 54,6 тис.м2 на суму 16 590,93 тис.грн;

- ПП «Агровестком» - вироблено соєвої олії 509 тон та соєвої макухи 3 475 тонн на загальну суму 3 млн.942 тис.грн;

- Кельменецька друкарня – виготовлено товарів шкільних та канцелярських з паперу та картону 1,4 тонн на суму 97,1 тис.грн.

З 24 лютого 2022 року більшість інвестиційних програм (проєктів) розвитку громади призупинені. Діючі проєкти були направлені на забезпечення гуманітарної допомоги та організацію прийому і розміщення ВПО.

Створена та діє громадська організація «Бесарабська берегиня», яка зможе залучати різного виду допомоги для потреб громади, населення та ВПО.

У серпні 2022 року подано 4 енергоощадні проєкти по освітніх (дошкільних) закладах громади для відбору на фінансування іноземними інвесторами.

Протягом листопада 2022 року подані проєкти на покращення стану захисних споруд цивільного захисту населення для дитячих садків, шкіл та КЗ «Центральний будинок народної творчості та дозвілля» громади.

Моніторинг інвестицій пропозицій проводиться постійно.

З метою налагодження співпраці з муніципалітетами Франції направлено інформацію про громаду до проєкту «Міста-побратими». Очікуємо на позитивну відповідь та подальшу співпрацю.

Направлені запити до Фонду малих проєктів (Франція) щодо допомоги громаді у забезпеченні генераторами у рамках проєкту «Центри незламних».

Підготовлені інформаційні листи-запрошення до співпраці з громадами Німеччини, Польщі та Франції.

Проводиться робота над створенням Індустріального парку на території громади. На даний час затверджено робочу групу, яка відібрала земельні ділянки для розміщення парку. Готується технічна та проєктна документація.

Направлено інвестиційні пропозиції (проєкти) суб’єктів господарювання, що здійснюють господарську діяльність («Existing companies») для потенційних інвесторів.

За участю Кельменецької селищної ради, представників Чернівецької ОДА (ОВА), Чернівецької філії АТ «Ощадбанк», Кельменецької районної філії Чернівецького ОЦЗ проведено 2 навчання (тренінги) для суб‘єктів підприємницької діяльності та зацікавлених осіб щодо практичного використання інвестиційних пропозицій (державних цільових програм) спрямованих на розвиток підприємницької діяльності (переробної промисловості, сільськогосподарської галузі, тощо) та збільшення робочих місць, в т.ч. для працевлаштування ВПО.

Громада стала учасником пілотного проєкту «Підтримка органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування в Україні в імплементації Державної стратегії регіонального розвитку у сфері розвитку та ревіталізації міських територій» та навчальних заходах, розробці відповідних документів, комунікації з українськими та польськими експертами, залученими до Проєкту.

Для провадження господарської діяльності суб’єктами господарювання та ініціативними людьми, громадою пропонуються проєкти залучення інвестицій та розширення бізнесу по типу «Greenfield» - 23, «Brownfield» - 1.

Розробляється інвестиційний паспорт та стратегія розвитку Кельменецької селищної територіальної громади для чіткого плану дій та залучення інвестицій.

Здійснювалися заходи щодо ефективного управління майном комунальної власності. До переліку об’єктів, що підлягають передачі в оренду (І-ІІ типу) рішенням сесії селищної ради включено 36 об’єктів комунальної власності. За звітний період укладено 10 договорів оренди та 34 додаткових угоди до діючих договорів оренди майна.

За 11 місяців 2022 року сплачено орендної плати 336,1 тис. грн.

Триває робота по обстеженню, обліку та реєстрації нерухомого майна комунальної власності. Розробляється проєкт Програми приватизації (відчуження) майна комунальної власності Кельменецької селищної ради на 2023-2025 року.

З часу введення воєнного стану ведуться перемовини з потенційними підприємствами, що планували переведення своїх потужностей із зон бойових дій (окупації) на безпечні території згідно програми релокації, щодо переїзду у нашу громаду. Створено перелік вільних виробничих приміщень комунальної та приватної форм власності для розміщення релокованих підприємств, до який ввійшли:

  • 9 об‘єктів комунальної власності;

  • 22 об‘єкти приватної власності;

  • 22 об‘єкти райспоживспілки.

Відповідно до заявлених потреб підприємств, що бажали релокувати свій бізнес, були надіслані пропозиції.

Одне підприємство (Черкаська область, виробництво печива) розглядало можливість переїзду в приміщення Інкубаторної станції, однак, після стабілізації ситуації у центральних областях нашої держави, дане питання зняте.

Робота в даному напрямку продовжується.

З початку російської агресії в населених пунктах громади знайшли прихисток в комунальних закладах, домогосподарствах громадян 4 306 внутрішньо переміщених осіб. Станом на 15.12.2022 залишилося проживати 928 осіб.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 19.03.2022р. №333 зі змінами протягом березня-жовтня 2022 року власникам житлових приміщень нараховано компенсацію на сплату комунальних послуг за розміщення ВПО на суму 1млн. 476,9 тис.грн.

Сформований перелік з 8 приміщень, в яких після проведення поточних (капітальних) ремонтних робіт, реконструкції можливе розміщення ВПО, а саме:

Будинок органів управління, 2-ий поверх, с.Вартиківці вулиця Шевченка, 27 на 30 місць;

  • Громадський будинок, Іванівецька амбулаторія, с. Іванівці вулиця Кобилянської, 20 на 50 місць;

  • Громадський будинок, старий ФАП, с. Комарів вулиця Головна, 15-а на 20 місць;

  • Будинок органів управління, 2-ий поверх, с. Нелипівці вулиця Головна, 41 на 30 місць;

  • Громадський будинок, 2-ий поверх, амбулаторія, с. Нелипівці вулиця Заводська, 13 на 70 місць;

  • Коновська початкова школа, філія Кельменецького ліцею опорного закладу, с. Коновка вулиця Шкільна, 2 на 70місць;

  • Будівля колишнього ДНЗ, с.Дністрівка, вул. Центральна, 40 на 25 місць;

  • Будинок органів управління, с.Комарів, вул. Головна, 17 на 25 місць.

З початку воєнних дій росії на території нашої Батьківщини населенням сіл та селища, благодійними громадськими організаціями, в тому числі із-за кордону, зібрано продуктів харчування — 192 тони.

Відправлено (надано):

  • військовим частинам 86 тон;

  • жителям територій, де проходять активні бойові дії 20 тон;

  • внутрішньо переміщеним громадянам, що проживають (проживали) в населених пунктах громади 71 тона;

  • одиноким, пристарілим, малозабезпеченим жителям громади 15 тон.

З метою здійснення, в умовах воєнного стану, заходів загальної мобілізації, національної безпеки та усунення загрози небезпеки державній незалежности України, її територіальної цілісності з селищного бюджету Кельменецької селищної територіальної громади виділено кошти у сумі 3млн.107,2 тис.гри.

Селищною радою затверджено нормативні акти, які регламентують діяльність Центру надання адміністративних послуг, що утворений як виконавчий орган Кельменецької селищної ради:

- рішенням XVII сесії VIII скликання Кельменецької селищної ради розширено перелік адміністративних послуг, відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 16.05.2014 №523-р «Деякі питання надання адміністративних послуг органів виконавчої влади через центри надання адміністративних послуг» (зі змінами від 18.08.2021 №969-р), які є обов’язковими для надання через ЦНАП – з 121 послуги до 347 послуг;

- створене робоче місце самообслуговування суб’єктів звернень для отримання адмінпослуг, які надаються в електронній формі;

- суб’єкти звернення мають змогу здійснити оплату адміністративних послуг безпосередньо у приміщенні селищної ради за допомогою платіжного терміналу;

- підключено Шерінг Дія.QR (можливість отримання цифрового документа суб’єкта звернення без паперових копій);

- відвідувачі мають можливість скористатись безкоштовним WI-FI;

- надаються консультації суб’єктам звернень по всіх адміністративних послугах адміністраторами ЦНАПу та спільно з головними юристами Кельменецького місцевого центру надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Також надаються консультації та допомога громадянам щодо надання послуг через мобільний застосунок та вебпортал «Дія».

З початку 2022 року Центром надання адміністративних послуг Кельменецької селищної ради надано послуг:

- з реєстрації місця проживання/перебування та зняття з реєстрації місця проживання - 152;

- витягів з реєстру територіальної громади - 491;

- витягів про зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб -175;

- виконання підготовчих та будівельних робіт і прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів – 20;

- видача будівельного паспорта та надання містобудівних умов – 2;

- державна реєстрація юридичних та фізичних осіб-підприємців – 98;

- надання відомостей з Державного земельного кадастру - 156;

- державна реєстрація речових прав та їх обтяжень – 787;

- надання витягів з Єдиного державного реєстру та інформаційних довідок з Державного реєстру речових прав - 80;

- державна реєстрація потужностей операторів ринку та внесення змін – 6.

Результатом роботи ЦНАПу є надання якісних адміністративних послуг та надходження коштів до бюджету, що складає 167,0 тис. грн.

В межах функцій, покладених на ЦНАП, планується продовжувати роботу в напрямі розширення спектру послуг, що надаються через Центр, а також щодо поліпшення якості їх надання.

Для забезпечення цієї мети надіслано клопотання Міністерству цифрової трансформації України щодо отримання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на розвиток мережі центрів надання адміністративних послуг.

Відділом містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства та благоустрою селищної ради у 2022 році було опрацьовано та надано 101 адміністративну послугу:

-будівельних паспортів забудови земельних ділянок–21;

-містобудівних умов та обмежень забудови земельних ділянок–2;

-витягів з присвоєння, зміни чи коригування адрес об’єктам нерухомого майна–18;

-витягів з містобудівної документації –55.

Підготовлено 49 проєктів рішень виконкому та сесій Кельменецької селищної ради.

Для врегулювання питання видачі дозволів на розміщення зовнішньої реклами шляхом запровадження єдиного порядку розроблено проєкт Положення про порядок розміщення зовнішньої реклами на території Кельменецької селищної територіальної громади.

Проведено інвентаризацію тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності в населених пунктах громади.

За 2022 рік відповідно до рішень селищної ради, надано дозвіл на розробку та затверджено два детальні плани території в населених пунктах Кельменецької селищної територіальної громади. Відповідно до Постанови КМУ від 25.05.2011 року №555 «Про затвердження Порядку проведення громадських слухань щодо врахування громадських інтересів під час розроблення проектів містобудівної документації на місцевому рівні» організовано та проведено засідання громадських слухань проєкту містобудівної документації – детального плану територій.

Виконуючи заплановані заходи весняного місячника санітарної очистки, в смт Кельменці, селах громади організовано прибирання паркових зон, прибережних смуг водоймищ, узбіччя доріг, кладовищ, стихійних сміттєзвалищ, санітарну вирубку зелених насаджень.

Впорядковано 2 стоянки біля Кельменецької багатопрофільної лікарні. Проведено ремонт гравійного покриття вулиць Української та Колгоспної в смт Кельменці. Згідно потреб та замовлень старостинських округів оголошено тендер та здійснено закупівлю 3805 тонн щебеню на суму 1 552 440 гривень для ремонту сільських доріг.

Закуплено 24,875 тонн холодного асфальту на загальну суму 195 700 гривень для проведення ямкового ремонту доріг в населених пунктах громади.

Кельменецьким виробничим управлінням житлово-комунального господарства проведено заміну насоса в системі водопостачання селища, що дало змогу майже вдвічі зменшити використання електроенергії для заповнення питною водою ємностей. Введення в експлуатацію водогону дало змогу покращити побутові умови жителям селища. Так, протягом поточного року 173 домогосподарства стали абонентами мережі водопостачання.

Відділом регулювання земельних відносин та екологічної безпеки від початку 2022 року на території Кельменецької територіальної громади розглянуто та опрацьовано 1921 звернення з земельних питань щодо яких прийняті відповідні рішення. Згідно статті 124 Земельного кодексу України передано та зареєстровано 40 договорів оренди на 64 земельні ділянки  сільськогосподарського призначення, житлової та громадської забудови, промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення і водного фонду, також відповідно підпункту 2 пункту 27 розділу «Х» Земельного кодексу України передано та зареєстровано 9 договорів оренди на 34 земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на строк до одного року земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності під час дії воєнного стану.

Загальна сума надходжень коштів від оренди земельних ділянок по наповненню місцевого бюджету від 01.01.2022 року склала:

з юридичних осіб – 4 766 297,95 грн;

з фізичних осіб – 1 872 006,09 грн.

Проводиться робота щодо продажу права оренди на земельних торгах 28 земельних ділянок водного фонду.

Основним завданням відділу соціального захисту населення, сім’ї, дітей та молоді є забезпечення реалізації на території Кельменецької селищної територіальної громади державної політики у сфері соціального захисту населення, організації надання соціальних послуг особам, окремим соціальним групам, які перебувають у складних життєвих обставинах і не можуть самостійно їх подолати.

Відповідно до поставленого завдання через програмний комплекс «Інтегрована інформаційна система «Соціальна громада» (далі Програмний комплекс) за період з 01.01.2022 р. по 30.11.2022 р. прийнято 3334 заяви, які відправлено для подальшої обробки до управління соціального захисту населення Дністровської РВА. З них допомог – 2463, пільг – 160, субсидій - 711. В порівнянні з аналогічним періодом минулого року це на 52,9 % більше (кількість прийнятих заяв за період з 01.01.2021 р. по 31.10.2021 р. -1763).

Розпорядженням селищного голови визначено уповноважених осіб, які приймають рішення та видають довідку внутрішньо переміщеній особі і реєструють заяву з формуванням електронної справи з використанням інформаційних систем Мінсоцполітики. За період з 24.02.2022 р. по 31.11.2022 р. видано – 2883 довідки.

Крім цього, Відділом здійснюється прийом заяв із комплектом документів відповідно до постанови Кабміну від 01.06.2020 р. №587 «Про організацію надання соціальних послуг». Так протягом 11 місяців 2022 року зареєстровано 107 заяв на отримання соціальних послуг з них:

- 6 заяв на соціальну послугу «догляд вдома»;

- 11 заяв на соціальну послугу «стаціонарний догляд» (з них 9 внутрішньо переміщені особи); Відповідно до постанови Кабміну від 01.06.2020 р. №587 «Про організацію надання соціальних послуг» видано 11 путівок на влаштування людей похилого віку до Комунальної установи «Кельменецький територіальний центр соціального обслуговування надання соціальних послуг» Кельменецької селищної ради;

- 90 заяв на соціальну послугу «натуральна допомога».

По всіх 107 заявах винесено рішення щодо надання соціальних послуг.

Протягом 11 місяців 2022 року відбулося 6 засідань комісії з розподілу коштів Програми соціальної підтримки малозабезпечених верств населення «Турбота» на 2021-2025 роки Кельменецької селищної територіальної громади. На розгляд Комісії надійшло 203 заяви від жителів громади. Виплачено матеріальної допомоги на загальну суму — 252 150,92 грн.

Кельменецький територіальний центр надає соціальні послуги мешканцям Кельменецької ОТГ. За 11 місяців 2022 року 1386 громадян отримали 76266 соціальних послуг. Також надано 42 особам платні послуги вдома на суму більше 37 тис. грн. Структура терцентру оптимізована після переходу у підпорядкування селищній раді і складається з трьох відділень. Основне навантаження припадає на відділення соціальної допомоги вдома, яке обслуговує 296 осіб силами 27 соціальних робітників, які працюють у всіх населених пунктах громади.

Відділення стаціонарного догляду працює у звичному режимі обслуговуючи 21 особу на постійному проживанні. Зросли витрати на утримання підопічних відділення у зв’язку з прибуттям на проживання 8 ОНГ та інвалідів зі сходу України, для яких створили гідні умови для перебування.

Терцентр продовжує надавати послуги масажиста, перукаря, працює прокатний пункт інвентаря для малорухомих громадян та майстерня по ремонту й пошиву одягу. Соціальними послугами в ОТГ охоплено 98% потребуючих, в т.ч. учасників АТО, ЗСУ та внутрішньо переміщених осіб.

В комунальній власності територіальної громади є два заклади охорони здоров’я.

Комунальне некомерційне підприємство «Кельменецька багатопрофільна лікарня” законтрактувало з Національною службою здоров’я України медичні послуги за 13 пакетами, які надаються згідно з Програмою медичних гарантій.

Протягом року на підприємстві надано 75514 послуг, в т.ч. 804 внутрішньо переміщеним особам, з яких 47 осіб проліковано стаціонарно.

З року в рік на підприємстві покращується матеріально-технічна база, що виводить його на якісно новий рівень надання медичної допомоги.

Лікарня в рамках проєкту «Кусаноне» отримала дороговартісне обладнання — ендоскопічну стійку АХЕОН у комплекті; системний ендоскопічний відеоцентр, відеогастроскоп, ендоскопічну стійку (мобільну), телешукач, медичний монітор та ін.

За рахунок інших джерел фінансування придбано обладнання на суму понад 6 млн. гивень.

Проведено поточний ремонт рентгенівського кабінету, капітальний ремонт системи киснепостачання відділень, встановлено кисневу станцію стандартизованого потоку 750 л/хв.

Розроблено проєктно-кошторисну документацію на капітальний ремонт хірургічного та інфекційного відділень, зовнішньої тепломережі та реконструкції гінекологічного й полового відділень під паліативне відділення на загальну суму 18 млн. гривень.

Кельменецьке некомерційне підприємство «Кельменецький центр надання медико-санітарної допомоги» у 2022 надав послуги за 2 пакетами. В структурі підприємства 9 амбулаторій загальної практики сімейної медицини та 16 фельдшерсько-акушерських пунктів. Слід відзначити, що значна частина приміщень ФАПів потребують коштів на проведення поточних та капітальних ремонтів. З метою реалізації цієї проблеми здійснюється ремонт покрівлі ФАПу в с.Мошанець, проведено ремонт системи опалення в амбулаторії с.Комарів.

В поточному році укладено угоду на оренду приміщення комунальної власності з Дністрівським відділенням екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, в якому проведено сучасний якісний ремонт, що сприяло покращенню умов праці медичного персоналу.

В 2022 році на сферу охорони здоров’я громади з бюджету селищної ради спрямовано понад 6,5 млн. гривень.

Упродовж 2022 року робота відділу освіти, культури та спорту Кельменецької селищної ради була спрямована на реалізацію державної політики в галузі освіти шляхом забезпечення виконання програми розвитку освіти Кельменецької селищної територіальної громади на 2021-2025 роки.

До мережі закладів системи освіти громади входять 27 навчальних закладів комунальної форми власності трьох освітніх ланок: дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти.

Відповідно до ст.12 Закону України «Про дошкільну освіту» та потреб громадян у громаді функціонують 6 закладів дошкільної освіти, які є особами юридичного права та 15 дошкільних підрозділів навчально-виховних комплексів і філій опорних закладів освіти, в яких виховується 780 дітей.

Сформована мережа закладів дошкільної освіти задовольняє конституційне право громадян на отримання доступної дошкільної освіти, відсутня черга на влаштування дітей у заклади дошкільної освіти. Проблемою залишається охоплення всіх бажаючих дітей дошкільною освітою в селах Комарів та Вартиківці через малу потужність приміщень даних закладів.

Охоплення дітей 5-річного віку дошкільною освітою становить 100%.

Мовою освітнього процесу є державна мова.

Виховання дітей дошкільного віку забезпечують 98 педагогічних працівників. Для забезпечення безперебійної роботи закладів дошкільної освіти, їх прибирання та обслуговування працюють 130 технічних працівників.

В умовах російської агресії в закладах освіти облаштовані найпростіші та протирадіаційні укриття, виконується алгоритм дій під час повітряної тривоги.

Освітній процес у закладах загальної середньої освіти громади, в яких здобувають освіту 2920 учнів, організовано відповідно до статутів, освітніх програм, перспективних та річних планів роботи.

В громаді функціонують 3 опорні заклади освіти: Кельменецький ліцей-опорний заклад, Івановецький та Нелиповецький ліцеї ОЗЗСО та 2 малочисельних заклади освіти (до 50 учнів), а саме: Вороновицький НВК І–ІІ ст. – 26 учнів та Дністрівська гімназія – філія Івановецького ліцею ОЗЗСО І-ІІ ст. – 45 учнів.

З метою реалізації прав дітей з особливими освітніми потребами на освіту за місцем проживання, їх соціалізації та інтеграції в суспільство в 15 закладах загальної середньої освіти організовано 47 класів з інклюзивним навчанням для 56 учнів.

У закладах освіти впроваджується Концепція реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа» на 2018-2029 роки, зокрема проводяться заходи щодо зміцнення навчально-матеріальної та методичної бази класних кімнат, спортивних залів, ігрових майданчиків. У всіх класних кімнатах, де навчаються учні 1-х класів, проведено ремонтні роботи, їх забезпечено комп’ютерною технікою та відповідним наочно-дидактичним обладнанням, меблями.

У громаді функціонує два заклади позашкільної освіти - Кельменецький дитячо-юнацький центр та Кельменецька дитячо-юнацька спортивна школа.

В мистецьких заклади освіти: художній школі та музичній школа ім. М. Ткача, навчаються відповідно 110 та 186 учнів.

За період з січня по листопад 2022 року бібліотеки КУ «Кельменецька публічна бібліотека» обслуговували понад 15 тисяч користувачів різновікових категорій, в тому числі дітей – 1279 та користувачів юнацького віку – 2393. Відвідування бібліотек становить 46 400, книговидача – 197 601 примірників.

Передплата періодичних видань здійснювалась у 2022 році з місцевого бюджету за рахунок надходжень від платних послуг, що надаються бібліотеками громади.

Мережа клубних закладів громади складає: Кельменецький центральний будинок народної творчості та дозвілля, а також 25 сільських клубних установ. При клубних закладах громади працює 199 аматорських художніх колективів, в яких – 1764 учасників. Методичну та практичну допомогу закладам культури громади надає методичний кабінет Кельменецького центрального будинку народної творчості та дозвілля.

Протягом року проводилося ряд заходів приурочених пам’ятним, знаменним датам, професійним святам, також проводилися волонтерські акції, виставки, зокрема: «Живий ланцюг Соборності», «Великодній кошик для захисників», «Христос Воскрес! Воскресне Україна!», «Вишиванка – духовна броня України. Україна – броня світу», регіональний фестиваль народного мистецтва «Душа народу в килимі цвіте», урочистості з нагоди Міжнародного дня людей похилого віку та Дня ветерана тощо.

У відповідь на військову та ідеологічну агресію росії традицією стало щоденне виконання у центрі селища Гімну України, а також українських народних та естрадних пісень.

В рамках проєкту «Підвищення стійкості та спроможності до подолання від труднощів найбільш вразливими домогосподарствами, що постраждали від конфлікту на Сході України» відбувся тренінг на тему: «Механізми якісної взаємодії під час надання психосоціальної допомоги у громаді», в якому взяли участь 25 працівників різних структурних підрозділів Кельменецької селищної ради. Організатори заходу - БФ «Право на захист», які є одними із лідерів правозахисного руху в Україні.

Наразі клубні заклади приймають не спраглих до цікавих творчих заходів глядачів, а гуманітарну допомогу, яку сортують за категоріями працівники цих клубних установ. Це місце, куди приходять люди не тільки за необхідними речами чи продуктами, але й за дружнім спілкуванням. Приємно, що ВПО з теплотою відгукуються про наших щирих та гостинних людей. Продовжуються демонстрації заходів у режимі «онлайн» в соціальній мережі Facebook на сторінках клубних установ краю.

В громаді проживає 5222 дітей до 18 років. На первинному обліку служби у справах дітей перебуває 26 осіб, які залишилися без батьківського піклування, з них: 5 дітей-сиріт, 21 дитина, позбавлена батьківського піклування (з них 23 дитини під опікою, 3 в ДБСТ). Також на обліку перебувають 17 дітей позбавлених батьківського піклування, які прибули з інших територій.

В громаді функціонує один дитячий будинок сімейного типу та дві прийомні сім’ї, в яких виховується 9 статусних дітей.

Виконуючи Програму запобігання дитячій бездоглядності та безпритульності, розвитку сімейних форм виховання на 2021-2025 роки, проведено вісімнадцять рейдів, шістдесят обстежень матеріально-побутових умов сімей, діти яких перебувають у складних життєвих обставинах, за участю старостів та офіцера поліції громади, який розпочав свою діяльність цього року.

На виконання розпоряджень Дністровського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки проводилося оповіщення військовозобов’язаних про їх виклик до РТЦК та СП.

Утворено мобільні робочі групи у складі представників Дністровського районного ВП ГУНП в Чернівецькій області, працівників Дністровського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки та працівників Кельменецької селищної ради з метою оповіщення військовозобов’язаних про їх виклик до РТЦК та СП та розшуку осіб, які ухиляються від виконання військового обов’язку.

Здійснювалися заходи щодо виконання розпорядження «Про затвердження Плану основних заходів цивільного захисту Кельменецької селищної територіальної громади на 2022 рік».

Утворено пункти видачі засобів радіаційного і хімічного захисту Кельменецької селищної територіальної громади на базі навчальних закладів громади та затверджено їх перелік. Створено запас протигазів у кількості 200 одиниць. 33 особи пройшли навчання за різними напрямками цивільного захисту.

У випадку припинення електро-, теплопостачання на території Кельменецької селищної територіальної громади в осінньо-зимовий період 2022-2023 років затверджено склад місцевого штабу для координації роботи пунктів обігріву та надання допомоги населенню в осінньо-зимовий період.

Відділом правового забезпечення та роботи з персоналом підготовлено 26 розпоряджень про відрядження, 346 розпоряджень про надання працівникам відпусток, 135 розпоряджень з особового складу, 200 розпоряджень з основної діяльності.

Всього протягом звітного періоду в судах різних інстанцій розглянуто 53 справи, де учасником справи є Кельменецька селищна рада.

По всіх справах, відділом правового забезпечення та роботи з персоналом забезпечено надання відзивів на позовні заяви та забезпечено надання відповідних доказів, клопотань та інших процесуальних документів.

Підготовлено матеріали щодо відбування адміністративних стягнень та кримінального покарання у вигляді громадських та суспільно корисних робіт на 18 осіб.

За безпосередньої участі працівників відділу правового забезпечення та роботи з персоналом здійснювалися заходи, спрямовані на забезпечення напрямку діяльності виконавчого комітету Кельменецької селищної ради як органу опіки й піклування. Це зокрема подання до суду заяв про встановлення опіки і піклування над особами, які визнані недієздатними або обмежено дієздатними, участь у засіданнях комісій ради з питань опіки та піклування, з питань захисту прав та інтересів дітей, де надавалися консультації правового змісту.

Відділ документообігу та звязків з громадськістю приймає та реєструє вхідну та вихідну кореспонденцію, заяви, скарги та пропозиції від громадян забезпечує постійний контроль за дотриманням строків і резолюцій виконання документів та систематично інформує керівництво селищної ради про хід їх виконання.

Протягом звітного періоду працівниками відділу документообігу та зв’язків з громадськістю відповідно до чинного законодавства опрацьовано 25359 документів, з них:

- 2255 звернень громадян, більша кількість яких стосується питань соціального захисту, земельних відносин, економічного розвитку та інші;

- 4635 документів вхідної кореспонденції від підприємств, установ, організацій різних форм власності;

  • 4133 документів вихідної кореспонденції.;

  • 36 запитів на публічну інформацію;

  • 13 011 довідок громадянам різного характеру;

-1289 документів та інформаційних матеріалів, оприлюднених на вебсайті та офіційній сторінці у Фейсбук.

Хочу сказати, що вся робота і моя, як голови, і виконавчих органів ради у вас на очах. Я розумію свою особисту відповідальність перед громадою за кожне рішення, кожен практичний крок. Хочу подякувати виконавчому комітету, апарату селищної ради та усім жителям громади за високу громадянську позицію, за розуміння і небайдужість, за важку і не завжди вдячну роботу. Ваша наполегливість і самовідданість, високий професіоналізм і компетентність є гідним внеском у розбудову нашої громади. Жителі Кельменеччини чекають від нас виважених рішень та позитивних результатів при вирішенні будь-яких питань життєдіяльності. Я завжди налаштований на плідну співпрацю та на діалог з усіма, хто бажає щось зробити корисне для свого села чи селища. Я вдячний усім, хто допомагав і допомагає селищній раді в цей нелегкий період розвитку практичними справами, своїм досвідом, конструктивними порадами та об’єктивними зауваженнями. Я дякую за допомогу депутатам всіх рівнів, керівникам підприємств, установ, волонтерам і всім небайдужим жителям Кельменеччини. Закликаю всіх і надалі трудитися з повною віддачею на благо наших мешканців і переконаний, що тільки спільними зусиллями ми зможемо створити та розбудувати процвітаючу громаду. Переконаний, що 2023 рік стане новим етапом в реалізації планів та перетворень. Головне – пам’ятати, що наша сила – в єдності, у взаєморозумінні та взаємній підтримці.

Селищний голова                                                                                      Богдан ОЛІЙНИК

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь