Кельменецька селищна рада
Чернівецька область, Дністровський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Щоб не повертати надміру отримані кошти, своєчасно подавайте до Пенсійного фонду актуальну інформацію

Дата: 23.09.2022 10:24
Кількість переглядів: 152

 Зміна обставин, які справляють вплив на розрахунок пенсійної виплати, - інформація, яку необхідно своєчасно повідомляти органам Пенсійного фонду. За її відсутності можливі нарахування і виплата зайвих коштів, які неодмінно доведеться повертати.

 До фактів, які впливають на розрахунок пенсійної виплати, належать:

 працевлаштування пенсіонера або зайняття підприємницькою діяльністю (за умови неподання такої інформації здійснюються законодавчо не передбачені за цих умов перерахунки пенсій у разі збільшення прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність); 

 працевлаштування пенсіонера, який отримує пенсію за вислугу років, на роботу за спеціальністю, що дає право на призначення такого виду пенсії;

 зміна місцевості проживання (мешканці гірських місцевостей, радіоактивно забруднених територій отримують спеціальну надбавку, виплата якої при виїзді в іншу місцевість бути припинена); 

 зміна статусу (наприклад, позбавлення статусу ветерана війни певної категорі)ї;

 зміна обставин, які є правовою підставою призначення особливого виду пенсії (за умови працевлаштування пенсіонера, який отримує надбавку на утримання дитини до 18 років, виплата такої надбавки повинна бути припинена; за умови припинення навчання або переведення з денної його форми дитиною померлого годувальника вона втрачає право на відповідний вид пенсії)

  Переплату пенсійних виплат спричиняють і такі обставини, як надання роботодавцем недостовірних відомостей про розмір заробітної плати чи тривалість стажу; одночасне отримання надбавки на утриманця та пенсії у зв’язку із втратою годувальника на цю ж дитину; зняття пенсійних коштів в банківській установі після смерті пенсіонера.

  Відповідно до статті 50 Закону України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, суми пенсій, виплачені надміру внаслідок зловживань з боку пенсіонера або ж подання роботодавцем недостовірних даних про працівника, можуть бути повернуті добровільно або стягуються на підставі рішень органів Пенсійного фонду чи в судовому порядку.

Отож, шановні пенсіонери! Не забувайте своєчасно повідомляти органи Пенсійного фонду про зміну обставин, які впливають на ваше пенсійне забезпечення. Пам’ятайте, що зайво отримані кошти неодмінно доведеться повертати, тож подібних ситуацій краще не допускати.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь