Кельменецька селищна рада
Чернівецька область, Дністровський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Торгівля людьми, як глобальна проблема та ганебне явище сучасності

Дата: 03.08.2022 08:29
Кількість переглядів: 198

Найважливішій актуальній  проблемі сучасного громадянського суспільства було присвячено засідання круглого столу на тему: «Ганебне явище в сучасних реаліях – торгівля людьми». Захід, ініційований Кельменецьким селищним центром соціальних служб, відбувся двадцять восьмого липня у приміщенні Кельменецької селищної ради.

До речі, 30 липня світова спільнота відзначає Всесвітній день протидії торгівлі людьми, який започаткований у 2013 році Генеральною асамблеєю ООН з метою підвищення інформованості громадськості стосовно глобальної проблеми торгівлі людьми, привернення уваги до важкого становища осіб, котрі, на жаль, стали жертвами цього протиправного злочину, а ще – заохочення людей до активної допомоги та підтримки постраждалим і протидії торгівлі людьми.

На засіданні круглого столу присутніми було обговорено ряд важливих питань щодо проблеми торгівлі людьми: «Торгівля людьми – проблеми сьогодення», «Торгівля людьми – це не міф», «Торгівля людьми заборонена Законами України», «Нелегальна дитяча праця, як нова форма експлуатації», «Порушення прав дитини: експлуатація та торгівля», «Торгівля людьми: це може трапитись з кожним», «Люди не товар. Безпечне працевлаштування», «Запобігання торгівлі людьми», «Торгівля людьми – страшний злочин проти людства», «Трудове рабство під час війни – як вберегтися?», «Людина – не товар! Допомога постраждалим від торгівлі людьми».

Розпочав засідання заступник селищного голови з питань діяльності виконавчих органів ради Дмитро Власов, який зауважив, з метою мінімізації явища торгівлі людьми здійснюється консолідація зусиль на міжвідомчому рівні шляхом посилення міжнародної співпраці та впровадження найкращих практик, та на місцевому – співпраця суб’єктів взаємодії, які здійснюють заходи у цій сфері.

Директорка Кельменецького селищного центру соціальних служб Людмила Попович поінформувала присутніх про те, що Міністерство соціальної політики України, як координатор, разом із Національною сервісною службою розробили сайт safewomen.com.ua. На цьому сайті опублікована вся необхідна інформація для людей, які опинилися у складних життєвих ситуаціях перебуваючи за кордоном,  розміщено соціальні відео ролики на тему протидії торгівлі людьми. Також дуже корисними для тих, хто потрапив у складну ситуацію будуть номери телефонів гарячої лінії з протидії торгівлі людьми (1547, 527) та лінії екстреної допомоги в ЄС (112).

Начальниця служби у справах дітей Кельменецької селищної ради Руслана Грифлюк у своїй доповіді зауважила, торгівля людьми у сучасному світі набуває нового змісту. Люди різних вікових категорій можуть потрапити у трудове рабство, зокрема це особи з низьким рівнем життя, які не здатні адекватно оцінити пропозиції роботодавця, шукачі легкої наживи, наразі – після повномасштабного вторгнення росії на територію України – біженці та внутрішньо переміщені особи.

Юлія Олійник, директорка Кельменецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, зазначила, торгівля людьми – була і залишається глобальною соціальною проблемою суспільства. Відповідальність за вчинення цього злочину передбачена у низці нормативно-правових актів, зокрема,  у Конституції України, Законі України про протидію торгівлі людьми та у Кримінальному Кодексі України. Також Юлія Петрівна зауважила, Центром надається комплексна правова допомога людям, котрі постраждали від насильства.

Проблема нелегальної дитячої праці також є важливою проблемою суспільства. Як поінформувала спеціаліст 1 категорії відділу освіти, культури та спорту селищної ради Тетяна Гарюк,  в освітніх закладах громади для учнів усіх вікових категорій класними керівниками проводились виховні бесіди стосовно проблеми експлуатації дитячої праці.

Головна спеціалістка служби у справах дітей Дністровської РДА Людмила Крупко, повідомила присутнім, що службою ведеться моніторинг дітей-сиріт, які прибувають до нашого краю з тимчасово окупованих територій. Прикрою є ситуація примусової депортації окупантами до країни-агресора українських діток, з якими, на жаль, втратився зв’язок, і які, напевно, вже не повернуться в Україну. Пані Людмила поінформувала присутніх, у 6 країнах, які межують з Україною, створені «Блакитні крапки» від ЮНІСЕФ та ООН – це безпечні центри з підтримки дітей-біженців, жінок та сімей з комплексними послугами. Сюди входять, зокрема, місця, дружні до дітей, інформаційні та консультаційні послуги, приміщення для матері та дитини, психосоціальні центри та інше.

Актуальну інформацію стосовно протидії торгівлі людьми, проблеми, яка може статися з кожним надала начальниця відділу підтримки сім’ї та координації надання соціальних послуг УСЗН РДА Віолета Бинда. «Міністерство соцполітики України, як національний координатор у сфері протидії торгівлі людьми, на основі концепції державної цільової соціальної програми протидії торгівлі людьми на період до 2025 року проєкту «Українцям про ЄС», посилило роз’яснювальну роботу з міжнародними партнерами. Також Міністерство працює над вирішенням таких проблем: створення безпечних міграційних маршрутів населення, яке переміщується; реагування на загальні потреби шукачів притулку та зниження їх вразливості до торгівлі людьми; навчання причетних структур щодо виявлення та ідентифікації постраждалих осіб; інформування громадян про небезпеку та ризики потрапляння у небезпечну ситуацію пов’язану з торгівлею людьми», – зауважила Віолета Бинда.

Про тісну інформаційно-просвітницьку діяльність Кельменецької районної філії Чернівецького обласного центру зайнятості з відділом підтримки сім’ї та координації надання соціальних послуг УСЗН РДА розповів присутнім директор районної філії Олег Гарабажій. Старший інспектор Дністровського районного сектору пробації Віталій Мардар, старший інспектор з ЮП сектору превенції Дністровського райвідділу поліції Павло Заришняк, поліцейський офіцер громади Дмитро Беженар наголосили, наразі єдиною статтею, що передбачає покарання за кримінальні правопорушення – торгівлю людьми – або іншу незаконну угоду щодо людини, є стаття 149 КК України. Відповідно до національного кримінального законодавства, цей злочин, згідно з ч. 1 ст. 149 КК України, являє собою вербування, переміщення, переховування, передачу або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, з використанням обману, шантажу чи вразливого стану особи, встановлює покарання у вигляді позбавленням волі на строк від 3 до 8 років. Наразі на території громади не зафіксовано жодної особи, яка постраждала від торгівлі людьми.

Як зауважила у своїй промові лікар-педіатр Кельменецької АЗПСМ Світлана Попадюк,  внутрішньо переміщені особи, котрі проживають на території нашого краю, вже зверталися за медичною допомогою в місцеву амбулаторію. Комусь були необхідні лише консультації, дехто звертався, щоб оформити статус з інвалідності, іншим були необхідні щеплення.  

У підсумку засідання присутні  зауважили на необхідності взаємодії та тісної співпраці заради  кращих результатів.

Після завершення заходу учасники засідання обмінялися інформаційними буклетами з питань протидії торгівлі людьми.

Аліса Руснак, «Рідне слово».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь