Кельменецька селищна рада
Чернівецька область, Дністровський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ДО УВАГИ РОБОТОДАВЦІВ! Об'єднана звітність з ЄСВ та ПДФО: правила звітування (за результатами аналізу звітності страхувальників)

Дата: 30.06.2022 17:06
Кількість переглядів: 4755

Точність даних, відображених у Податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків-фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Податковий Розрахунок), суттєвим чином впливає на правильність обрахунку страхового стажу працівника, а також нарахування пенсії, допомоги по тимчасовій непрацездатності та інших соціальних виплат.

До того ж, вони є основою для інформування контролюючих органів, та впливають на прийняття ними рішення про проведення перевірок суб’єктів господарювання. Тому обов’язково перевірте правильність відомостей про застрахованих осіб.

  1. Заповнення реквізиту «Ознака наявності трудової книжки (1 - так, 0 - ні)»

При заповненні Податкового Розрахунку, за період, коли працевлаштували сумісника, вказуємо інформацію про це у Додатку Д1 у графі 21 «Ознака наявності трудової книжки (1 - так, 0 - ні)» (відповідає за наявність трудової книжки на підприємстві).

Цю графу слід заповнювати таким чином: якщо трудова книжка знаходиться у страхувальника й виплати нараховані за основним місцем роботи, то зазначають "1", а якщо зарплату (дохід) нараховано зовнішньому суміснику, то — "0".

Але якщо йдеться про внутрішнього сумісника, то указують окремо щодо виплат:

  • за основним місцем роботи — ознаку "1";
  • за сумісництвом — ознаку "0"
  1. Заповнення реквізиту «Ознака неповного робочого часу (1 - так, 0 - ні)»

Неправильне заповнення графи 22 «Ознака неповного робочого часу (1 - так, 0 -ні)» призводить до помилкового відображення даних в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру, які використовуються під час проведення контрольних заходів уповноваженими органами. Зазначену ознаку необхідно проставляти, якщо працівник працює на неповну ставку (0,25-0,75). 

Ознака «неповний робочий час» відповідно до статті 56 Кодексу законів про працю України встановлюється угодою сторін як під час прийняття на роботу, так і в період роботи. Ознака «неповний робочий час» проставляється у разі, якщо особа працює:

  • неповний робочий день (тобто зменшення тривалості щоденної роботи на обумовлену кількість годин);
  • неповний робочий тиждень (зберігається нормальна тривалість робочого дня, але зменшується кількість робочих днів на тиждень);
  • поєднання неповного робочого дня і неповного робочого тижня (наприклад, тривалість робочого дня - 5 годин при 4 робочих днях на тиждень).
  1. Подання відомостей про початок/кінець трудових відносин

Додаток Д5 «Відомості про трудові відносини осіб та період проходження військової служби» Податкового Розрахунку формується, якщо у звітному кварталі Ви:

  • приймали/звільняли працівника;
  • укладали/припиняли роботу за договором ЦПХ;
  • переводили працівника на іншу посаду;
  • переміщали працівника з одного структурного підрозділу до іншого;
  • працівник вступив або закінчив проходження військової служби;
  • надавали відпустку у зв’язку з вагітністю;
  • надавали відпустку для догляду за дитиною до 3-х років та від 3-х до 6ти років.                                                          Записи про причини звільнення в Д5 мають вноситися у точній відповідності з формулюванням чинного законодавства із посиланням на відповідну статтю, пункт закону. Наприклад, пункт 4 частини 1 статті 40 КЗпП України.
  1. Реквізит «Кількість календарних днів без збереження заробітної плати»

Нагадаємо, що за загальним правилом інформацію про кількість днів наданої працівникові відпустки за свій рахунок відображаємо в графі 13 «Кількість календарних днів без збереження заробітної плати», навіть якщо відпустка «захопила» увесь місяць.

При цьому:

  • у графі 8 зазначаєте той же код категорії застрахованої особи, за яким відображаєте зарплату (у загальному випадку за звичайними працівниками — «1», за працівниками з інвалідністю — «2»);
  • у графі 14 зазначаєте кількість календарних днів перебування в трудових відносинах.
  1. Відображення заробітної плати та відпускних в різних рядках

В додатку 1 Податкового Розрахунку доходи працівника за різні місяці відображаються окремими рядками. Зарплата і відпускні теж відображаються окремо. Тож, якщо у певному місяці звітного кварталу було нараховано зарплату за такий місяць і відпускні за поточний і майбутній місяць, в додатку 1 щодо такого працівника буде заповнено 3 рядка. В першому слід показати поточну зарплату. В другому - відпускні за поточний місяць, у третьому - відпускні за майбутній місяць (не забудьте зазначити код типу нарахувань "10" у графі 09). В усіх цих рядках у графі 10 зазначаєте місяць, за який нараховано зазначені в них доходи.

  1. Відображення доплати до МЗП

Відповідно до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», якщо загальна база нарахування ЄСВ за місяць не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на цей місяць, то сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на відповідний місяць, та ставки єдиного внеску. У звітності така доплата до мінімальної заробітної плати відображається окремим рядком з кодом типу нарахування 13 або 14 (при доплаті за попередні періоди у зв’язку уточненням кількості днів використаної наперед відпустки при звільненні працівника).

 

Пенсійний всеобуч


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь