Кельменецька селищна рада
Чернівецька область, Дністровський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Під мирним небом розквітне Україна

Дата: 29.06.2022 14:54
Кількість переглядів: 428

Душа українського народу розквітає в одній із наймилозвучніших у світі мов – українській, в унікальних звичаях та традиціях календарного циклу, яким може позаздрити навіть карнавал у Ріо, в українській музиці, яка наразі звучить у найбільших містах світу, в рідному серцю слові, яким вміло творили свої безсмертні прозу та поезію найвидатніші українські митці. Вона квітує у серцях українців щирою любов’ю до рідної Батьківщини. Душа народу «ллється» через край у народному мистецтві, яке бере свій початок ще з прадавніх часів, і розростається розлогим гіллям майбутніх поколінь.

Регіональний фестиваль народного мистецтва «Душа народу в килимі цвіте» – це найколоритніше, наймасштабніше дійство, що традиційно проводиться на Кельменеччині. Цьогоріч це шостий за рахунком фестиваль, який відбувається у нових для нас реаліях, і набуває нового змісту. Адже українцям зараз, як ніколи, потрібно боротися за свою землю, за мир під українським небокраєм, популяризувати українську самобутню культуру, як унікальну духовну спадщину народу. Також цього року захід присвячений відзначенню 26-ої річниці Дня Конституції України.

Локацією для проведення фестивального заходу обрали територію біля Кельменецького центрального будинку народної творчості та дозвілля. У холодочку під могутніми ялинами господині з Ленківців, Мошанця, Бернового, Комарова, Бабина, Грушівців, Перківців готувалися до прийому гостей: прикрашали свої «світлиці» традиційними килимами – символами фестивалю, готували смачні українські страви, які акуратно розміщували на столах, накритих святковими скатертинами, та «очікували» на гостей. Ще однією особливістю цьогорічного колоритного заходу був благодійний збір коштів на потреби наших захисників. На столі біля кожної господині поставили скриньку, кожен присутній мав змогу долучитися до благодійної справи. А ще організатори фестивалю підготували благодійну лотерею, у якій присутні вигравали цінні призи, всього лишень купивши цукерку з номером.

Традиційно цікаву дитячу ігрову зону та виставку книг підготували працівниці Кельменецької централізованої бібліотеки. Поряд розмістили мистецькі роботи викладачів та учнів Кельменецької художньої школи, які вражали своїми патріотичними сюжетами та радували погляди поціновувачів художнього мистецтва. На навколишніх деревцях різноманітних кольорів кутасики притягували погляди гостей фестивалю. Вхід до будинку культури був прикрашений традиційними українськими килимами та гілочками зелені. Біля імпровізованої сцени розмістили старовинний верстат, на якому вправна господиня колись власноруч ткала килим. Варто не оминути увагою і фотозону, виконану в традиційному українському стилі, біля якої охоче робили світлини на згадку і дорослі, і малі.

Ось і настав час для початку фестивального дійства. Така знайома усім кельменчанам пісня «Марічка» прозвучала у виконанні тріо трубачів. На імпровізовану сцену вийшла ведуча урочистої частини заходу Наталія Білобрицька та попросила присутніх хвилиною мовчання вшанувати пам’ять тих, хто віддав життя за Україну. Також тримаючи свої руки на серцях присутні співали такий рідний серцю Гімн України.

Юна вокалістка Ольга Волощук виконала пісню «Мрія», а колектив сучасного танцю «Перлина» продемонстрував хореографічну композицію. Виховувати у молодого покоління любов та шану до рідної батьківщини є обов’язком кожного дорослого. Патріотичний флешмоб «Ой у лузі червона калина», у якому взяв участь колектив сучасного танцю «Лайк денс», «зірвав» гучні оплески глядачів на святі. Особливо варто зазначити про зовнішній вигляд учасників колективу, які були одягнені у вишиті сорочки, а дівчатка – ще й у красиві віночки із синьо- жовтих квітів.

До вітального слова запросили Кельменецького селищного голову Богдана Олійника, який з нагоди Дня Конституції вручив почесні грамоти селищної ради активним громадським діячам Кельменецької ТГ. Також Богдан Олександрович подяками відзначив кращі аматорські колективи, директорів закладів культури, майстринь-рукодільниць Кельменецького краю. Урочиста частина фестивалю завершилася виконанням Гімну України.

Друга частина фестивального дійства увібрала у себе найкращі виступи аматорських колективів Кельменецької ТГ. Отож, концертну програму розпочав народний аматорський хоровий колектив Народного дому с.Дністрівка з виконання пісні «Добрий день, Україно, тобі». На імпровізовану сцену поспішали ведучі Інна Сташкевич та Олексій Бабин. До речі, ведучі чудово виглядали в образах української господині та господаря, а також прекрасно впоралися зі своїми ролями.

Сила традицій та сила творчості у поєднанні одна з одною, наче животворне джерело скарбів української культури. У «Пісні про килим», яку виконали учасниці фольклорного колективу «Зоряниця», оспівувалась майстерність килимарниць та їхні чудові вироби. Ось на імпровізовану сцену під оплести присутніх поспішають юні учасники колективу народного танцю «Посмішка» Будинку народної творчості та дозвілля с.Комарів, щоб продемонструвати запальний танок. Зачарувала глядачів чудовим виконанням неофіційного гімну фестивалю «Квітка- розмарія» Леся Катеринчук.

Ніхто не буде заперечувати те, що ремесло має право на «життя», на поширення та популяризацію майбутнім поколінням. Цікавим та водночас колоритним був виступ аматорського ансамблю ложкарів Будинку культури с.Новоселиця. Наразі від дій мужніх Героїв-захисників, наших козаків, котрі боронять українську землю від зазіхань ненажерливого російського ворога на передовій, залежить наш спокій та можливість хоча б на годину відволіктись від поганих новин. «Їхали козаченьки» – веселу українську композицію виконав ансамбль народної пісні «Родина» Кельменецького центрального будинку народної творчості та дозвілля.

Також згадали на святі добрим словом здібних господинь Кельменеччини, котрі взяли участь у колоритному проєкті «Смаки Буковини», результатом якого став вихід гастрономічного путівника з однойменною назвою. Для господинь виконали запальну пісню Галина Гончарюк разом з оркестром народних інструментів Кельменецької музичної школи ім.М.Ткача. Свою авторську пісню «Ой рано-раненько» презентувала присутнім Марія Комерзан та вокальний ансамбль «Джерело».

Непростий час настав для України та українців, але ми не втрачаємо віри та надії на те, що перемога буде за нами. Бо навіть у всьому світі знають, що на наше: «Слава Україні!» потрібно відповісти: «Героям слава!».

Український народ просто хоче миру, і щоб в українському вільному небі летіли його провісники. Музичну композицію «Голуби летять над Україною» виконав вокальний ансамбль «Наддністрянка» Народного дому с.Дністрівка.

У ці нелегкі дні глибокий сум та журба заполонила душі українців, сльози омивають материнські серця. Рідні та незнайомці, ті, хто на передовій, витісняють ворога з нашої території, у самому пеклі війни. Але вони вистоять, з молитвою на вустах найрідніших. Надзвичайно емоційними для присутніх були хореографічна композиція «Тому що я – Україна» та літературно- музична композиція «Повертайся живим».

У виконанні народного аматорського хору працівників культури Кельменецького ЦБНТД та Кельменецької ТГ, солістів Миколи Ганіна і Володимира Паламарчука, прозвучала безсмертна, відома далеко за межами країни пісня «Марічка», як візитівка всього Буковинського краю.

Завершальним потужним акордом фестивалю стала масштабна вокально-хореографічна композиція «Моя Україна», у виконанні колективу сучасного танцю «Натхнення» та вокаліста Олексія Бабина.

Як завжди організаторами дійства виступила Кельменецька селищна рада, відділ освіти, культури та спорту Кельменецької селищної ради. Кропітку та велику працю з підготовки та проведення фестивалю було здійснено працівниками Кельменецького ЦБНТД на чолі з директоркою Аллою Ілаш.

Щороку фестиваль дивував нас своєю масштабністю, колоритністю та талановитими людьми. Цьогоріч захід також особливий, бо спрямований не тільки на збереження культурних цінностей, а й на об’єднання українців заради перемоги. Бо ми впевнені, що під мирним небом розквітне Україна, осяяна яскравим сонцем, зігріта теплим промінням, закосичена пшеничними полями. Віримо в те, що до наступного фестивального дійства вільна Україна здобуде таку бажану перемогу і на нашій землі запанує мир!

Аліса РУСНАК. Газета «Рідне слово».

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь