Кельменецька селищна рада
Чернівецька область, Дністровський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ПАМ'ЯТНІ ДАТИ. СКОРБОТНІ ДНІ. До дня пам'яті жертв політичних репресій 1937-1938

Дата: 15.05.2022 00:01
Кількість переглядів: 158

Щороку у третю неділю травня Україна відзначає День пам'яті жертв політичних репресій.

Великий терор, розгорнутий, з ініціативи леніна і сталіна, керівництвом срср у 1937–1938 рр для ліквідації реальних і потенційних політичних опонентів, залякування населення, зміни національної та соціальної структури суспільства, - масштабна кампанія масових репресій громадян. Наслідками комуністичного терору в Україні стало знищення політичної, мистецької та наукової еліти, деформація суспільних зв’язків, руйнування традиційних ціннісних орієнтацій, поширення суспільної депресії й денаціоналізація.

Сьогодні ми можемо вільно говорити правду. Червоний терор розпочався на запорізькій землі на початку 1918 року. Та в 1937-1938 роках знищення українського народу набуло ще більшого розмаху. За період Великого терору на території УРСР, за оцінками істориків, було засуджено майже 200 тис. осіб, з яких близько двох третин – до розстрілу, решту було відправлено до в`язниць і таборів. Під репресії потрапляли інтелігенція, інженери, робітники, найбільш активні та працездатні верстви населення. Йшло свідоме знищення генофонду Українського народу.

На превеликий жаль, наші співвітчизники знову перебувають у полоні терору. Наші серця сьогодні обливаються кривавими слізьми жалю та розпачу.

Сотні розстріляних, сотні закатованих, сотні зґвалтованих, сотні скалічених, сотні ув’язнених, сотні репресованих, сотні, сотні, сотні… перетворюються в тисячі. Знищені міста і села, інфраструктура і мистецькі заклади, пам’ятники архітектури та місця відпочинку. У дітей забрано дитинство та майбутнє, у батьків сенс життя та надію, у містах зупинився розвиток, Україну руйнують, ламають, стирають з лиця землі так само, як і 85 років тому.

Та щиро переконаний, що суворі реалії не зламають українців, а історична пам’ять буде гуртувати нас у боротьбі за мир і незалежність України.
Схилімо сьогодні голови перед людьми, які стали жертвами більшовицько-рашистського режиму. Вшануймо їх пам'ять хвилиною мовчання.
Вічна пам’ять загиблим та невинно закатованим!

Честь і слава живим Героям!

З повагою селищний голова Богдан ОЛІЙНИК.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь