Кельменецька селищна рада
Чернівецька область, Дністровський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ВОНИ ВОЮВАЛИ З ФАШИСТАМИ, А ЇХНІ ОНУКИ БОРОНЯТЬ СВОЮ ЗЕМЛЮ ВІД ЧУМИ 21-ГО СТОЛІТТЯ – РАШИЗМУ

Дата: 11.05.2022 12:51
Кількість переглядів: 217

Травневі дні особливі для багатьох жителів країн. Бо саме у травні 77 років тому цивілізований світ здобув перемогу над фашизмом, розгромив плани самозакоханого Гітлера і його ідею панування у світі так званої арійської нації.

Сімдесят сім років країни Європи, а згодом і пострадянські, хто більшими, хто меншими кроками намагалися побудувати демократичний устрій, розвивати свободу думки і слова, прагнули жити у вільних країнах і бути господарями своєї землі.

Особливо відчутним це прагнення було для українців, бо історія говорить про те, що ми все своє життя виборюємо право на вільне життя. Вклад української нації у перемогу над фашизмом надзвичайно великий. Українці заплатили за неї своєю кров'ю, поклали на її вівтар десятки тисяч життів.

Сьогодні історія знову повторюється. Наші співвітчизники знову гинуть у боротьбі за волю і незалежність. Лише ворог не далекий та незнайомий фашист, а близький сусід, якого тепер справедливо називають рашистом.

Але ми б не мали майбутнього, якби не шанували своє минуле. Тому кожен з нас шанує тих ветеранів, які виборювали право на життя у далекому 1945-му. Їх, на жаль, серед нас вже дуже мало, бо час бере своє і переважна більшість тодішніх молодих, дужих і завзятих воїнів сьогодні стали історією. А ті, кому Господь продовжує дарувати дні життя, не можуть повірити в те, що сьогодні діється у нашій країні. Їм важко зрозуміти, як онуки їхніх колишніх побратимів, стали катами для їхніх дітей, як змогли піти збройним нападом на того, хто допомагав здобувати перемогу у Другій світовій війні?.. І не знаходячи відповіді на ці риторичні питання, втирають гірку непрохану сльозу, бо все це пече пекельним вогнем їх у грудях, перехоплює подих і ятрить душу спогадами.

У Кельменецькій громаді на сьогодні проживають четверо учасників бойових дій у Другій світовій війні. Всі вони поважного віку – розміняли десятий десяток літечок. Попри це, як можуть, намагаються бути самостійними, підтримують своїх рідних, допомагають порадою, а найголовніше – продовжують дарувати любов і ласку не лише дітям та онукам, а й правнукам.

У Кеьменцях проживає Василь Петрович Кубляк (фото №1). 9 травня віддати шану ветерану і привітати чоловіка із 77-ми роковинами Великої Перемоги прийшли заступники Кельменецького селищного голови Дмитро Власов та Роман Дворський, голова Дністровської районної ветеранської організації Любов Паламарчук та члени правління даної організації Сергій Пантелеймонович Крупко та Іван Дмитрович Тимчук.

Василь Петрович зустрів поважних гостей на подвір'ї свого обійстя. І хоч опирався на дерев'яну «помічницю», все ж щиро радів відвідинам і дякував за увагу та шану.

Ще три учасники бойових дій у Другій світовій війні проживають у селах громади і їх вітали старости відповідних старостинських округів з працівниками селищної ради.

Так, до перківчанина Миколи Федоровича Дерев'янка (фото №2) з подарунками та словами вітань завітав староста Перковецького старостинського округу Віссаріон Білик. Голова села подякував ветерану за його вклад у наше сьогодення, побажав здоров'я довгих років життя, а також запевнив, що обов'язково зустрінуться ще і в той день, коли Україна святкуватиме свою перемогу над російським окупантом.

У Новоселиці проживає Іван Васильович Чебан (фото №3). Чоловік народився 1926 року. На війну був призваний 1044-го. Проходив службу в 91-ій дивізії, 4-ий полк, 1-ий батальйон білоруського фронту. Івана Васильовича привітав із річницею перемоги староста села Андрій Бабинський. Ветеран поділився своїми спогадами про воєнні роки, а також щиро подякував за увагу.

Анатолій Михайлович Цвентарний (фото №4) проживає у с.Ленківці. Чоловік також народився 1926-го року і брав участь у боях у Другій світовій війні. Він також з власного досвіду знає усі жахіття війни і надзвичайно переживає за сьогоднішніх наших захисників, співчуває їхнім родинам і понад усе прагне, аби війна в Україні якнайшвидше закінчилася. А ще твердо вірить у нашу перемогу, бо інакше й бути не може. У війні завжди перемагає той, хто захищає свою землю. З річницею перемоги у Другій світовій війні ветерана привітав староста Ленківців Андрій Гречаний,  побажавши чоловіку ще довгих років життя у мирі і при доброму здоров'ї.

У перемогу світла над пітьмою вірять усі українці. І кожен наближує такий очікуваний день, як може.

Надія ПАУК. Фото авторки та із приватних архівів старостинських округів громади. З повагою "Рідне слово".

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь