Кельменецька селищна рада
Чернівецька область, Дністровський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Рішення виконавчого комітету №- «Про роботу Кельменецького селищного центру соціальних служб за 2023 рік»

Кількість переглядів: 8
Скликання: 2024 рік
Сесія: І засідання
Тип документу: Рішення виконавчого комітету
Дата прийняття: 19.01.2024
Дата оприлюднення: 17.01.2024
Номер документу: -
Назва документу: Про роботу Кельменецького селищного центру соціальних служб за 2023 рік
Прикріплені файли:

______________ 2023 року                               смт Кельменці                                                 №___ Проєкт

 

Про роботу Кельменецького селищного центру

соціальних служб за 2023 рік

Заслухавши інформацію директора Кельменецького селищного центру соціальних служб Людмили ПОПОВИЧ та співдоповідь заступника селищного голови з питань діяльності виконавчих органів ради Дмитра Власова «Про роботу Кельменецького селищного центру соціальних служб за 2023 рік», потрібно зазначити, що з вказаного напрямку на достатньому рівні ведеться відповідна робота, зокрема: згідно з Положенням про Кельменецький селищний центр соціальних служб - це заклад, який проводить соціальну роботу із сім’ями, дітьми та молоддю, які належать до вразливих груп населення та/або перебувають у складних життєвих обставинах, і надає їм соціальні послуги, здійснює заходи щодо виявлення та обліку таких сімей/осіб.

Затверджено Регіональну програму соціальної підтримки сімей, дітей та молоді в Кельменецькій селищній раді на 2021-2025 роки. Кельменецьким селищним центром соціальних служб постійно забезпечується виконання заходів, передбачених вищезазначеною Програмою та планом заходів центру на 2023 рік.

Поряд з цим, слід звернути увагу на проблемні питання, які потребують вирішення, а саме, питання організації надання соціальних послуг в територіальній громаді в умовах воєнного стану, зміцнювати систему реагування на домашнє та гендерно зумовлене насильство на місцях, дотримання державних стандартів соціальних послуг, якість їх надання, з врахуванням кадрового потенціалу, проведення рекламної кампанії щодо переваг альтернативних форм сімейного виховання.

Враховуючи вищеcказане, та з метою вдосконалення соціальної роботи із вразливими категоріями сімей з дітьми, сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах в Кельменецькій територіальній громаді;

керуючись підпунктами 21 та 14 пункту «б» ч.1 статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», виконавчий комітет селищної ради

ВИРІШИВ:

1. Інформацію директора Кельменецького селищного центру соціальних служб Людмили ПОПОВИЧ та співдоповідь заступника селищного голови з питань діяльності виконавчих органів ради Дмитра Власова «Про роботу Кельменецького селищного центру соціальних служб за 2023 рік», взяти до відома-додається.

2. Директору Кельменецького селищного центру соціальних служб Людмилі ПОПОВИЧ постійно здійснювати заходи щодо вдосконалення виявлення та обліку сімей, дітей та молоді, які перебувають у складних життєвих обставинах, а саме:

2.1) продовжувати роботу щодо раннього виявлення та надання допомоги сім’ям, дітям та молоді, які перебувають у складних життєвих обставинах, вразливим сім’ям, проведення оцінки потреб дитини, сім’ї та особи, диференціації допомоги залежно від складності випадку, планування і моніторингу процесу надання соціальних послуг, узгодження дій з іншими суб’єктами соціальної роботи.

2.2) продовжувати роботу щодо подолання складних життєвих обставин в сім’ях, які перебувають під соціальним супроводом, проводити соціальну роботу із сім’ями, дітьми та молоддю, які належать до вразливих груп населення, і надавати їм соціальні послуги, враховуючи нові вимоги часу.

2.3) продовжувати роботу щодо надання соціальних послуг сім’ям, які постраждали від домашнього насильства та потребують сторонньої допомоги.

2.4) проводити рекламну кампанію щодо переваг альтернативних форм сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, сприяти максимальному наближенню соціальних послуг до людини.

3. Про хід виконання даного рішення заслухати у листопаді 2024 року.

4. Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступника селищного голови з питань діяльності виконавчих органів ради Дмитра Власова.

Селищний голова                                                          Богдан ОЛІЙНИК

 

Інформація

про роботу Кельменецького селищного центру соцільних служб

Повідомляємо, що в січні 2021 року утворено Кельменецький селищний центр соціальних служб рішенням сесії Кельменецької селищної ради (ІІ СЕСІЯ VIII СКЛИКАННЯ РІШЕННЯ № 41 - 2/20). Протягом 2023 року селищним центром соціальних служб проводилася робота щодо надання допомоги, соціальних послуг різним категоріям сімей/осіб, які опинилися в складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги. На виконання Законів України «Про соціальні послуги»; «Про соціальну роботу з сім’ями, дітьми та молоддю»; «Про запобігання та протидію домашньому насильству»; «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування»; «Про охорону дитинства»; Указів Президента України: Указ Президента України від 22.10.2012 № 609/2012 "Про Національну стратегію профілактики соціального сирітства на період до 2020 року"; Постанови та розпорядження Кабінету Міністрів України: Постанова Кабінету Міністрів України від 01.06.2020 № 587 «Про організацію надання соціальних послуг»; Постанова Кабінету Міністрів України від 01.06.2020 № 586 «Деякі питання захисту дітей в умовах боротьби з наслідками гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2»; Постанова Кабінету Міністрів України від 01.06.2020 № 585 «Про забезпечення соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах»; Постанова Кабінету Міністрів України від 01.06.2020 № 475 «Деякі питання провадження діяльності з усиновлення дітей»; Постанова Кабінету Міністрів України від 01.06.2020 № 479 «Деякі питання діяльності центрів соціальних служб»; Постанова Кабінету Міністрів України від 01.06.2020 № 449 «Про затвердження Порядку проведення моніторингу надання та оцінки якості соціальних послуг»; Постанова Кабінету Міністрів України від 01.06.2020 № 430 «Про затвердження Порядку підготовки та перепідготовки фізичних осіб, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності»; Постанова Кабінету Міністрів України від 01.06.2020 № 427 «Деякі питання здійснення контролю за додержанням вимог Закону України “Про соціальні послуги”»; Постанова Кабінету Міністрів України від 11.11.2009 № 1189 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України № 1125, № 1126»; Регіональної програми соціальної підтримки сімей, дітей та молоді в Кельменецькій селищній раді на 2021-2025 роки селищним центром соціальних служб постійно забезпечується виконання заходів, передбачених вищезазначеною Програмою та планом заходів центру на 2023 рік:

Здійснення початкової оцінки потреб сімей/осіб, що перебувають у складних життєвих обставинах

Здійснено оцінки потреб дітей у 225 сім`ях.

Соціальний супровід сімей у СЖО, надання інших соціальних послуг:

Під соціальним супроводом у Центрі перебувало 8 сімей, в них 30 дітей. За направленням дві особи влаштовано до обласного центру соціально-психологічної допомоги з метою недопущення загрози виходу дітей, в подальшому, з сім’ї. Центром ведеться облік сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, в Місцевому банку - 265 сімей, в них 902 дітей. Всього охоплено 543 клієнти, в них 1212 дітей. Найбільшу кількість наданих послуг склали послуги щодо психологічної допомоги - 755, посередництва у наданні гуманітарної допомоги - 348, правової допомоги - 411, працевлаштування - 1, сприяння влаштуванню до закладів освіти -62, організації лікування/оздоровлення - 258, сприяння в оформленні, відновленні документів - 659, налагодження соціальних зв’язків - 465.

Проведено до Дня матері та Міжнародного дня сім’ї, в рамках проведення Тижня планування сім’ї акцію для матерів, які опинилися в складних життєвих обставинах.

До Міжнародного дня захисту дітей проведено благодійну акцію «Веселкове дитинство моє». 20 дітей отримали подарункові набори.

В рамках проведення акції “Даруємо радість дітям”, забезпечено подарунками до Новорічно-різдвяних свят 50 дітей з сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах.

Робота з сім`ями, які постраждали від збройних конфліктів та

внутрішньо переміщеними сім`ями/особами

Центром здійснювалася робота з сім’ями, особами, з числа внутрішньо переміщених сімей/осіб (68 сімей, в них 133 дітей) та учасників АТО (11 сімей, в них 17 дітей).

Робота з дітьми та молоддю, які перебувають у конфлікті з законом

Протягом 2023 року соціальними послугами Центру охоплено 41 особу та 1 неповнолітнього, засуджених до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі. Їм надано 523 різнопланових соціальних послуг. Також соціальними послугами охоплено 14 осіб старших 18 років, які звільнилися з місць позбавлення волі. Їм надано 124 різнопланових соціальних послуг. Налагоджена співпраця з сектором з питань пробації.

Робота з сім’ями з дітьми та окремими молодими особами з проблемою інвалідності

Проведено акцію для творчих осіб з інвалідністю «Зоряні надії» - 10 творчим особам/дітям з інвалідністю надано подарункові набори.

Робота з дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, під опікою/піклуванням та особами з їх числа

Соціальними послугами було охоплено 8 осіб, з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, 26 сімей опікунів, в яких виховуються 32 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. Супроводженням охоплено 2 прийомні сім’ї, в них - 4 прийомні дитини та ДБСТ, в якому 5 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Постійно проводиться широка рекламна кампанія щодо переваг альтернативних форм сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та позитивного ставлення до цих дітей в прийомних сім’ях, підбір кандидатів на створення прийомних, патронатних сімей, та сімей, які бажають усиновити дитину чи взяти під опіку. «Послуги підуть за дитиною» обговорено завдання на місцях (введення фахівців із соціальної роботи) і зміни до Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки.

Здійснення профілактично-просвітницької роботи

Протягом звітного періоду проведено 12 групових заходів. Охоплено: учнівську молодь, батьків-вихователів, опікунів, молодь, схильну до правопорушень, умовно-засуджену та тих, які повернулися з місць позбавлення волі. «Профілактика раннього соціального сирітства», «Синдром емоційного вигорання, як з ним впоратися», «Це страшне явище – наркоманія» до 26 червня-Міжнародного дня боротьби зі зловживанням наркотиками, «Взаємодія суб’єктів у сфері протидії торгівлі людьми» до Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми (30 липня), флешмоб »16 днів проти насильства» та інші групові заходи (25-10 грудня)

.Дитячі будинки сімейного типу, прийомні сім’ї

Функціонує 1 дитячий будинок сімейного типу (ДБСТ) та 2 прийомні сім’ї. Всі сім’ї охоплені соціальним супроводом. Оперативно вирішуються нагальні потреби, труднощі, проблеми. При цьому Центр взаємодіє з суб’єктами соціальної роботи. Поновлюються особові справи цих сімей. Також запроваджено послугу -патронату.

 Публікації в ЗМІ та розповсюдження соціальної реклами

Протягом 2023 року робота працівників центру висвітлювалася на сторінках місцевої газети. Також на сайті Кельменецької селищної ради постійно висвітлюється інформація про діяльність Центру. Працівниками центру розповсюджено плакати, буклети, листівки/пам’ятки серед цільових авдиторій. Проведено заходи на базі КПЛ, місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, де прорекламовано роботу центру. До роботи селищного центру завжди залучаються лікарі: нарколог, педіатр; працівнтки ювенальної превенції, служби у справах дітей, сектору з питань пробації, які надають кваліфіковані консультації, проводять бесіди, лекції, з різними категоріями дітей, молоді, сімей. Проводяться робочі зустрічі, виїзди в населені пункти з мето. виявлення та подолання складних життєвих обставин Проводиться робота по попередженню соціального сирітства серед жінок, де була ймовірність відмови від новонародженої дитини.

Директор                                                                          Людмила ПОПОВИЧ

 

Співдоповідь

про роботу Кельменецького селищного центру соцільних служб

В січні 2021 року утворено Кельменецький селищний центр соціальних служб рішенням сесії Кельменецької селищної ради (ІІ СЕСІЯ VIII СКЛИКАННЯ РІШЕННЯ № 41 - 2/20). Кельменецьким селищним центром соціальних служб проводилася робота щодо надання допомоги, соціальних послуг різним категоріям сімей/осіб, які опинилися в складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги на виконання Регіональної програми соціальної підтримки сімей, дітей та молоді в Кельменецькій селищній раді на 2021-2025 роки та плану заходів центру на 2023 рік. Центр працює за напрямками: соціальний супровід сімей, здійснення оцінки потреб сімей/осіб, що перебувають у складних життєвих обставинах; робота з сім`ями, які постраждали від збройних конфліктів та внутрішньо переміщеними сім`ями/особами; з дітьми та молоддю, які перебувають у конфлікті з законом; з сім’ями з дітьми та окремими молодими особами з проблемою інвалідності; з дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, під опікою/піклуванням та особами з їх числа; здійснення профілактично-просвітницької роботи.

Доступність соціальних послуг

Послуги: соціального супроводу сімей (осіб), які перебувають у складних життєвих обставинах, соціального супроводу сімей, у яких виховуються діти- сироти і діти, позбавлені, батьківського піклування, соціальна адаптація; соціальна інтеграція та реінтеграція; екстрене (кризове) втручання; консультування; представництво інтересів; соціальна профілактика; інформування надаються за місцем проживання отримувачів послуг та у приміщенні Центру. Базові послуги надаються за рахунок бюджетних коштів. Громада забезпечена наданням якісних послуг, але потребує належного кадрового забезпечення відповідно до законодавства. Кожен працівник має своє робоче місце, забезпечений комп’ютерною технікою, канцелярським приладдям. Проводяться індивідуальні та групові консультації.

Кабінет селищного центру соціальних служб розміщений на першому поверсі, є доступним для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

Інформація про порядок надання, умови та зміст соціальних послуг розміщені на інформаційних стендах вздовж коридору, доступні буклети, плакати та листівки. Всім отримувачам соціальних послуг зрозумілий її зміст та умови її надання. Працівники центру пройшли навчання щодо забезпечення підтримки сімей вразливих груп населення; попередження, виявлення та реагування у випадку сексуального насильства над дітьми; «Комплексний підхід до вирішення проблеми насильства щодо жінок та дівчат в Україні», з організації проведення форм роботи з батьками, які мають дітей і належать до вразливих груп населення та перебувають у складних життєвих обставинах; тощо.

 Незалежність отримувача соціальної послуги

Фахівець, який здійснює соціальний супровід сімей (осіб), які перебувають у складних життєвих обставинах, надає інші соціальні послуги в своїй роботі застосовує індивідуальний підхід, толерантне ставлення до расової приналежності, політичних, релігійних та інших переконань, статі, віку, стану здоров’я, етнічного та соціального походження, сімейного та майнового стану, місця проживання, громадянства та мови отримувачів соціальної послуги, не допускає негуманних і дискримінаційних дій щодо них. Сім’ям (особам), що протягом 2023 року перебували під соціальним супроводом, надається повна інформація про їх права та обов’язки, про центр та соціальні послуги, які надаються, шляхом розповсюдження листівок, буклетів.

 Захист та безпека отримувачів соціальної послуги.

Фахівець із соціальної роботи, який надає послуги, провадить свою діяльність із повагою до гідності отримувачів соціальної послуги та з недопущенням негуманних і дискримінаційних дій, застосування фізичного, психічного чи іншого насильства щодо них. Отримувачі послуги володіють інформацією про порядок оскарження непрофесійних дій фахівця, який здійснює соціальний супровід. Використання фахівцем із соціальної роботи речей сімей (осіб), які перебувають у складних життєвих обставинах, для особистих цілей, отримання коштів, подарунків не допускалися. Кошти, подарунки від отримувачів соціальної послуги надавачам даної послуги не пропонувалися. Отримувачі соціальної послуги поінформовані щодо заборони вживання алкогольних напоїв, наркотичних речовин в приміщенні центру, недопустимість застосування насильства щодо надавача послуги.

 Конфіденційність інформації

Працівники центру, які надають соціальні послуги, вживають заходів щодо захисту персональних даних відповідно до вимог Законів України «Про інформацію», «Про захист персональних даних». Випадків розголошення конфіденційної інформації не було. Послуга соціального супроводу сімей (осіб), які перебувають у складних життєвих обставинах, протягом 2023 року надавалася провідним фахівцем, який має повну вищу освіту, пройшла відповідне навчання за Програмою підготовки спеціалістів щодо соціального супроводу сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах, має посвідчення єдиного зразка, посадову інструкцію, що містить кваліфікаційні вимоги, регулює права та обов’язки надавача. Фахівець має своє робоче місце, забезпечений комп’ютерною технікою, канцелярським приладдям. У ході оцінювання встановлено, що протягом 2023 року послугою соціального супроводу сімей (осіб), які перебувають у складних життєвих обставинах, охоплено 8 сімей, в них 30 дітей. Укладено договорів про здійснення соціального супроводу – 8 (100 %); Здійснено оцінку потреб сім’ї/особи – 8 (100 %); Складено план соціального супроводу сім’ї/особи – 8 (100 %). Директором центру видано накази про початок соціального супроводу та призначення відповідального фахівця – 8 (100 %). Звіти за результатами соціального супроводу складаються разом з отримувачами послуги. Скарг стосовно надання соціальної послуги соціального супроводу сімей (осіб), які перебувають у складних життєвих обставинах, від отримувачів не надходило. Всі отримувачі соціальних послуг констатували покращення емоційного, психологічного, фізичного, матеріального стану.

Скарг стосовно надання соціальних послуг від отримувачів послуг не надходило;

кількість задоволених звернень за отриманням соціальної послуги - 100 %;

чисельність працівників, які підвищили рівень кваліфікації - 100% (2 працівників).

21 вересня у м.Києві було забезпечено участь в очній події «Апробація соціальної послуги соціального супроводу сімей / осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах: результати та подальші кроки».

Послуги надаються в приміщенні центру, за місцем проживання отримувача послуг та по телефону.

Заступник селищного голови з питань

діяльності виконавчих органів ради                                                          Дмитро ВЛАСОВ


« повернутися до всіх документів

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь